1. yle.fi
  2. Uutiset

Biden: Trump käyttää korkeimman oikeuden tuomarin nimitystä Obamacaren kaatamiseen

Republikaanit haluavat saada tuomarivalinnan tehtyä ennen marraskuun vaaleja.

Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti Amy Coney Barretia korkeimman oikeuden tuomariksi 26. syyskuuta 2020. Kuvassa myös ensimmäinen nainen Melania Trump (takana) ja Barretin perhe.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti Amy Coney Barretia korkeimman oikeuden tuomariksi 26. syyskuuta 2020. Kuvassa myös ensimmäinen nainen Melania Trump (takana) ja Barretin perhe.Shawn Thew / Epa

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin mukaan presidentti Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomarin nimityksessä on kyse yrityksestä kaataa Obamacare-nimellä tunnettu terveydenhuoltouudistus.

Bidenin mukaan Trump on pyrkinyt Obamacaren kumoamiseen koko presidenttikautensa ajan.

Biden sitoi Wilmingtonissa Delawaressa pitämässään puheessa Obamacaren kohtalon käynnissä olevaan koronakriisin, joka on vienyt yli 200 000 ihmisen hengen Yhdysvalloissa.

– Kyse on ihmisten terveydenhuollosta keskellä pandemiaa, Biden sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan

Biden kehotti jälleen senaattia lykkäämään nimityksen vahvistamista marraskuun vaalien jälkeiseen aikaan.

Uusi korkeimman oikeuden tuomari voidaan hyväksyä jo ennen vaaleja

Trump ehdotti eilen korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi arvokonservatiivina ja hartaana uskovaisena tunnettua Amy Coney Barrettia.

Seuraavaksi asiasta äänestää republikaanienemmistöinen senaatti, joten Barretin hyväksymistä pestiin pidetään varmana.

Republikaanit ovat myös tehneet selväksi sen, että he haluavat saada valinnan tehtyä ennen marraskuun vaaleja.

– Obamacare tullaan korvaamaan paljon paremmalla ja halvemmalla vaihtoehdolla, mikäli se lakkautetaan korkeimmassa oikeudessa. Se olisi suuri voitto Yhdysvalloille, Trump tviittasi (siirryt toiseen palveluun)sunnuntaina.

Demokraatit uumoilevat, että Barret voisi äänestää Obamacaren kaatamisesta, mikäli se tulisi korkeimman oikeuden käsittelyyn silloin kun hän on virassa.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja hänen vaimonsa Jill Biden kävivät kunnioittamassa 18. syyskuuta kuolleen korkeimman oikeuden liberaalituomarin  Ruth Bader Ginsburgin muistoa 25. syyskuuta 2020.
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja hänen vaimonsa Jill Biden kävivät kunnioittamassa 18. syyskuuta kuolleen korkeimman oikeuden liberaalituomarin Ruth Bader Ginsburgin muistoa 25. syyskuuta 2020.Erin Schaff / Epa

Trump ehdottaa Bidenille huumetestiä ennen vaaliväittelyä

Trump otti Twitterissä kantaa myös ensimmäiseen vaaliväittelyyn, joka on tarkoitus järjestää tiistaina. Trump vaatii, että Biden käy huumetestissä joko ennen tai jälkeen kaksikon ensimmäisen väittelyn tiistaina. Trump kirjoitti sunnuntaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Bidenin esitykset ovat olleet "lievästi sanottuna epätasaisia, mikä saattaa johtua huumeista".

Trump käytti tviitissään sanaa "drugs", joka tarkoittaa paitsi huumausaineita myös lääkeaineita. Trump ei kertonut, mihin perusti väitteensä, mutta lupautui menemään tarvittaessa testiin itsekin.

Trump on jo viikkokausia vihjaillut, että möläytyksistään ja kömmähdyksistään tunnettu Biden saattaa käyttää suoritustaan parantaakseen aineita, joita ei kuitenkaan ole vihjauksissaan täsmentänyt. Clevelandissa Ohiossa pidettävä väittely on ensimmäinen kolmesta kohtaamisesta, jotka keräävät kymmeniä miljoonia katsojia.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Trump löi Jeesus-kortin pöytään – Vaalitaistelu huipentuu nyt senaatissa

Valkoinen talo: Trump hyväksyy ”reilujen vaalien tuloksen”, myös republikaanijohtaja lupailee rauhallista vallanvaihtoa

Trump haluaa varmistaa tuomarinimityksen, koska uskoo vaalituloksen päätyvän korkeimpaan oikeuteen – ei suostu sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon

Lähteet: STT, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi