1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmavoimat

Ilmavoimien suurharjoitus alkaa tänään – lentotoimintaa myös Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren ja Vaasan lentokentillä

Reilun viikon kestävässä Ruska 20 -harjoituksessa on mukana yli 60 lentokonetta ja 4 800 sotilasta ympäri Suomea.

ilmavoimat
Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.
Ilmavoimien Hornet-hävittäjät nousevat ilmaan viikon ajan ympäri Suomea. Petteri Bülow / Yle

Ilmavoimien Ruska 20 -harjoituskokonaisuudessa on mukana useita paikkakuntia ympäri Suomen. Myös Seinäjoen, Vaasan ja Kokkola-Pietarsaaren lentokentät toimivat harjoituksen keskuksina.

Puolustushaaran vuoden pääsotaharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea.

Tänään alkava suurharjoitus päättyy ensi viikon tiistaina. Harjoituksessa on mukana myös Ruotsin ilmavoimat. Ruska 20 on osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä.

Harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Ilmavoimien tiedotteessa varoitetaan.

– Ruskan kaltaiset joukkojen harjoitukset ovat tärkeitä, jotta osaaminen ja valmius säilyvät kaikissa olosuhteissa. Harjoitusjoukkojen terveys ja turvallisuus ovat keskiössä, joten toteutamme harjoituksen tilanteen edellyttämällä tavalla, kertoo tiedotteessa Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Lentotoimintaa on eniten 2.‒6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren ja Vaasan lentokentät.

Ruska 20 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä vähintään 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Lue seuraavaksi