1. yle.fi
  2. Uutiset

Tartuntakäyrä kääntyi jälleen nousuun koronan kurittamassa Britanniassa – “Hallituksemme toiminta on ollut surkeaa”

Britanniassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on nyt korkeampi kuin koskaan.

Britannia
Oliver Griffiths ei pelkää mahdollista uutta karanteenia: “Olen nyt valmiimpi siihen kuin keväällä”
Oliver Griffiths ei pelkää mahdollista uutta karanteenia: “Olen nyt valmiimpi siihen kuin keväällä”Pasi Myöhänen / Yle

LONTOO Pitkän intiaanikesän jälkeen syksy on saapunut Britanniaan.

Tuuli tuivertaa ja takkinsa suojassa värjöttelevän torikauppiaan Polly Angeloun mielentila on synkkä kuin Pohjois-Lontoon taivas.

– Koronaepidemian kiihtyminen on huolestuttavaa kauppiaan näkökulmasta. Säännöt voivat muuttua hetken varoitusajalla, enkä ole tukien piirissä.

Britanniassa uusien koronatartuntojen määrä on jyrkässä kasvussa. Luvut ovat korkeimpia sitten kesäkuun, ja lauantaina raportoitiin korkein päivittäinen tapausmäärä koskaan. (siirryt toiseen palveluun)

Osasyy hälyttäviin lukuihin on kohentunut testauskapasiteetti, mutta myös kuolemantapausten määrä nousee.

“Umpimähkäistä ja harkitsematonta”. Polly Evangelou ei luota Boris Johnsonin hallituksen koronatoimiin.
“Umpimähkäistä ja harkitsematonta”. Polly Evangelou ei luota Boris Johnsonin hallituksen koronatoimiin. Pasi Myöhänen / Yle

Elokuussa oltiin yksinumeroisissa luvuissa, mutta nyt päivittäisten viruksen aiheuttamien kuolemien määrä Britanniassa on noussut kolmenkymmenen tienoille. (siirryt toiseen palveluun)

Lontoolainen Sam Cole toivoo hallitukselta nopeita toimia.

– Meidän ongelmamme maaliskuussa oli, että hallitus ei ottanut tilannetta yhtä vakavasti kuin muut maat. Täällä puhuttiin laumasuojasta, mikä oli hirveää.

Uusien toimien riittävyyttä epäillään

Kevään epidemian aikana viivyttelystä syytetty Boris Johnsonin hallitus on reagoinut uusiin koronalukuihin tähän mennessä pienillä sääntömuutoksilla.

Heinäkuussa avattujen pubien aukioloaikaa lyhennettiin viime viikolla iltakymmeneen (siirryt toiseen palveluun). Samalla maskipakko laajennettiin koskemaan myös esimerkiksi kauppojen työntekijöitä, kun aiemmin kasvosuojainta vaadittiin vain asiakkailta

Tietyillä alueilla karanteenitoimia on laajannettu, ja esimerkiksi perhekuntien kyläily toistensa luona on kielletty. (siirryt toiseen palveluun)

Sam Cole ei kuitenkaan luota Johnsonin hallitukseen toimiin.

Sam Cole pelkää, että Britannian hallitus toistaa kevään epidemian aikana tehdyt virheet.
Sam Cole pelkää, että Britannian hallitus toistaa kevään epidemian aikana tehdyt virheet.Pasi Myöhänen / Yle

– Pelkään, että kevään tilanne toistuu. Tuolloin laajoja karanteenitoimia jouduttiin odottamaan kauan, vaikka riskit olivat suuria.

Mielipide on yleinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan 78% kansasta hyväksyy uudet toimet (siirryt toiseen palveluun), mutta lähes puolet briteistä katsoo, etteivät ne mene riittävän pitkälle.

Lontoon Trafalgarin aukiolla lauantaina tuhannet protestoivat osoittivat (siirryt toiseen palveluun)koronatoimia vastaan – mutta toimien vastustajat ovat selvässä vähemmistössä.

Kevään epidemia oli "Euroopan pahin"

Britannian tilanne tällä hetkellä on parempi kuin Espanjassa tai Ranskassa, mutta koronaluvut enteilevät epidemian toista aaltoa.

Se herättää pelkoja, sillä kevään epidemian aikana kuolleisuuden taso Britanniassa oli maan oman tilastokeskuksen mukaan Euroopan korkein. (siirryt toiseen palveluun)

Maa on tiheään asuttu, ja kansanterveyden laita oli jo epidemian iskiessä verrattain huono. Selvää on myös se, että hallitus syyllistyi virheisiin.

Oliver Griffiths ei tunne koronauupumusta: “Olen valmiimpi mahdolliseen karanteeniin kuin keväällä”
Oliver Griffiths ei tunne koronauupumusta: “Olen valmiimpi mahdolliseen karanteeniin kuin keväällä”Pasi Myöhänen / Yle

Maassa karanteenitoimet aloitettiin myöhään (siirryt toiseen palveluun), testaus on takkuillut pahasti ja tapausten aliraportointi tuuditti britit väärään turvallisuuden tunteeseen.

Lontoolainen Oliver Griffiths pelkää, ettei Boris Johnson ole oppinut keväästä mitään.

– Hallituksemme toiminta on ollut surkeaa. He ovat syyttäneet tilanteesta kansaa ja keskittyneet liikaa talouden suojeluun.

Myös talous sakkaa – ja brexit uhkaa

Talouden suojelun onnistuminen on kyseenalaista, sillä OECD:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Britannia on ottamassa koronaepidemiasta pahemman iskun kuin muut suuret teollisuusmaat.

Valtiovarainministeri Rishi Sunakin mukaan syy on se, että Britannian talous perustuu laajasti kuluttajavetoiseen ravintolasyömisen kaltaiseen kulutukseen (siirryt toiseen palveluun), jolle mahdollinen uusi koronakaranteeni laittaisi jälleen stopin.

EU-eron siirtymäajan loppumiseen valmistautuva maasta ei nyt uhkia puutu, mutta Oliver Griffits suhtautuu tilanteeseen brittiläisellä sinnikyydellä.

– En mieti pahimpia mahdollisia vaihtoehtoja, vaan teen sen mitä pystyn omassa elämässäni – säilyttäen ainakin jonkin sortin positiivisuuden.

Lue myös:

Koronakriisi sysäsi Boris Johnsonin puolueen suosion laskuun – työväenpuolue ohitti konservatiivit mielipidemittauksessa

Englanti kiristää koronarajoituksia – Ravintolat ja pubit kiinni aikaisemmin, ihmiset etätöihin, kovat rangaistukset rikkureille

Toimittajalta: Brexit-neuvottelut saattoivat jo kaatua – Johnsonin hallituksen petturuus murensi pohjaa Britannian ja EU:n vapaakauppaneuvotteluilta

Lue seuraavaksi