Marin ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttötapauksista: "Kaikki välineet riistotalouden lopettamiseksi on käytettävä"

Pääministeri otti asiaan kantaa Twitterissä maanantaina Ylen uutisoitua laajasta työntekijöiden riistosta rakennustyömailla.

Marinin mukaan alipalkkaus on kriminalisoitava, järjestöille annettava ryhmäkanneoikeus ja työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia laajennettava. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön on puututtava kaikin mahdollisin keinoin.

Marinin mukaan alipalkkaus on kriminalisoitava, järjestöille annettava ryhmäkanneoikeus ja työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia laajennettava.

– Kaikki välineet tällaisen riistotalouden lopettamiseksi on etsittävä ja käytettävä, Marin kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeri otti asiaan kantaa Twitterissä maanantaina Ylen uutisoitua laajasta työntekijöiden riistosta rakennustyömailla.

Ylen selvityksen mukaan Suomen rakennustyömailla on työskennellyt laittomasti jopa satoja ukrainalaisia. Työntekijät eivät ole saaneet kaikkia heille kuuluneita palkkoja, ja osa heistä on asunut ala-arvoisissa olosuhteissa.

Ylen tietojen mukaan poliisi suunnittelee tapauksista laajaa tutkintaa. Poliisi epäilee tapauksiin liittyvän kansainvälisesti organisoitua talousrikollisuutta ja ihmiskauppaa.

Osa ukrainalaisista on tiennyt tulevansa pimeisiin töihin, mutta poliisi epäilee, että osa on painostettu tai pakotettu töihin Suomeen.

Vastaavia tapauksia myös muilta aloilta

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)puolestaan uutisoi viikonloppuna marjanpoimijoiden hyväksikäyttötapauksista, joissa välittäjien kautta Suomeen tulleiden nepalilaisten marjanpoimijoiden työolot tai palkat eivät olleet sitä mitä luvattiin.

Myös Yle uutisoi elokuun lopulla, että Suomeen on houkuteltu ulkomaalaisia marjanpoimijoita harhaanjohtavilla tiedoilla. Aiemmin Yle on uutisoinut palkkojen polkemisesta muun muassa siivousalalla.

Lue myös: