1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin biotuotetehtaan jätevedenpuhdistamosta esisopimus – Metsä Fibren mukaan jätevesikuormitus vesistöön tulee olemaan erittäin alhainen

Metsä Fibren biotuotetehtaan toteutuksen suunnittelussa työskentelee tällä hetkellä yli 400 henkilöä.

Kemin biotuotetehdas
Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas
Metsä Fibren 1,5 miljardin investointi Kemin biotuotetehtaaseen on toteutuessaan Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.Antti Ullakko / Yle

Metsä Fibre ja Aquaflow ovat tehneet esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan jätevedenpuhdistamosta. Sopimuksen muakan Aquaflow:n toimittama laitos puhdistaa koko tehdasintegaraatin jätevedet.

Metsä Fibren tiedotteen mukaan Kemin integraatin jätevesikuormitus vesistöön tulee olemaan erittäin alhainen parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisiin päästötasoihin nähden.

– Jätevedenpuhdistamo edustaa parasta saatavilla olevaa tekniikkaa ja takaa osaltaan sen, että pääsemme kaikissa olosuhteissa parhaaseen mahdolliseen ympäristösuorituskykyyn, sanoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson yhtiön tiedotteessa.

Jätevesipäästöjä minimoidaan ensisijaisesti vesikiertojen sulkemisella ja tuotantoprosessin hyvällä hallinnalla sekä edistyksellisellä jätevedenpuhdistusprosessilla.

Metsä Fibren mukaan koko tehtaan tulevaa päästötasoa voidaan kokonaisuutena pitää poikkeuksellisen alhaisena Suomen ja maailman metsäteollisuudessa

– Näin alhaisen päästötason saavuttaminen edellyttää uusinta prosessitekniikkaa niin biotuotteiden valmistusprosesseissa kuin jätevedenkäsittelyssäkin, yhdistettynä hyvään ja tasaiseen käytettävyyteen, perustellaan yhtiön tiedotteessa.

Toteutussuunnittelussa työskentelee yli 400 henkilöä

Metsä Fibren 1,5 miljardin euron investointipäätös biotuotetehtaasta tehdään aikaisintaan tänä syksynä.

Toteutussuunnittelu on käynnistetty elokuun alussa.

– Tämä tarkoittaa tehtaan tekniikan, rakentamisen, asennusten ja käyttöönoton yksityiskohtaista suunnittelua ja valmistautumista rakennusvaiheeseen. Suunnittelutyö tehdään yhdessä neljän jo nyt valitun päätoteutuskumppanin kanssa, jotka ovat Valmet, ABB, AFRY ja Fimpec, yhtiö kertoo.

Toteutussuunnittelun organisaatiossa on työskennellyt elokuun alusta lähtien kaikkiaan yli 400 henkilöä.

Lue seuraavaksi