1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vahingonteko

Oppilaiden riita kärjistyi: Seminaarin koululla selviteltiin usean oppilaan kostoretkeä

Joukko oppilaita kävi uhkailun kohteeksi joutuneen oppilaan kotipihalla kostomielessä.

vahingonteko
Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.
Seminaarin koulua käy noin 750 oppilasta, joista noin 90 opiskelee Ojoisten lastentalossa.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa Seminaarin koululla on selvitelty kahden oppilaan riidasta lähtenyttä kostoretkeä ja vahingontekoa.

Koulun kahden saman luokan oppilaan välille syntyi reilu viikko sitten perjantaina 18. syyskuuta riita, joka selvitettiin huoltajien ja opettajien kesken. Riidan yhteydessä oppilaan A vaate repesi riitakumppanin, oppilas B:n toiminnan seurauksena.

Jälkikäteen oppilas B joutui uhkailun kohteeksi, kun koulun oppilaita oli värvätty kostomielessä hakkaamaan hänet. Joukko oli käynyt uhkailun kohteeksi joutuneen B:n kotipihalla, mutta hän tai muu kotiväki eivät olleet kotona. Oppilaan polkupyörää oli kuitenkin vahingoitettu.

– Onneksi lapsi ei ollut kotona, koska tässä oli iso porukka niin ison vihan kanssa liikkellä, että seuraukset olisivat voineet olla hurjat, kertoo Seminaarin koulun vs. apulaisrehtori Mira Parikka.

Lähes 20 oppilasta mukana

Parikan mukaan tapaukseen liittyy ainakin lähes 20 oppilasta. Oppilaan yksityisyyden suojaan vedoten koulu ei tarkenna, minkä ikäisestä oppilaasta on kyse. Parikka kuitenkin vahvistaa, että kyseessä on pieni lapsi.

– Torstain ja perjantain aikana saatiin kartoitettua asianomaiset oppilaat. Siellä on muutama, jotka on hieman isommin sitä suunnitelleet ja muutama, jotka eivät ole edes välttämättä ymmärtäneet mihin ovat olleet menossa.

Parikka kertoo, että vastaavanlaisen tilanteen kanssa ei ole tarvinnut aiemmin olla tekemisissä. Koulu otti tilanteen äärimmäisen vakavasti ja haluaa selvittää sen perin pohjin.

– Jututimme perjantaina todella monta meidän oppilasta ja myös oppilaita, jotka on ollut mukana tässä. He ottivat itsekin tilanteen todella vakavasti ja ymmärsivät, että ovat tehneet jotain älyttömän typerää, kertoo Parikka.

Seminaarin koulun tekemän selvitystyön mukaan mukana on ollut oppilaita kaikilta muilta luokka-asteilta paitsi 1. luokalta.

Ankkuritiimi selvittelyissä mukana

Koulu jatkoi asian selvitystyötä maanantaina yhteistyössä poliisista ja sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimesta koostuvan Ankkuritiimin kanssa. Paikalle saapui Ankkuritiimin vetäjä, vanhempi rikoskonstaapeli Juha Kuningas. Parikka kertoi aiemmin, että kaikki asianomaiset oppilaat ovat tilaisuudessa, ja opettajat huolehtivat siitä, että he osallistuvat siihen.

Tieto väkivaltatapauksesta kävi ilmi perjantaina lähetetystä Wilma-viestistä. Vs. apulaisrehtori Mira Parikka viestitti Ylelle iltapäivällä, että asia on nyt selvitetty, osalliset ovat tietoisia ja lopputulemaan tyytyväisiä. Koululla uskotaan, että tapaus toimii esimerkkinä siinä, että vastaaviin tapauksiin puututaan perusteellisesti ja vakavasti aina.

Koulukiusaaminen ja kouluväkivalta ovat viime aikoina nousseet keskusteluun laajasti Suomessa sen jälkeen, kun vantaalaiskoulussa ilmeni oppilaaseen kohdistunut väkivallanteko välitunnilla.

Lue myös:

Kuudesluokkalaista lyötiin ja potkittiin vantaalaisessa alakoulussa – Opetusministeri Andersson: yhteiskunta on epäonnistunut lasten oikeuksien turvaamisessa

Väkivaltavideo kuudesluokkalaisen pahoinpitelystä Vantaalla leviää netissä – poliisi: loukkaavien videoiden jakaminen on rikos

Onko tässä ratkaisu kouluväkivaltaan? Kymmenissä kouluissa otettiin käyttöön uusi malli, joka hyydytti hakkaajat: "Yksikään ei ole uusinut tekoaan"

Lue seuraavaksi