1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Sotilaita epäillään vuosien takaisesta opiskelijoiden joukkokatoamisesta Meksikossa

43 opiskelijaa katosi kuusi vuotta sitten.

Meksiko
Ihmisjoukko kantaa suurta mielenosoituslakanaa.
Kadonneiden omaiset ja ystävät marssivat Méxicossa lauantaina, jolloin tuli kuluneeksi kuusi vuotta 43 opiskelijan katoamisesta.José Pazos / EPA

Meksikossa kymmeniä sotilashenkilöstöön kuuluvia on määrätty kiinniotettaviksi ja pidätetyiksi epäiltyinä osallisuudesta 43 opiskelijan katoamiseen kuusi vuotta sitten.

Pidätysmääräyksistä ilmoitti presidentti Andrés Manuel López Obrador lauantaina esitellessään raporttia tapauksen tutkinnasta.

Opiskelijoiden katoamiset Guerreron osavaltiossa vuonna 2014 herättivät valtavaa huomiota Meksikossa. Uhrien omaiset ovat pitkään valittaneet, etteivät sotilaat ole tehneet mitään opiskelijoita suojellakseen ja että sotilaat saattoivat itse olla mukana rikoksessa.

Presidentti ei eritellyt epäiltyihin kohdistuvia syytöksiä vaan tyytyi toteamaan, että osallisiksi todistetut tulevat saamaan tuomion.

Opiskelijat olivat matkalla mielenosoitukseen, kun korruptoitunut poliisi pysäytti heidän kulkuneuvonsa Igualan kaupungissa ja luovutti heidät huumekartellille.

Alun perin syyttäjät sanoivat kartellin luulleen opiskelijoita kilpailevan huumejengin jäseniksi, ja tappaneen opiskelijat, polttaneen ruumiit ja heittäneen jäännökset jokeen.

Ihmiset kantavat suurikokoisia valokuvia kadonneista.
Omaiset ja opiskelijat osoittivat mieltään kadonneiden puolesta 26. huhtikuuta 2018.Sashenka Gutierrez / EPA

Tammikuussa 2015 silloisen presidentin Enrique Peña Nieton hallinnon julkaisema raportti ei kuitenkaan ole kelvannut sen kummemmin kadonneiden omaisille kuin riippumattomille ihmisoikeusasiantuntijoillekaan.

Peña Nieto on voimakkaasti vastustanut sotilashenkilöstön kuulustelua tai heidän kutsumistaan todistamaan.

López Obrador sen sijaan ilmoitti heti kautensa alettua vuonna 2018, että hän asettaa komission tutkimaan opiskelijoiden katoamista.

Viranomaisten mukaan noin kolmekymmentä ihmistä on otettu kiinni tapaukseen liittyen maaliskuun jälkeen.

Kadonneiden opiskelijoiden vanhemmat johdattivat lauantaina iltapäivällä tuhansien ihmisten kulkuetta pääkaupungissa Méxicossa.

Lue myös:

Meksikon presidentti haluaa totuuskomission selvittävän 43 kadonneen opiskelijan kohtalon

Raportti: Meksiko vaikeutti selvitystä kadonneista opiskelijoista – epäiltyjä kidutettu

Meksikossa kadonneiden opiskelijoiden mysteeri näyttää selvinneen – tapettiin, poltettiin ja heitettiin jokeen

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi