1. yle.fi
  2. Uutiset

"Oli monelle kova pala lähteä tekemään elämänmuutosta pakon edessä" – Jämsän vastaanottokeskus suljetaan huomenna

Vastaanottokeskuksessa oli enimmillään noin 180 asukasta.

Jämsä
Auvilan vastaanottokeskuksen rakennuksia Jämsässä.
Jämsän vastaanottokeskus avattiin vuonna 2015. Tiloissa on asunut sekä yksin että perheineen Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita. Outi Parikka / Yle

Jämsän vastaanottokeskuksen johtaja Emma Selenius kertoo, että Auvilassa pakkaillaan parhaillaan viimeisiä tavaroita ja valmistaudutaan sulkemaan ovet lopullisesti huomenna tiistaina.

Maahanmuuttovirasto kertoi kesällä sulkevansa Suomessa loppuvuoden aikana seitsemän vastaanottokeskusta, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt.

Asukkaat ovat Jämsän vastaanottokeskuksesta muuttaneet pois pääosin elo-syyskuun aikana.

Osa siirtyi Oravaisiin ja Pietarsaareen ja osa Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukseen.

Viime vaiheessa Jämsässä oli viitisenkymmentä asukasta.

Asuntoja järjestynyt työssäkäyville

Seleniuksen mukaan noin viidellätoista asukkaalla on ollut viime aikoina Jämsässä työpaikka.

Selenius kertoo, että turvapaikanhakijoita työskentelee muun muassa Elosen leipomolla, pitserioissa, lounaspaikoissa ja rakennus- ja varastotöissä.

Seleniuksen mukaan kaikille heille on järjestynyt Jämsän seudulta asunto. He voivat jatkaa töissään ja olla jatkossa Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskuksen asiakkaita.

– Kaikki ovat pystyneet järjestelmään yksityismajoituksen itselleen Jämsän seudulta. He ovat esimerkiksi vuokralla ja jatkavat arkeaan ihan normaalisti. Työtuloilla maksavat itse vuokraa ja ovat lähimmän vastaanottokeskuksen asiakkuudessa yksityismajoittujina.

Vastaanottokeskuksen alasajo on Seleniuksen mukaan sujunut pääosin hyvin.

– Kun saatiin selville mihin kukakin menee, niin asiakkaat rauhoittuivat, kun pystyivät orientoitumaan siihen, mikä tuleva vastaanottokeskus on. Meni loppujen lopuksi ihan mukavasti muutot.

Osalla asukkaista olisi kuitenkin ollut haluja jäädä Jämsään.

– Varsinkin heillä, jotka olivat tulleet toisesta vastaanottokeskuksesta, laitospohjaisesta isosta yksiköstä, joissa asukkaita tulee ja menee. Jämsä on ollut heille rauhoittumisen paikka. Moni sanoi, että jännittää, että pitää lähteä orientoitumaan uudestaan uuteen vastaanottokeskukseen ja pelottaa, jos se onkin ihan erilainen ja miten sinne sopeutuu. Kyllä se oli monelle kova pala lähteä tekemään elämänmuutosta pakon edessä, kuvailee Selenius.

Pyöriä ja lastenvaunut Jämsän vastaanottokeskuksen asuntolan pihalla.
Arki on sujunut Jämsän vastaanottokeskuksessa Emma Seleniuksen mukaan varsin rauhallisesti. Outi Parikka / Yle

Haikeutta ilmassa

Selenius sanoo, että vastaanottokeskuksen sulkeminen on haikeaa työntekijöillekin.

Toiminta on ollut hänen mielestään laadukasta ja tasapainoista.

– Harmittaa kaikkien puolesta, että sopeutustoimia jouduttiin tekemään. Työntekijät olisivat jatkaneet mielellään saman työn parissa pitkäänkin.

Vastaanottokeskusta on Jämsässä pyörittänyt Pihlajalinna, ja siellä on ollut kymmenkunta vakituista työntekijää.

– Onhan tämä ollut hyvin ainutlaatuinen työpaikka. Sitä, mitä tulee eteen päivän aikana, ei ole voinut aamulla tietää. Työssä on ollut ihmiselämän koko kirjo hoidettavana elämänhallintaan ja asumiseen liittyen. Varmaan työntekijöitä mietityttää, että miten vaikka rutiininomaisempaan työhön sopeutuu. Tämä on ollut niin monimuotoista täällä, sanoo Selenius.

Arki on ollut pääosin rauhallista

Vuonna 2015 vastaanottokeskuksista käytiin Suomessa monenkirjavaa keskustelua.

Ilmassa oli muun muassa paljon arvailuja siitä, miten vastaanottokeskusten asukkaat ja paikalliset tulevat toimeen keskenään.

– Täällä on mennyt hirveän rauhallisesti. Paikallispoliisilla on ollut iso vaikutus. Heillä on ollut niin mahtava asenne ja toimintatapa varsinkin silloin alussa. Se on todella paljon vaikuttanut siihen, miten hyvin on mennyt. Ylipäätään turvallisuusuhkia täällä ei ole juurikaan ollut, kun mietitään sitä, millaiset puheet oli silloin alkuun.

Selenius kertoo, että vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten välillä on ollut vuosien mittaan vähän ongelmia, eikä jatkuvaa kuormittavaa uhkatekijää hänen mukaansa ole ollut.

Useimmat kärhämät ovat johtuneet väärinymmärryksistä ja ne on saatu ratkottua, sanoo Selenius.

Vastaanottokeskus avattiin Jämsään marraskuussa 2015. Enimmillään siellä oli noin 180 asukasta. Iso osa heistä on ollut Lähi-idästä ja tullut Suomeen joko yksin tai perheensä kanssa.

Lue lisää:

Jämsän vastaanottokeskus suljetaan syyskuun loppuun mennessä

Maahanmuuttovirasto sulkee 7 vastaanottokeskusta - turvapaikanhakijä Omar Abdulle tutusta keskuksesta poismuuttaminen tuntuu vaikealta

Lue seuraavaksi