1. yle.fi
  2. Uutiset

New York Times: Trump maksoi edellisenä vaalivuotena vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja

Trump on tehnyt kaikkensa pitääkseen talous- ja verotietonsa salassa.

Donald Trump
Kuvassa on Donald Trump.
Trumpin verotietojen julkistamisesta on kiistelty koko hänen presidenttiytensä ajan.AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maksoi vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja vuonna 2016, jolloin hänet valittiin presidentiksi, kertoo New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)Ensimmäisenä presidenttivuotenaan hän maksoi toisen vastaavan summan.

Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Trump on vältellyt verojen maksamista viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Viimeisen 15 vuoden aikana kaikkiaan kymmenenä vuotena Trump ei maksanut tuloveroja lainkaan .Syynä on se, että Trump on ilmoittanut hävinneensä paljon enemmän rahaa kuin on saanut tienattua.

Asiakirjat maalaavat lehden mukaan myös merkittävästi erilaisen kuvan kuin presidentin oma narratiivi, jota hän on kaupannut yhdysvaltalaisille äänestäjille.

– Viime kädessä Trump on ollut menestyksekkäämpi esittäessään yritysmogulia kuin ollessaan sellainen, lehti kuvailee.

Lehden mukaan asiakirjoista paljastuu esimerkiksi mittavaa tilintarkastustaistoa ja satojen miljoonien dollarien velkojen erääntymistä.

Trump kiistää

Trump Organization -konsernin lakimies Alan Garten on tyrmännyt New York Timesin tiedot. Hänen mukaan lehden esittämät tiedot ovat virheellisiä.

Trump itse luonnehti tuttuun tapaan lehden tietoja valeuutisiksi. Trump kertoi lehdistötilaisuudessa, että lehden julkaisemat verotiedot ovat keksittyjä. Hän vakuutteli maksaneensa "paljon" ja käytti esimerkkinä muun muassa osavaltion tuloveroja. Trumpin mukaan New Yorkin osavaltio velottaa paljon.

– Se on valeuutinen. Täysin valeuutinen. Keksittyä. Valetta, hän kommentoi väitteitä lehdistötilaisuudessa.

– Perimmiltään he sanovat, etten maksanut mitään.

Presidentti vakuutteli lehdistötilaisuudessa, että tiedot tulevat vielä julki, mutta vasta tilintarkastuksen jälkeen. Hänen mukaansa tietoja ei voida tarkastustoimenpiteiden vuoksi nykyisellään julkistaa.

– Kaikki tullaan paljastamaan, Trump sanoi.

– Odotan innolla sen julkistamista. Odotan innolla monien asioiden julkistamista. Aion julkistaa monia asioita, ja ihmiset tulevat olemaan hyvin järkyttyneitä, hän kertoi.

Verotietoja yritetty saada julki oikeusteitse

Yhdysvaltain presidenttejä ei velvoiteta julkistamaan verotietojaan, mutta jokainen presidentti on tiedot julkistanut republikaanipresidentti Richard Nixonin jälkeen. Trump sen sijaan on rikkonut edellä mainitun perinteen ja kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan.

Trumpin salailu on lietsonut mittavaa spekulointia ja verotietoja on yritetty saada julki myös oikeusteitse.

Trump Organization -konsernin lakimies Alan Garten kertoi New York Timesille vastauksena veropaljastuksiin, että Trump on maksanut huomattavia summia edellisten vuosien aikana.

– Edellisen vuosikymmenen aikana, presidentti Trump on maksanut liittovaltiolle kymmenien miljoonien dollarien edestä henkilökohtaisia veroja, Garten kertoi lehdelle.

– Mukaan lukien miljoonia henkilökohtaisissa veroissa sen jälkeen, kun hän ilmoitti ehdokkuudestaan vuonna 2015.

NYT:n mukaan Garten kuitenkin näyttää laskevan "henkilökohtaisiin veroihin" mukaan myös muita liittovaltion maksuja, esimerkiksi sosiaaliturva- ja sairausvakuutusmaksuja sekä Trumpin perhekunnan työntekijöiden veroihin liittyviä maksuja.

Trump tavoittelee marraskuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa toista kautta. Vastassaan hänellä on demokraattiehdokas Joe Biden.

Aiheesta lisää:

Trump-tutkinnan syyttäjät: Tutkinta ei rajoitu ainoastaan epäilyihin vaitiolorahojen maksamisesta

Joutuuko Trump luovuttamaan verotietojaan? Washingtonissa odotetaan korkeimman oikeuden päätöstä

Yhdysvaltain korkein oikeus: Donald Trumpin on luovutettava verotietonsa syyttäjälle – "Trumpin kannalta huono päivä"

28.9. klo 5.40 Uutista täydennetty Trumpin kommenteilla ja taustatiedoilla

Lähteet: AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi