1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytyssairaalat

Synnyttäjiä Helsingistä ja Sodankylästä, jokaiselle tarjottavia perhehuoneita ihastellaan – Kajaanissa synnytysten määrän kasvu suurinta koko maassa

Kainuussa on onnistuttu somen avulla houkuttelemaan synnyttäjiä maakuntarajojen ulkopuoleltakin.

synnytyssairaalat
Synnytyshuone
Tältä näyttää Kainuun uuden sairaalan synnytyshuone. Jokaiselle synnyttäneelle on myös oma perhehuone, jossa vauva ja äiti saavat olla koko ajan yhdessä.Elisa Kinnunen / Yle

Kajaani on noussut maan tilastoykköseksi synnytysten kasvussa. Maakunnan ulkopuolisilla synnyttäjillä on ollut siihen iso vaikutus.

Kätilö Anne Kemppainen kertoo, että tällä hetkellä noin puolet synnyttäjistä tulee muualta kuin Kainuusta. Kainuussa on käyty jopa Sodankylästä ja Helsingistä asti, mutta maakunnan lähialueilta tulee suurin osa ulkopuolisista synnyttäjistä.

Synnyttäjien määrä on lisääntynyt 18,5 prosenttia, mikä on suurin kasvu koko Suomessa. Silti Kainuun keskussairaalassa ei synny 1 000 lasta vuodessa, joten sairaala toimii Sosiaali- ja terveysministeriön erityisluvalla (siirryt toiseen palveluun).

Kuluvan viikon alkuun mennessä Kajaanin synnytyssalilla on tullut maailmaan 524 pienokaista, kun koko viime vuonna vauvoja syntyi 567. Kemppainen arvioi, että viime vuoden luvut rikotaan tällä viikolla.

Muutoksen arvioidaan johtuvan aktiivisesta markkinoinnista.

Hotellitason majoitus miellyttää

"Synnytä Kajaanissa" -kampanja vaikuttaa toimineen Kainuussa. Markkinointia ovat tehneet muun muassa Kainuun kätilöt pääosin sosiaalisessa mediassa.

Myös vanhemmat kertovat omista synnytyskokemuksistaan somessa.

– Oikeastaan markkinointi hoitaa itse itseään, kun meillä on tyytyväisiä asiakkaita Kainuun ulkopuolella ja he kertovat ystävilleen meidän mukavasta uudesta synnytysyksiköstä.

Isät ovat kehuneet tiloja suoraan kätilöille. Niitä on verrattu Anne Kemppaisen mukaan jopa hotellitasoisiksi. Synnyttäjät ovat olleet kiitollisia, koska vauvan kanssa saa olla koko perhe tai puoliso.

– Esimerkiksi kaikille synnyttäjille tarjotaan perhehuoneet, se on aika harvinaista.

Kätilöillä on tekeillä kartta, mistä kaikkialta Kainuuseen tullaan synnyttämään.

– Saa olla koko Suomen kartta käytössä, Kemppainen myhäilee.

Kuuntele kätilö Anne Kemppaisen haastattelu alta:

Kajaaniin tullaan synnyttämään kauempaakin. Toimittajamme Arto Loukasmäki otti selvää ilmiöstä ja sen syistä.

Voisitko lähteä synnyttämään kauas kotikaupungistasi? Keskustelu on auki 29.9 kello 23:een asti.

Juttua korjattu 28.9 kello 16.35: Kainuussa toimineen kampanjan nimi on ”Synnytä Kajaanissa" eikä "Tuu meille lapsenpäästöön" kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi: Vauva putkahti kotona ammeeseen, synnytys oli käynnissä tanssiesityksessä – he jakavat synnytystarinansa somessa ja ovat esimerkki muutoksesta

Kainuussa on upouusi sairaala, joka on pystyssä poikkeusluvalla – tältä näyttää, kun lääkärit ja potilaat saivat puuttua suunnitteluun

Lue seuraavaksi