Trump ja Biden ottivat kiivaasti yhteen ensimmäisessä väittelyssään, seurasimme hetki hetkeltä – Katso lähetys

Ehdokkaat väänsivät koronasta, tuomarinimityksistä, rasismista ja vaalien rehellisyydestä.

USA:n presidentinvaalidebatit, 1. presidenttiehdokkaiden vaaliväittely suomeksi tekstitettynä
USA:n presidentinvaalidebatit, 1. presidenttiehdokkaiden vaaliväittely suomeksi tekstitettynä
  • Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä aamuyöllä.
  • Ehdokkaat kiistelivät kiivaasti korkeimmasta oikeudesta, koronakriisin hoidosta, taloudesta, saavutuksistaan, väkivallasta ja rasismista, ilmastonmuutoksesta ja vaalien rehellisyydestä.
  • Hetki hetkeltä -seurannassa väittelyä seurasi ulkomaantoimittaja Simo Ortamo ja kommentoi Ylen entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Lue myös:

Klo 5.44: Pika-arvio: Trump ei saanut laajennettua kannattajakuntaansa

Mika Mäkeläinen: Kun ehdokkaat poistuvat lavalta, ainakin yksi tilaisuus jäi käyttämättä: Vaaliväittelyssä Trump jatkoi vetoamista ydinkannattajiinsa, mutta ei tehnyt uusia avauksia.

Vaalituloksen kannalta se ei lupaa hyvää, koska Trumpin nykyinen kannatus vaa'ankieliosavaltioissa ei todennäköisesti riitä vaalivoittoon.

Trumpin pitäisi ravistaa pakkaa ja muuttaa selvästi vaaliasetelmia, mutta ainakaan tässä ensimmäisessä vaaliväittelyssä hän ei siinä onnistunut.

Klo 5.42: Debatti on päättynyt

Simo Ortamo: Debatti on vihdoin päättynyt hieman yliajalla. Vääntö oli kovaa, ja ehdokkat keskeyttivät toisiaan jatkuvasti.

Kiitos kaikille seuraajille!

Klo 5.40: Sitoudutko vaalitulokseen?

Simo Ortamo: Viimeinen kysymys. Ehdokkaita kysytään, pyytävätkö he kannattajiaan pysymään rauhallisina riippumatta vaalituoksesta ja sitoutumaan siihen, etteivät he julistaudu voittajaiksi ennen kuin äänet on laskettu.

Trump ei vastaa kysymyksiin. Trump kannustaa tukijoitaan tarkkailemaan äänestystä, koska äänestyksestä on tulossa epärehelliset.

Trump: "He huijaavat."

Biden sanoo sitoutuvansa vaalitulokseen ja sanoo, että Trump kyllä jättää virkansa, jos hän häviää.

Klo 5.39: Trump on arvostellut ennakkoäänestämistä jo pitkään

Mika Mäkeläinen: Trump vakuuttaa jälleen kerran, että vaaleista uhkaa tulla väärinkäytösten takia petos, eikä tulos hänen mukaansa välttämättä selviä kuukausiin. Erityisesti Trump arvostelee sitä, että joissakin osavaltioissa hyväksytään myös ennakkoäänet, jotka saapuvat perille vaalipäivän jälkeen.

Postitse annettavat ennakkoäänet ovat olleet Trumpin hampaissa jo pitkään, vaikka ei ole näyttöä siitä, että postiäänestyksessä olisi aiemmissa vaaleissa tapahtunut merkittäviä petoksia.

Trumpin leireissä pelätään, että postiäänestys suosii Bidenin kannattajia, ja siksi kampanja pitää jatkuvasti esillä postiäänestyksen mahdollisia ongelmia.

Presidentti Donald Trump esiintyi sekavassa vaaliväittelyssä Ohiossa aamulla 30.9.2020 Ohiossa. Kuva: AKM Images / GSI Media

Klo 5.34: Väittelyä postiäänestyksen luotettavuudesta

Simo Ortamo: Vaalien rehellisyydestä. Biden kannustaa äänestämään ja vakuuttaa, että postiäänestystessä ole mitään epäselvyyksiä. Äänestäminen on tapa päästä Trumpista eroon.

Trump alkaa puhua omasta vallanvaihdostaan, jota Obama hänen mukaansa kampitti. Trumpin väittää perusteetta, että postiäänestyksessä on valtavia väärinkäytöksiä.

Trump: "Tämä ei pääty hyvin."

Bidenin mukaan Trumpin väitteet eivät pidä paikkaansa, ja tämä vain pelkää vaalitulosta.

Klo 5.29: Twitterissä kauhistellaan debatin sekavuutta

Mika Mäkeläinen: Twitterissä on alkanut kiertää vitsejä ja meemejä väittelyn sekavuudesta.

Klo 5.24: Trumpin mielestä ilmastotoimet ovat kalliita. Bidenin mielestä ne tuovat työpaikkoja

Simo Ortamo: Ilmastonmuutoksesta. Trump sanoo haluavansa puhtaan ilman ja veden, mutta Pariisin ilmastosopimus oli katastrofi.

Trump sanoo, että uskoo ihminen vaikuttaa ilmastoon "tiettyyn rajaan asti", ja alkaa heti puhua Kalifornian metsäpaloista ja siitä, että metsiä on hoidettu huonosti.

Trumpin mukaan Obaman ilmastonmuutossäädökset tekivät autoista liian kalliita.

Biden kertoo omista suunnitelmistaan ilmastonmuutoksen suhteen: hänen mukaansa suunnitelmat tuottavat paljon hyväpalkkaisia työpaikkoja. Hän sanoo liittyvänsä heti takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

Klo 5.22: Talous kasvoi jo ennen Trumpin aikaa

Mika Mäkeläinen: Nyt punnitaan ehdokkaiden saavutuksia. Trump väittää, että Yhdysvaltain talous ennen koronaepidemiaa oli kaikkien aikojen paras.

Tämä on Trumpin vääristä väitteistä kaikkein yleisin, ja hän toistaa sitä kampanjansa aikana usein. Bruttokansantuotteen kasvu on kuitenkin ollut nopeampaa ja työttömyys alempaa paljon ennen Trumpin aikaa.

Klo 5.20: Saavutuksista ja veteraaneista

Simo Ortamo: Omista saavutuksista. Trumpin mukaan hän korjasi talouden, nimitti kolme korkeimman oikeuden tuomaria ja ennätysmäärän muita tuomareita. Trumpin mukaan hän on pitänyt huolta veteraaneista.

Bidenin mukaan maa on nyt huonommassa jamassa kuin aiemmin. Biden tuo esiin sen, että Trump haukkui sodissa kaatuineita luusereiksi ja sanoo, ettei hänen oma veteraanipoikansa ollut luuseri.

Trump tuo heti esiin Bidenin toisen pojan, jolla oli bisneksiä Ukrainassa.

Klo 5.16: Kovaa kiistelyä väittelyssä

Trump aloitti väittelyn tutulla tyylillään puheenvuoroista piittaamatta
Republikaanien ja demokraattien presidenttiehdokkaat kohtasivat ensimmäisessä vaalikeskustelussaan Ohion Clevelandissa.

Klo 5.11: Kuka on vastuussa väkivallasta?

Simo Ortamo: Järjestysvallasta. Biden sanoo, että poliisi tarvitsee lisää resursseja, jotta se voi vastata onglemiin ilman väkivaltaa.

Trump väitää, että Biden tukee poliisin rahoituksen poistamista ja kysyy, tukeeko häntä yksikään poliisiliitto. Biden ei vastaa.

Biden syyttää Trumpia siitä, että tämä lietsoo väkivaltaa.

Demokraattien Joe Biden puhui kiihkeässä vaaliväittelyssä Ohiossa varhain keskiviikkoaamuna 30.9.2020. Kuva: EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY / POOL

Trumpia pyydetään tuomitsemaan valkoisen ylivallan kannattajat. Trumpin mukaan hän voi tuomita heidät, mutta todellinen ongelma on vasemmistoradikaalit.

Klo 5.05: Trump puhuu laista ja järjestyksestä, Biden takeltelee

Mika Mäkeläinen: Trump maalaa itsensä voimakkaasti lain ja järjestyksen vartijaksi, ja esittää Bidenin takana olevan vaarallisia radikaaleja. Trump korostaa mielenosoitusten väkivaltaisuutta. Näin hän vetoaa jälleen ydinkannattajiinsa ja niihin, jotka kokevat olonsa turvattomaksi mielenosoitusten takia.

Biden puolestaan takeltelee ensimmäisen kerran kun hän mainitsee "järjestelmällisen epäoikeudenmukaisuuden".

Hetkellinen epävarmuus esiintymisessä kiinnittää huomiota, koska Trumpin kampanja on pyrkinyt esittämään, että Biden on vanhuudenhöperö ehdokas, joka sekoilee sanoissaan.

Klo 5.00 Rasismista ja väkivallasta

Simo Ortamo: Rasismista ja väkivallasta: Biden mukaan Trump yrittää jakaa kansaa ja sanoo, ettei tämä ole tehnyt mitään afroamerikkalaisten hyväksi.

Trump syyttää Bideniä siitä, että hän tuki mustien vankilatuomioita pidentäviä lakeja ja haukkui mustia rikollisia supersaalistajiksi.

Trumpin mukaan Biden ei edes käytä sanaa lainvalvonta, koska hän pelkää radikaalin vasemmiston reaktioita. Trump saisi kadut rauhoitettua hetkessä, jos demokraatit eivät estäisi häntä käyttämästä voimaa.

Bidenin mukaan suurin osa poliiseista on kunnon väkeä, mutta joukossa on mätiä omenia joita pitää rangaista.

Trump puolustaa päätöstään lopettaa rasisminvastainen koulutus valtionhallinnossa, koska se oli hänen mielestään rasistista. Bidenin mukaan on tärkeää kouluttaa ihmisiä ottamaan toiset huomioon.

Klo 4.58: Sekunneista taistellaan, huutokipailua

Mika Mäkeläinen: Villiä ja vauhdikasta menoa lavalla. Sekunneista taistellaan. Välillä kuulostaa siltä kuin kaksi keskenkasvuista huutaisi kilpaa.

Trump heitti kehään odotetun piikin Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin bisneksistä Burisma-kaasuyhtiössä Ukrainassa. Asian käsittelystä ei kuitenkaan tule mitään, koska molemmat puhuvat jatkuvasti toistensa päälle.

– On vaikea päästä sanomaan yhtään mitään tämän pellen kanssa, Biden heittää lakonisesti.

Wallace toteaa tilanteen toivottomaksi ja päättää siirtyä seuraavaan aiheeseen.

– En haluaisi korottaa ääntäni, mutta miksi käyttäytyisin toisin kuin te, Wallace piikittelee.

Klo 4.54: Kiistelyä taloudesta ja Bidenin pojasta

Simo Ortamo: Trump ja Biden väittelevät toistensa saavutuksista talouden saralla. Trumpin mukaan hän hoiti talouden kuntoon Obaman jäljiltä, Bidenin mukaan hän pelasti autoteollisuuden finanssikriisin jälkeen.

Trump alkaa puhua Bidenin pojasta Hunterista, jolla oli bisneksiä Ukrainassa. Trumpin mukaan kyse oli korruptiosta, Bidenin mukaan syytökset ovat perusteettomia.

Biden valittaa Trumpin keskeyttelystä: On vaikea saada mitään suunuvuoroa tältä klovnilta.

Klo 4.48: Biden puhuu tv-kameroille, Trump moderaattorille

Mika Mäkeläinen: Biden puhuu suoraan kameralle eli suoraan tv-yleisölle ja hidastaa puhetahtiaan silloin kun hän pääsee puhumaan ilman keskeytyksiä.

Trump puolestaan puhuu kamerasta alaviistoon, ilmeisesti osoittaen sanansa suoraan moderaattori Chris Wallacelle sekä paikalla olevalle yleisölle.

Yleisön reaktioita ei nähdä, koska myös paikalla olevia on pyydetty olemaan hiljaa.

Klo 4.48: Trump väittää maksaneensa miljoonia dollareita veroa

Simo Ortamo: Trumpilta kysytään hänen veroistaan. New York Times paljasti, ettei Trump ollut maksanut juuri lainkaan veroja 2000-luvulla.

Trump väittää maksaneensa miljoonia veroja viime vuosina. Hän sanoo, ettei halua maksaa veroja turhaan, koska oli bisnesmies ennen presidentiksi tuloa.

Biden sanoo, että Trump maksaa vähemmän veroja kuin sairaanhoitajat ja opettajat. Hän sanoo korjaavansa verotuksen, jos hänestä tulee presidentti.

Trump ihmettelee, miksi Biden ei ole korjannut sitä poliittisen uransa aikana.

Biden: Sinä olet presidentti, joka on möhlinyt kaiken. Olet huonoin presidentti, joka meillä on ollut.

Klo 4.43: Talouden syöksystä syyttelyä

Simo Ortamo: Trump syyttää demokraatteja siitä, että he pyrkivät sulkemaan talouden liian voimakkaasti koronan takia. Talouden syöksy on siis demokraattien syytä.

Bidenin mukaan sulut ovat olleet perusteltuja, eikä Trumpilla ole suunnitelmaa talouden suhteen.

Klo 4.40: Trump vastaa loukkauksin

NBC:n toimittaja huomauttaa Twitterissä, että kun Biden huomauttaa Trumpin vähätelleen koronaa, Trump haukkuu Bideniä tyhmäksi.

Klo 4.38: Vääntöä maskeista ja kampanjatilaisuuksista

Simo Ortamo: Juontaja kysyy Trumpilta, miksi tämä on kyseenalaistanut kasvomaskit.

Trump ottaa taskustaan maskin ja sanoo, ettei väite ole totta ja hän käyttää maskia tarvittaessa. Biden taas käyttää Trumpin mukaan valtavaa maskia koko ajan.

Trump puolustaa kampanjatilaisuuksiaan, joita pidetään koronapandemiasta huolimatta. Trumpin mukaan ne ovat turvallisia, ja Bidenin tilaisuuksiin ei muutenkaan tule ketään.

Biden syyttää Trumpia vastuuttomuudesta. Hänen mukaansa Trump on huolissaan, kun hänen lähellään ei käytetä maskeja mutta ei silti vaadi niitä omissa tilaisuuksissaan.

Klo 4.33: "Et ole fiksu"

Simo Ortamo: Trumpin mukaan hänen johdollaan koronarokote valmistuu pian.

Bidenin mukaan Trumpiin ei voi luottaa. Hän panikoi pandemian alussa eikä kertonut, kuinka vakava virus oli. Bidenin mukaan Trumpin pitäisi tulla fiksummaksi hyvin pian, jotta pandemia voitettaisiin.

Trump: "Valmistuit luokkasi huonoimpana. Älä käytä sanaa fiksu minun seurassani, koska et ole fiksu."

Klo 4.29: Väittelystä tulee sekava

Mika Mäkeläinen: Trump puhuu jatkuvasti Bidenin päälle ja heittää ilmaan kysymyksiä ja sekä väitteitä, joihin ei ehditä vastata. Biden ei lähde kilpahuutoon, vaan naurahtelee Trumpin heitoille.

Väittelyn käsikirjoitus tulee olemaan täyttä sekoilua, koska ehdokkaat puhuvat toistensa päälle ja ohi. Uusia väitteitä tulee konekivääritahtiin, eikä valheita tai puolitotuuksia ehdi ruotimaan sen paremmin vastapuoli kuin moderaattorikaan, joka on ilmoittanut, ettei hän aio toimia faktantarkastajana.

Klo 4.27: Väittelyä koronaepidemiasta

Simo Ortamo: Seuraava aihe on koronapandemia. Biden syyttää Trumpia koronakriisin möhlimisestä. Bidenin mukaan Trumpilla ei ole suunnitelmaa ja totesi, että pandemia on mikä on. Bidenin mukaan Trump on syytellyt Kiinaa, vaikka pandemian alussa hän kehui presidentti Xin toimia.

