1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itämeri

Pohjatroolaus on suuri syy Itämeren ahdinkoon, sanoo WWF – kärsijänä on koko meriluonto

Pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla, missä sitä on harjoitettu, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Itämeri
Troolausaluksen peräkuohuja vedessä.
Pohjatroolaus vaurioittaa merenpohjaa pitkäkestoisesti.Mikko Savolainen / Yle

Pohjatroolaus on merkittävästi huonontanut Itämeren tilaa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n maanantaina julkaisemasta raportista.

Pohjatroolauksessa raskasta kalaverkkoa vedetään pitkin merenpohjaa. Se on Itämerellä yleinen kalastusmenetelmä, jolla pyydetään etupäässä turskaa ja kampeloita.

Raporttiinsa järjestö analysoi pohjatroolauksen vaikutuksia ympäristöön erityisesti Itämeren eteläosissa. Tuloksena on, että pohjatroolaus vaikuttaa haitallisesti paitsi kalastoon myös Itämeren ekosysteemien tilaan kokonaisuutena.

Raportissa todetaan, että pohjatrooliin jää muitakin merenpohjan eliöitä, kuten simpukoita, selkärangattomia ja kasveja. Pohjatroolaus myös vaurioittaa merenpohjaa pitkäkestoisesti sekä muuttaa ravintoketjuja ja ekosysteemin luonnollista tasapainoa.

Pitkäaikaisissa tutkimuksissa on myös WWF:n mukaan havaittu, että koska pohjatroolaus vapauttaa merenpohjaan varastoitunutta hiiltä, ravinteita ja ympäristömyrkkyjen kaltaisia vierasaineita, se samalla kiihdyttää rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Suomen vesillä pohjatroolausta ei harjoiteta, vaan WWF:n mukaan pohjatroolausta tekevät eniten Tanska, Saksa, Puola ja Ruotsi.

Turska ei voi nykyoloissa elpyä

Raportista selviää, että pohjatroolausta tehdään myös Itämeren suojelualueilla. WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska pitää tätä merkkinä siitä, ettei kalastuspolitiikan ja ympäristöä suojaavan lainsäädännön yhteensovittaminen ole Itämerellä onnistunut.

– Itämerellä pitkään jatkunut intensiivinen pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla missä sitä on harjoitettu, hän sanoo tiedotteessa.

Itämeren turskasaalis on WWF:n mukaan pienentynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi. Kun 1980-luvun puolivälissä Itämerellä pyydettiin vuosittain 450 000 tonnia turskaa, nykyään vuosittainen saalis on alle 20 000 tonnia.

– Itämeren turskaa on kalastettu pitkään liian voimakkaasti, ja Itämeren ympäristömuutokset heikentävät edelleen turskakantojen mahdollisuuksia elpyä, Ovaska toteaa

Raportti listaa yhdeksän suositusta tilanteen parantamiseksi ja lajien elinympäristöjen turvaamiseksi.

Järjestö ehdottaa muun muassa pohjatroolauksen kieltämistä kaikkien Itämeren valtioiden merellisillä suojelualueilla sekä 12 merimailin säteellä rantaviivasta, hallitusten välistä yhteistyötä nykyisen lainsäädännön toteuttamiseksi sekä kalastuksen valvonnan parantamista.

Raportin mukaan esimerkiksi Tanskassa, Skotlannissa, Italiassa ja Ranskassa vastaavilla toimilla on onnistuttu parantamaan tilannetta huomattavasti.

Lue myös:

Tutkija: Itämeri ei ole enää maailman saastunein meri – mutta siinä hyvät uutiset olivatkin

Lannoitteiden merikuljetusten epäillään aiheuttavan isot fosforipäästöt Itämereen – laivat voivat pestä lastiruumansa avomerellä

Itämereen valui ennätyksellinen ravinnekuorma talven runsaiden sateiden takia

Lue seuraavaksi