1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemijärven tarkastuslautakunnan puheenjohtajille tulossa lähtö? Tilapäinen valiokunta löysi moitittavaa

Tilapäinen valiokunta on selvittänyt tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottamista viime keväästä lähtien.

Kemijärvi
Kemijärven kaupungintalo
Valiokunnan mukaan kokousten valmistelu tarkastuslautakunnassa on ollut puutteellista ja perustunut osin virheellisiin tietoihin.Timo Metsäjoki / Yle

Kemijärven kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajien erottamisesta päätetään maanantaina.

Valiokunnan perustamista vaati yhdeksän kaupunginvaltuutettua, joiden mukaan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, Aulikki Imporanta (kesk.), ei nauti heidän luottamustaan. Heidän mukaansa Imporannan toiminta on ollut omavaltaista ja hänen käyttäytymisensä muistuttaa yksittäisiin henkilöihin kohdistuvaa ajojahtia.

Imporannan johdolla tarkastuslautakunta on keskittynyt selvittelemään Kemijärven kaupungin kehitysyhtiön asioita, jotka liittyvät sellutehdashanketta vetävään Boreal Bioref Oy:öön.

Imporanta teki tähän liittyen myös tutkintapyynnön poliisille keväällä 2018. Poliisi ei kuitenkaan aloittanut esitutkintaa.

Eroa selvitetty viime keväästä lähtien

Kaupunginvaltuuston asettama tilapäinen valiokunta on selvittänyt tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottamista viime keväästä lähtien.

Tilapäinen valiokunta löysi moitittavaa Imporannan ja tarkastuslautakunnan toiminnasta. Valiokunta toteaa muun muassa, että tarkastuslautakunnalla ei ole tiedonsaantioikeutta kehitysyhtiön pöytäkirjoihin eikä muiden toimielinten jääviyksien tarkasteleminen kuulu lautakunnan tehtäviin.

Valiokunnan mukaan myös kokousten valmistelu tarkastuslautakunnassa on ollut puutteellista ja perustunut osin virheellisiin tietoihin.

Tilapäinen valiokunta jättää tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston luottamuksen arvioinnin valtuuston päätettäväksi. Valiokunta olisi voinut esittää myös puheenjohtajiston erottamista, mutta asiasta ei löytynyt yksimielisyyttä, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Suvi Nampajärvi (kesk.).

– Tarkastuslautakunnassa päätökset ovat olleet lautakunnan enemmistöpäätöksiä, eli puheenjohtaja ei ole toiminut yksin, Nampajärvi sanoo.

Myös varapuheenjohtaja erotettava samalla

Nampajärven mukaan puheenjohtajisto eli sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja on erotettava, jos siihen päädytään. Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja on Kauko Jaakkola (vas.).

– Meidän täytyy erottaa molemmat, vaikka vika olisi vain jommassa kummassa. Aulikin nimi nousi aloitteessa, joten tilapäinen valiokunta on keskittynyt hänen toimintaansa, Nampajärvi sanoo.

Jos valtuusto päätyy erottamaan puheenjohtajat, samassa kokouksessa valittaneen tarkastuslautakunnalle uusi puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Nampajärven mukaan muut tarkastuslautakunnan jäsenet voisivat jatkaa, vaikka puheenjohtajat erotettaisiin.

Imporanta kiistää

Imporanta kiistää toimineensa väärin.

– Olen tehnyt just sitä työtä mikä kuuluu tarkastuslautakunnalle. Asioiden valmisteluun kuuluu ottaa asioista selvää. Tämä on ajojahtia ja maalittamista minua kohtaan, Imporanta sanoo.

Hänen mukaansa Kemijärven kaupungissa on päätetty asioita salassa eikä niitä ole tuotu asianmukaisesti kuntalaisten tietoon.

Imporanta ottaa esimerkiksi Kemijärven kaupungin kehitysyhtiön kautta annetun 350 000 euron riskilainan Boreal Biorefille, jota hän pitää kuntalain vastaisena.

– Täällä on tehty aina miten on haluttu.

Kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina illansuussa.

Lue seuraavaksi