Suomessa 149 uutta tartuntaa – Salminen THL:n tiedotustilaisuudessa: HUSissa epidemia kiihtymisvaiheessa

Ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt 20. THL:n Puumalaisen mukaan valtakunnallisia rajoituksia joudutaan taas harkitsemaan, jos muu ei auta.

Taneli Puumalainen ja  Mika Salminen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestää ylimääräisen tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Tilaisuudessa esiintyvät THL:n johtaja Mika Salminen ja ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa. Puolet uusista koronatartunnoista on kirjattu pääkaupunkiseudulla.

– Tarvitaan alueellisesti päätöksiä sen suhteen, mitä pitäisi tehdä, Salminen sanoi THL:n ylimääräisessä koronainfossa.

Hänen mukaansa alueet ovat avainasemassa tartunnan torjumisessa. Esimerkiksi Mikkeli on toiminut mallikkaasti suitsiessaan epidemiaa.

Salminen totesi, että koronatilanne on muuttunut keväästä niin, että nuoremmat ihmiset sairastuvat nyt tautiin.

– Tämä on huolestuttava kehitys, koska syksy on vasta alussa ja meillä on talvi tulossa, Salminen sanoi THL:n tiedotustilaisuudessa.

Hän arveli, että kuolemantapauksiakin on tulossa runsaasti Euroopan laajuisesti.

Salmisen mukaan viestintää koronaviruksen torjumissa täytyy ehdottomasti parantaa.

Uusista tartunnoista puolet pääkaupunkiseudulla

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi, että Suomessa on nyt 149 uutta koronatartuntaa. Niistä puolet on pääkaupunkiseudulta ja puolet muualta Suomesta.

Se, miten tartuntaketjuja saadaan jäljitettyä, vaihtelee alueellisesti. Osa tartuntaketjuista saadaan jäljitettyä, osa ei.

– HUSissa on huolestuttavin tilanne. Täällä on paljon tartuntoja, ja tällä hetkellä läheskään kaikkien alkuperää ei pystytä selvittämään, Puumalainen sanoi.

Puumalaisen mukaan olisi tärkeää miettiä tilanteita, joissa tartunnat tapahtuvat, erityisesti yökerhoja.

– Kun musiikki soi ja tanssitaan ja joudutaan ääntä korottamaan, tartuntariski on huomattavasti suurempi, Puumalainen sanoi.

Hän toivoo, että myös yksityisjuhlia kartettaisiin. Esimerkiksi opiskelijat voisivat järjestää bileitään etänä.

Puumalainen totesi, että jos muut keinot eivät auta, koko väestöön kohdistuvia rajoituksia täytyy harkita taas.

Hänen mukaansa ei ole järkevää määrittää mitään yksittäistä rajaa, jolloin koko maan sulkutoimiin ryhdyttäisiin. Päätöksiä tehdessä täytyy ottaa huomioon muun muassa se, millaisissa tilanteissa tartuntoja tulee.

– Harkintaa tehdään ensin paikallisella ja alueellisella tasolla, Puumalainen sanoi.

Rokote Suomeen ehkä vuodenvaihteessa?

THL:ssä seurataan tarkasti rokotteiden laajojen tehotutkimusten tuloksia.

– Jos tutkimukset ovat edenneet suunnitelmien mukaan, pitäisi lokakuun aikana ensimmäisen ja ehkä toisenkin rokotteen toimivuudesta olla näyttöä. Tämä sanelee aikataulua tästä eteenpäin, Puumalainen sanoi.

– Jos ollaan onnellisten tähtien alla, voi olla, että vuodenvaihteen jälkeen ovat ensimmäiset rokoteannokset saatavilla.

Puumalainen muistutti, että rokotteen käyttöönotossa on monia vaiheita. Ja vaikka rokote olisi käytössä jo vuodenvaihteessa täälläkin, menisi kuukausia ennen kuin rokotekattavuus olisi Suomessa korkea.

Ilmaantuvuusluku Suomessa nyt 20

Tuoreiden lukujen valossa tartuntojen ilmaantumisaste on nyt Suomessa 20 tapausta 100 000:ta henkilöä kohti. Luku on kaksinkertaistunut muutaman viikon aikana.

THL antoi jo viime torstaina epidemian leviämisen varalta uudet laajemmat maskisuositukset. Jos epidemia on alueellisesti ns. kiihtymisvaiheessa, maskeja suositellaan korkeakouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Jos epidemia on edennyt pidemmälle, ns. leviämisvaiheeseen, suositus koskee myös muun muassa yläkouluja.

Maahantulon rajoitukset Suomeen tiukentuivat jälleen maanantain vastaisena yönä, kun maakohtaiset taudin ilmaantuvuusluvut ylittivät monessa maassa raja-arvona pidetyn 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Esimerkiksi Ruotsin ja Viron sisärajaliikenteen valvonnasta ehdittiin luopua vasta noin viikkoa aiemmin.

Lue lisää: