1. yle.fi
  2. Uutiset

Jemenin sodan osapuolet sopivat vankienvaihdosta – päätös koskee yli tuhatta vankia

YK:n sovittelijan mukaan vaihdon aikataulusta neuvotellaan vielä tulevina päivinä.

Jemenin sisällissota
Huthikapinallisten tukijat nostavat aseensa ilmaan kokoontumisessa kerätäkseen lisää taistelijoita Saudi-Arabian tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Arkistokuva.
Jemenissä on alkanut konfliktin suurin vankienvaihto. Kuvassa huthikapinallisten tukijoita kuvattuna Sanaassa heinäkuussa. AOP

Jemenissä sodan molemmat osapuolet ovat päässeet sopuun vankien vaihdosta, kertoi YK:n sovittelija Martin Griffiths sunnuntaina.

Päätös koskee yli tuhatta vankia. Iranin tukemat huthikapinalliset luovuttavat 400 vankia, joista neljä on sudanilaisia ja 15 saudeja. Saudi-Arabian tukeman Jemenin hallituksen on määrä luovuttaa 681 huthikapinallista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Griffithsin mukaan vaihdon aikataulusta neuvotellaan vielä tulevina päivinä.

Griffits kertoo Reutersille, että YK tähtää neuvotteluissa tulitaukoon.

YK on luonnehtinut vuosia jatkunutta Jemenin sotaa maailman suurimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Sota on rauniottanut Jemenin, joka jo aiemmin oli arabimaailman köyhin valtio. Yli 100 000 ihmistä on kuollut, ja miljoonia on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Lue myös:

Saudi-Arabia erotti Jemenin sotatoimia johtaneen komentajan korruptiotutkinnan takia

Konfliktin repimään Jemeniin jumiin jääneitä siirtolaisia pakkosiirretään ja vainotaan koronapelon takia

Aliravittujen alle viisivuotiaiden lasten määrä voi nousta Jemenissä 2,4 miljoonaan – Pian jopa 30 000 lasta on hengenvaarassa

Jemenissä järjestöt joutuvat harkitsemaan avun supistamista, samalla miljoonat kärsivät puutteesta – "Menetän yöuneni tämän vuoksi"

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi