Sopu uusista ravintoloiden rajoituksista lähellä, hallitus päättää tiukennuksista tiistaina – Tarkista tästä jutusta muut keskeiset koronarajoitukset

Tiistaina hallitus päättää ravintoloiden aukioloaikojen tiukentamisesta.

Hallitus suunnittelee tiukennuksia ravintoloiden aukioloon hillitäkseen viruksen leviämistä erityisesti yökerhoissa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tiistaina nähdään jälleen uusi hallituksen neuvottelu Helsingin Säätytalolla ja aihekin on tuttu: päivitys koronarajoituksiin.

Tällä kertaa keskiössä ovat ravintolat. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää hallitukselle, että yökerhojen aukioloa lyhennettäisiin koko maassa koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Tämän lisäksi se esittää yksityiskohtaisia alueellisia toimia alueille, joissa epidemiatilanne heikentyy nopeasti. Ylen tietojen mukaan käytännössä nämä voisivat olla ravintoloiden aukioloaikojen tai asiakaspaikkojen rajoittamista.

Tämä on osoittanut neuvotteluissa hankalammaksi palaksi kuin päätös ravintoloiden valtakunnallisista aukioloajoista.

Hallituksen on kuitenkin käytävä asia läpi, sillä perustuslakivaliokunta on aiemmin edellyttänyt hallitusta perustelemaan ravintolatoiminnan rajoitukset alueittain (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että hallitus kaavailee pakolliseksi valomerkin valtakunnalliseksi takarajaksi joko keskiyötä tai kello yhtä yöllä, mutta asiasta ei olla päästy poliittiseen yhteisymmärrykseen hallituksen sisällä.

Ylen tietojen mukaan kellonajoista ja päätösten isosta kuvasta on maanantain aikana päästy lähelle sopua. Yksityiskohtia kuitenkin hierotaan ministereiden avustajien välillä vielä. Työ- ja elinkeinoministeriö tekee samalla arviota päätösten taloudellisista vaikutuksesta.

Hallitus pyrkii löytämään ratkaisun, jossa löydetään tasapaino talousvaikutusten ja koronaviruksen leviämisen estämisen välillä. Ylen tietojen mukaan painotukset hallituksen sisällä vaihtelevat sen mukaan, mikä salkku puolueella ja ministereillä sattuu olemaan.

Esimerkiksi keskustassa painottuvat taloudelliset arvot, koska sillä on valtiovarainministeriön ja elinkeinoministerin salkut. SDP:ssä taas ollaan enemmän huolissaan terveydellisistä tekijöistä, koska puolueella on salkku sosiaali- ja terveysministeriössä.

Hallituksen tavoitteena on tehdä tiistaiksi niin valmis pohjaesitys, että varsinainen hallituksen neuvottelu ei venyisi, kuten edellisillä kerroilla on tupannut käymään.

Hallitus käsittelee tiistaina neuvotteluissa ravintoloiden rajoitusten lisäksi epidemiatilannetta ja ravintoloiden taloudellista tukemista.

Ravintolarajoitukset tällä hetkellä lieviä

Ravintoloiden koronarajoituksista (siirryt toiseen palveluun) säädetään asetuksella. Nykyinen asetus on voimassa syyskuun loppuun eli keskiviikkoon asti.

Tällä hetkellä aukioloa tai asiakasmääriä ei rajoiteta, mutta ravintoloita velvoitetaan järjestämään jokaiselle asiakkaalleen istumapaikka. Ravintolan on myös ohjeistettava asiakkaitaan tartuntojen estämisestä.

Asiakkailla on oltava mahdollisuudet pestä kädet, ja ravitsemisliikkeen tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina. Ravitsemusliike vastaa myös siitä, että riittävä etäisyys asiakkaiden välillä säilyy.

Yli 50 hengen tapahtumissa turvavälit

Tapahtumia ja tilaisuuksia koskevat aluehallintoviraston tartuntatautilain nojalla tekemät rajoituspäätökset.

Tapahtumien yleisömäärää ei ole rajattu, mutta kaikkia yli 50 hengen tilaisuuksia koskevat erityissäännöt.

Niiden mukaan hygieniasta on huolehdittava tarkasti ja osallistujien välillä on pidettävä 1–2 metrin turvavälit, tarvittaessa henkilömäärää rajaamalla.

Matkustaminen vapaata vain kouralliseen maita

Matkustusrajoituksia on päivitetty moneen otteeseen, eikä tautitilanteen jatkuvasti muuttuessa käytännölle näy loppua.

Karanteenista vapaa matkustaminen on sallittua maihin, joissa taudin ilmaantuvuus on alle 25 sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Euroopassa nämä maat ovat Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Puola ja San Marino. Työssäkäynti on kuitenkin vapautettu Ruotsiin ja Viroon.

Kotimaassa voi matkustaa vapaasti, mutta koronaohjeita noudattaen.

Maskisuositus laajentunut

Kasvomaskien käytöstä halutaan nykyistä yleisempää, kun koronatapausten määrä on jälleen kesän suvantovaiheen jälkeen nousussa.

Maskeja on elokuusta alkaen suositeltu joukkoliikenteen käyttäjille, mutta viime viikon torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti suositustaan.

Siinä maskisuositus sidotaan tautitilanteen kehittymiseen eri alueilla ja se laajenee julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin alueilla, joilla tauti yltyy niin kutsuttuun kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheen alarajana on 10 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Taudin kehittymistä eri alueilla voi seurata THL:n säännöllisesti päivittyvästä kartasta (siirryt toiseen palveluun).

Kouluissa varovaisuutta ja paikallisia poikkeustoimia

Varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa nojataan tällä hetkellä THL:n suosituksiin, joita on viimeksi päivitetty elokuussa.

Päiväkodeissa ja alakouluissa ryhmien yhdistämistä ja sekoittumista on vältettävä. Vanhempien opiskelijoiden oppilaitoksissa on pyrittävät turvavälien säilymiseen.

Jos lähiopetusta ei voida järjestää turvallisesti, kunnat voivat tietyin ehdoin päättää poikkeustoimista, kuten vuoroviikoin järjestettävästä etäopiskelusta.

Lue lisäksi: