1. yle.fi
  2. Uutiset

Yliopistokaupungin keskustaan avattiin juuri kaksi uutta yökerhoa suurin toivein – nyt uudet koronarajoitukset uhkaavat vesittää kaiken

Lappeenrannan yöelämä on kokenut suuren mullistuksen, kun kaupunkiin avattiin uusia yökerhoja.

yökerhot
Lappeenrannan Amarillo.
Uudistunut Amarillo on osa Etelä-Karjalan osuuskaupan suurinta ravintolayksikköä.Kalle Purhonen / Yle

Nuoret ovat melko tyytyväisiä kaupungin ravintola- ja yökerhotarjontaan. Moni kuitenkin kaipaa yökerhojen lisäksi hiljaisempaa oleskelupaikkaa.

– Aika hyvin täältä löytyy biletys- ja rellestyspaikkoja. Enemmän kaipaan sellaista hiljaisempaa paikkaa, jossa voisi istua ja juoda drinkkejä. Viettää siis illanistujaisia, pohtii Santeri Paananen, 23.

Toisaalta Lappeenrannan ravintolat on jopa koettu liian pieniksi.

– On ollut vaikeuksia saada järjestettyä opiskelijatapahtumia, kun baarit ovat vähän liian pieniä. Tarvittaisiin baari, johon mahtuu parituhatta ihmistä, selittää Hanna Karjalainen, joka on mukana järjestämässä opiskelijatapahtumia.

– Musiikki on todella tärkeä, ei niinkään se paikka tai mitä muuta siellä on. Jos täällä olisi joku tosi hyvä dj, niin varmasti kävisin sellaisessa paikassa, vahvistaa 22-vuotias Elna Arokivi.

Lappeenrannan keskustassa olisi nyt uusia kiviä käännettävänä, sillä sen yökerhotarjonta on mullistunut lyhyen ajan sisällä. Kaupunkiin on avattu nyt syksyllä kaksi uudistunutta ravintolaa.

Musta pilvi niiden yllä on korona.

Kaksi ravintolaa yhdistyi

Etelä-Karjalan Osuuskauppa EeKoon uudistus yhdisti kaksi paikallisille tuttua ravintolaa, Amarillon ja Las Palmasin, saman katon alle. Uusi ravintolamaailma avasi ovensa syyskuun puolivälissä Lappeenrannan keskustassa.

EeKoon matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Aleksi Vuorinne ei avaa summia mutta kertoo, että kyseessä sen suurin ravintolainvestointi vuoden 2015 jälkeen.

Vuorinteen mukaan päätös investoinnista syntyi ennen koronapandemian iskemistä.

– Halusimme viedä sen suunnitellusti loppuun. Amarilloa ja Las Palmasia mietitään pidemmällä tähtäimellä eikä meillä ollut syytä vetäytyä koronan takia, sanoo Vuorinne.

Lappeenrannan Amarillo.
Amarillo toimii vanhassa pankkirakennuksessa.Kalle Purhonen / Yle

Ravintolamaailma on ollut nyt auki reilun viikon. Vuorinteen mukaan asiakkailta on tullut todella hyvää palautetta.

– Kävijöitä meillä on riittänyt oikein mukavasti. Koronatilanteesta johtuen emme tietenkään edes tavoittele ennätyksiä.

Yliopisto lisää kiinnostavuutta

Myös Night People Group sijoitti suuren summan rahaa Lappeenrannan yöelämään, koronatilanteesta huolimatta.

Night People Groupin omistama Giggling Marlin -yökerho ehti toimia Lappeenrannassa samoissa tiloissa 16 vuoden ajan. Syyskuun alkupuolella yökerho muutti uusiin tiloihin, kun edellisten tilojen vuokrasopimus päättyi. Samalla yökerhon ilme uudistui.

– Gigglin Marlinin osalta puhutaan noin miljoonan euron investoinnista, kertoo Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio.

Raunion mukaan viime vuodet yökerhoalalla ovat olleet kohtuullisia. Yritys omistaa useita ravintoloita ja yökerhoja ympäri Suomea.

