1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Rajavartijat palasivat pohjoisen maarajoille – rajayhteisöön kuuluvat yli 100 000 ihmistä saavat kulkea maasta toiseen ilman karanteenia

Ruotsin ja Norjan vastaiset rajat olivat avoinna runsaan viikon.

rajavalvonta
Rajalla Kauppakeskuksen Victoriantorilla olevaa rauta-aitaa puretaan rajavartioston toimesta.
Raja-aidat ehtivät olla Tornion ja Haaparannan väliltä poissa vain reilun viikon. Rajavalvonta alkoi jälleen maanantain vastaisena yönä.Juuso Stoor / Yle

Rajavartijat ovat palanneet maanantain vastaisena yönä pohjoisen rajoille vain runsaan viikon tauon jälkeen. Vapaa-ajan turistimatkat Ruotsista ja Norjasta Suomeen eivät siis enää ole mahdollisia.

Aiempaan tapaan rajan voi ylittää työn tai muun perustellun syyn vuoksi. Säännöllinen työmatkaliikenne on mahdollista ilman karanteenia. Lisäksi rajayhteisöön kuuluvat voivat ylittää rajan vapaasti. Raja on kuitenkin ylitettävä virallisessa rajanylityspaikassa. Tornionjoella voi silti veneillä vapaasti ja myös rantautua naapurimaan puolelle.

Maahantulorajoitusten ulkopuolella olevat rajayhteisön asukkaat voivat kulkea vapaasti rajan yli ilman karanteenisuositusta. Suomen, Ruotsin ja Norjan maarajojen alueella rajayhteisöön kuuluu yli 100 000 ihmistä.

Rajayhteisö laajeni viime viikolla kuntakohtaiseksi ja koskee nyt 19:ää kuntaa Suomen ja Ruotsin Tornionjokilaaksossa, Norjan Tromssa-Finnmarkissa ja Pohjois-Lapissa.

Myös rajayhteisön ulkopuolella asuvien päivittäinen työmatkaliikenne maiden välillä on siis mahdollista ilman karanteenia.

Rajanylitys oli vapaata runsaan viikon ajan. Rajavalvojat poistuivat rajoilta viime viikon lauantaina ja palasivat asemapaikoilleen maahantulorajoitusten tullessa voimaan maanantain vastaisena yönä.

Ruotsin ja Norjan rajalla on 11 rajanylityspaikkaa. Tornion ylityspaikasta vastaa Länsi-Suomen merivartiosto, pohjoisempana sijaitsevat ylityspaikat ovat Lapin rajavartioston vastuulla.

Lue myös:

Suomi vaatii tulijoilta pian koronatodistuksia – nyt mietitään kuka ne tarkastaa, kun sisärajavalvontaa ei voida jatkaa

Tornionlaaksossa iloitaan rajayhteisön määritelmän laajentumisesta

Lue seuraavaksi