Hyppää sisältöön

Kalanpyydyksistä löytynyt kesän aikana vain yksi kuollut kuutti

Metsähallituksen mukaan vuosi sitten pelkästään heinäkuun ensimmäisinä päivinä verkoista löytyi kuolleina neljä kuuttia.

Vuoden 2019 kesällä Puumalassa pelastettu, keväällä syntynyt kuutti. Kuva: Jake Kukowski

Kuluneen kesän aikana kalanpyydyksiin kuoli Metsähallituksen tietojen mukaan vain yksi kuutti, kun edellisenä kesänä luku oli selvästi korkeampi. Pelkästään viime vuoden heinäkuun ensimmäisinä päivinä verkoista löydettiin kuolleina neljä kuuttia.

Metsähallituksen suojelubiologin Jouni Koskelan mukaan mahdollisia syitä suureen eroon lukumäärissä on useita. Hänen mukaansa viime vuonna kalanpyydyksiin kuoli poikkeuksellisen monta kuuttia, mikä osaltaan voisi selittää eroa.

– Onhan sekin toki mahdollista, että kun tästä on ollut paljon puhetta, niin sen takia verkkokalastusta on voitu vähentää heinäkuun alussa, Koskela pohtii STT:lle.

Hän myös huomauttaa, että heinäkuun alussa sää oli sateinen ja tuulinen.

– Voi olla, että senkin takia on verkkokalastettu vähemmän kuin normaalisti.

Koskelan mukaan lisäksi esillä on ollut arvioita siitä, että ihan kaikki verkkoon jääneet norpat eivät tule viranomaisten tietoon, koska niistä ei ilmoiteta.

Kaikkiaan viime vuoden kesäkuukausille on tilastoitu kuusi kalanpyydyksiin kuollutta kuuttia, joista yksi oli jäänyt pyydykseen todennäköisesti jo edeltävänä kesänä.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji

Saimaannorppa on yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä, kertoo WWF Suomi verkkosivuillaan.

Saimaannorppia arvioidaan olevan nykyisin noin 410. Laji on erittäin uhanalainen.

– Saimaannorppa jäi eristyksiin Suomen suurimpaan järveen noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren välinen yhteys katkesi jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä. Saimaannorppa kehittyi omaksi alalajikseen vuosituhansien saatossa, mutta on edelleen läheistä sukua itämerennorpalle, verkkosivuilla kerrotaan.

Norppa katosi WWF:n mukaan välillä kokonaan Pohjois-Saimaalta ja Puruvedeltä, mutta viime vuosina se on alkanut levittäytyä uudestaan näille alueille. Myös Etelä-Saimaalla norppakanta on elpynyt hitaasti viime vuosina.

Viime talvi oli WWF Suomen suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan norppien synnytysten kannalta todella huono, koska lunta oli niin vähän.

– Ei pystytty edes kunnolla apukinoksia kolaamaan, koska lunta ei ollut jäälläkään. Mitä saatiin kolattua, niin ne sulivat paljolti pois, Luukkonen kertoo STT:lle.

Hänen mukaansa keväällä löydettiinkin paljon pesäkuolleita kuutteja ja poikkeuksellisen paljon petojen tappamia kuutteja.

– Se on osoitus siitä, ettei ole ollut sitä lumipesän suojaa.

Saimaannorppa voi elää jopa 30-vuotiaaksi. Ne ovat yleensä alle 1,5 metriä pitkiä ja painavat alle 90 kiloa.

.
.