– Nuoret aikuiset käyvät edelleen ulkona, mutta pieniä trendimuutoksia on. Se kuinka usein käydään on laskenut, mutta silloin kun käydään, käydään isommalla budjetilla kuin aikaisemmin.

Raunion havaintojen mukaan parisuhteen etsimisen lisäksi tanssiminen ja vanhojen ja uusien kavereiden tapaaminen ovat tärkeimpiä syitä saapua yökerhoon.

Yliopisto on menestyksen tae?

Uudistettu yökerho toivottaa tervetulleiksi kaikenikäiset ihmiset, vaikka aktiivisin käyttäjäkunta koostuukin 20–30-vuotiaista opiskelijoista.

Raunion mukaan Lappeenranta kiinnostaa yritystä juuri yliopiston takia. Hänen mukaansa yökerhon pyörittäminen on vaikeaa sellaisella paikkakunnalla, jolla yliopistoa ei ole.

EeKoon matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Aleksi Vuorinne mainitsee Giggling Marlinin suurimmaksi kilpailijaksi, jonka tekemisiä seurataan tarkasti.

– Toisaalta Las Palmas ja Giggling Marlin pärjäsivät sulassa sovussa vieri vieressä Oksasenkadulla monta vuotta. Kilpailu on toki kovaa, mutta itse koen, että laajan tarjonnan aikaansaamasta sykkeestä hyötyvät kaikki.

Ainakin normaalitilanteessa.

Karaokeravintola Las Palmas Lappeenrannassa.
Uudistunut Las Palmas avasi ovensa reilu viikko sitten.Kalle Purhonen / Yle

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mielestä Lappeenrannan valtavat investeoinnit kertovat luottamuksesta.

– Lappeenranta on vilkas opiskelijakaupunki, siellä varmasti riittää kysyntää. Kuulostaa siltä, että suunnitelmat on tehty ennen koronaa eikä niitä ole haluttu perua, pohtii Lappi.

Lappi ei usko, että yhtä suuria investointeja olisi lähiaikoina luvassa muilla paikkakunnilla. Hänen mukaansa uusia investointisuunnitelmia harkitaan nyt todella tarkkaan.

– Ravintoloiden tilanne on nyt todella vaikea, niin yritysten kuin työntekijöiden kannalta.

Mahdolliset uudet rajoitukset eivät tuo ainakaan helpotusta ravintoloiden ahdinkoon.

Aukioloajat kiristymässä

Vanha Las Palmas sulki ovensa huhtikuun lopussa, kun sen vuokratiloissa Lappeenrannan työväentalossa aloitettiin rakennuksen purkutyöt.

Las Palmas oli keväällä myös monien muiden EeKoon ravintoloiden tavoin suljettuna useita viikkoja koronapandemian takia.

Amarillo sen sijaan on ollut suljettuna elokuun alusta lähtien. Maaliskuussa Amarillo toimi hetkellisesti noutoruokaravintolana.

Gigglin Marlin sulki ovensa maaliskuussa koronarajoitusten takia. Lappeenrannassa oli siis pitkään suuri aukko ravintolatarjonnassa, kun kaksi isoa toimijaa oli poissa pelistä.

Pitkään ravintolat eivät saa hekumoida avautumistaan, sillä ravintoloiden aukioloaikoja aiotaan jälleen kiristää. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan esitys aukioloajoista tuodaan hallituksen neuvotteluihin tiistaina.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää hallitukselle, että yökerhojen aukioloa lyhennettäisiin koko maassa.

Aleksi Vuorinne EeKooltaa suhtautuu rajoituksiin nöyrästi.

– Toki ne harmittavat. Jos aukioloaikoja leikataan, ovat yöravintoloiden toimintaedellytykset taas aivan olemattomat. Tällä on sitten valitettavasti aina myös henkilöstövaikutuksia, sanoo Vuorinne.

Lue myös:

Ravintoloissa odotetaan ensi viikkoa kauhulla – Ravintoloitsija: Uudet rajoitukset olisivat aivan hyödyttömiä, aivan kuten olivat ne aiemmatkin rajoitukset

Lue seuraavaksi