1. yle.fi
  2. Uutiset

Oma ero toi Petteri Ikoselle idean aviomiespalvelusta – 17 vuoden aikana moni työtön on saanut uuden uran vuokra-aviomiehenä

Nykyään myös yhä useampi mies tilaa itselleen apua kotitöissä tai pienissä remonteissa.

kotityöpalvelut
Aviomiespalvelun Petteri Ikonen.
Aviomiespalvelun kautta on työllistynyt Petteri Ikosen mukaan lähes 200 ihmistä, valtaosa heistä on ollut vaikeasti työllistettäviä yli 50-vuotiaita.Petteri Ikonen

Vuosi oli 2003 ja Petteri Ikosella oli paljon aikaa, mutta vähän tekemistä.

Tamperelainen varastomies oli juuri eronnut ja muuttanut omakotitalosta kerrostaloon. Työkaluja oli vaikka kuinka paljon, mutta niille ei ollut tarvetta.

Ikonen kävi auttamassa äitiään ja mietti, että muutkin saattaisivat tarvita apua. Kaikki eivät saa vaihdettua lamppua, ripustettua tauluja tai tehtyä pieniä remontteja itse. Monet työt ovat liian pieniä kiinteistöpalveluille. Kaikilla ei asu omaisia lähistöllä.

Petteri Ikonen oli työskennellyt talonmiehenä ja rakennuksilla, joten työt olivat mieluisia.

– Mietin, että voisin tarjota apua talouksiin, joissa ei ole miestä. Keksin hyvän nimen: Aviomiespalvelu.

Yli 55-vuotiaiden työttömyys noussut

Media innostui heti ulkomailla asti ja Ikosesta tehtiin lukuisia juttuja. Ylen Vuokrattava aviomies -dokumentin jälkeen Ikosen yritysidea tunnettiin viimeistään valtakunnallisesti.

Ikonen valittiin Tampereen parhaaksi aviomieheksi vuonna 2004. Yritykselle myönnettiin Pirkanmaan InnoSuomi-palkinto vuonna 2007. Viime viikonloppuna yritys valittiin Kurun Vuoden yrittäjäksi.

Tampereelta kotoisin oleva Ikonen on asunut Ylöjärven Kurussa vuodesta 2007.

Siinä ajassa yhden miehen Aviomiespalvelusta on kasvanut valtakunnallinen ketju, jolla on toiminimiyrittäjiä Suomen isoissa kaupungeissa. Varastomiehen työt Petteri Ikonen jätti vuonna 2012.

Tällä hetkellä ketjuun kuuluu noin 15 yrittäjää.

– Tein yrityksen itselleni, eikä ollut tarkoitus laajentaa. Yritys oli omaa ajankulua ja mielenterveystyötä.

Aviomiespalvelun kautta on työllistynyt lähes 200 ihmistä, valtaosa heistä on Ikosen mukaan ollut vaikeasti työllistettäviä yli 50-vuotiaita.

Jo yli 55-vuotiaan palkkaaminen voi yhä tyssätä ikään. 55–64-vuotiaiden suomalaisten työttömyys kasvoi vuodessa lähes 20 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun)taulukosta.

Saman on huomannut myös Ikonen. Yli 50-vuotiailla olisi paljon annettavaa.

– Lämmittää omaa sydäntä, että on voinut jeesata näitä kavereita.

Myös miehet tilaavat apua

Valtaosa asiakkaista on edelleen vanhuksia tai yksin asuvia naisia. Nykyään asiakkaat ovat yhä useammin perheitä, joiden arjessa ei löydy aikaa kodin kunnossapito- ja huoltotöille.

17 vuodessa Ikonen on huomannut asennemuutoksen. Moni nainen osaa tapetoida tai porata, eikä tätä ihmetellä. Vastaavasti moni mies voi tilata toisen miehen kotiinsa auttamaan.

– Naiset ovat käteviä käsistään siinä missä miehet. Ei se ole miesten yksinoikeus. Meillä on ollut ketjussa naisia, jotka tekevät remontteja ja tapetointia.

Moni vanhus asuu yksin

Idea Aviomiespalvelusta nousi Petteri Ikosen oman äidin auttamisesta.

Jo nyt vähintään 75-vuotiaita on Suomessa puoli miljoonaa, joista enemmistö asuu pientaloissa. Kolmasosa ikääntyneistä omakotiasujista asuu yksin.

Yli puolet 75 vuotta täyttäneistä asuu Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) joko omakotitalossa, paritalossa tai rivitalossa.

– On paljon vanhuksia, jotka ovat rakentaneet talonsa itse ja haluavat asua siellä. On kova paikka, kun ei jakseta omakotitaloa pitää yllä.

59-vuotias Petteri Ikonen on itse terveyssyistä eläkkeellä, mutta johtaa ketjua ja tekee koiranhäkkejä autoihin.

– Ehkä tekonivel polveen alkaa olla suurin suunnitelma tällä hetkellä, hän naurahtaa.

Ikonen asuu itse omakotitalossa.

– Ei ole poissuljettua, että itse käytän vielä Aviomiespalvelua.

Lue seuraavaksi