1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentokentälle matkanneesta autosta löytyi kultalasti, jonka epäiltiin liittyvän isoon vyyhtiin Venäjällä – kävi ilmi, ettei rikosta ollutkaan

Rahanpesurikokseen ei voi syyllistyä, ellei tapahtumiin liity esirikosta.

rahanpesu
Kouvolan oikeustalo
Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi rahanpesusyytteet. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut ratkaisun kultalastin kuljettamista koskevassa jutussa.

Käräjäoikeuden mukaan kultaa henkilöautolla Kymenlaaksosta Helsinki-Vantaan lentoasemalle kuljettanut henkilö ei syyllistynyt törkeään rahanpesuun, sillä kullan rikollisesta alkuperästä ei löytynyt näyttöä.

Kyse on tapauksesta, jossa henkilö oli kuljettanut kolmesa erässä yhteensä 116 kilogrammaa kultaa Kymenlaaksossa sijaitsevalta tullivarastolta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Sieltä kulta oli matkalla Turkkiin siellä toimivalle yritykselle.

Syyttäjä vaati henkilölle rangaistusta ensisijaisesti törkeästä rahanpesusta ja toissijaisesti tuottamuksellisesta rahanpesusta. Syytteen mukaan kullan alkuperä oli epäselvä, ja sen katsottiin olevan peräisin rikollisesta toiminnasta. Tapauksen esirikoksena oli syytteen mukaan Venäjältä Suomeen tehty kullan salakuljetus, josta oli nostettu syyte Venäjällä.

Kullan rikollinen alkuperä jäi kuitenkin käräjäoikeudessa osoittamatta, ja syyte hylättiin. Rahanpesurikokseen voi syyllistyä vain, jos sitä ennen on tapahtunut niin sanottu esirikos.

Venäjällä ei tapahtunutkaan rikosta

Oikeudessa esitetyn näytön perusteella käräjäoikeus katsoi "varsin todennäköiseksi", ettei Venäjän puolella olekaan tapahtunut rikosta, jonka perustella Suomessa voitaisiin lukea syyte rahanpesusta.

Todisteena esitettiin muun muassa venäläinen syyttämättäjättämispäätös salakuljetusasiassa, joka olisi ollut rahanpesurikoksen esirikoksena.

Myös kultakuljetuksen yhteys Suomen Tullin tutkimaan, laajaan kultavyyhtiin jäi osoittamatta. Näin tapauksessa jäi "varteenotettava epäily siitä", että kulta olisi saatu rikoksella.

Kullan tullauksessa ei ollut Suomen puolella tapahtunut rikosta, eikä kultalastit Suomessa kuljettanut henkilö ollut osallistunut kultaan liittyviin järjestelyihin Venäjän puolella.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös: Lentokentälle matkanneesta autosta löytyi lähes 50 kilon kultalasti – jäljet johtavat isoon vyyhtiin Venäjällä

Lue seuraavaksi