Trumpin mukaan miljoonat olisivat kuolleet, jos Biden olisi ollut presidentti. Trump kehuu sulkeneensa rajat Kiinan kanssa pandemian alussa, mikä pelasti tuhansia ihmisiä. Trumpin mukaan hän on tehnyt hyvää työtä, mutta media valehtelee hänen saavutuksista.

Trump syyttää Bidenia siitä, että hänen aikanaan ihmisiä kuoli sikainfluenssaan. Bidenin mukaan tuolloin kuoli vähemmän ihmisiä.

Klo 4.22 Hyökkäyksiä ja pelottelua

Mika Mäkeläinen: Trump lähti tapansa mukaan nopeasti hyökkäykseen, keskeyttää Bidenia jatkuvasti ja haastaa myös moderaattori Chris Wallacen, jolla on vaikeuksia kysyä asiansa loppuun. Trump kuittailee, ettei ole yllätys joutua väittelemään Wallacen kanssa, jota hän on haukkunut ennenkin.

Trump pelottelee yleisöä sosialismilla ja yksityisten sairausvakuutusten menetyksellä, jos Biden valitaan. Biden puolestaan pelottelee sillä, että naisten aborttioikeus on vaarassa, jos korkeimman oikeuden nimityksessä kiirehditään.

Klo 4.20 Trump syyttää Bidenin suunnitelmia vasemmistolaisiksi

Simo Ortamo: Trump jatka Bidenin syyttelyä ja sanoo, että tämän tervydenhuoltosuunnitelma on äärivasemmistolainen ja Bernie Sandersin käsialaa. Trump kehuu alentaneensa lääkkeiden hintoja.

Bidenin mukaan hän voitti Sandersin esivaaleissa ja syyttää Trumpia siitä, että tämä haluaa viedä terveydenhuollon miljoonilta eikä tällä ole minkäänlaista terveydenhuoltosuunnitelmaa.

Ehdokkaat väittelevät kiivaasti ja puhuvat toistensa päälle.

Klo 4.14: Trump puolustaa oikeutaan nimetä tuomari, Biden varoittaa seurauksista terveydenhuoltoon

Simo Ortamo: Trumpin mukaan Amy Coney Barretista tulee hyvä tuomari. Trumpin mielestä hänellä on presidenttinä täysi oikeus nimetä tuomari, vaikka vaalit ovat lähellä. Demokraatit tekisivät saman, jos heillä olisi valta.

Bidenin mukaan aika on väärä, koska vaalit ovat jo käynnissä ja tuomarinimitys kuuluu vaalien voittajalle. Biden varoittelee, että tuomarinimitys uhkaa etenkin presidentti Obaman terveydenhuoltouudistusta ja näin miljoonien ihmisten terveydenhuoltoa.

Trumpin mukaan Biden aikoo tuoda Yhdysvaltoihin sosialistisen terveydenhuollon. Bidenin mukaan väitteet ovat valheita, ja alkaa puhua koronan uhreista Trumpin hallintoaikana.

Bidenin mukaan kyse on myös aborttioikeudesta, mutta Trump puhuu päälle: "Et sinä tiedä mistä tässä äänestetään."

Klo 4.08: Kysymys tuomarinimityksistä

Simo Ortamo: Presidentit saapuvat lavalle.

Ensimmäinen kysymys koskee korkeimman oikeuden tuomarinimitystä. Trump on nimittänyt korkeimman oikeuden tuomariksi Amy Coney Barrettin, mitä Joe Biden on vastustanut. Wallace pyytää perustelemaan näkemyksiä.

Klo 4.02: Väittely alkaa

Simo Ortamo: Väittely alkaa. Juontaja Chrish Wallace on istuutunut paikalleen, ja myös presidenttien perheenjäsenet ovat saapuneet yleisöön.

Lähetyksessä on ääniongelmia, ja siksi Wallacen tervetulosanoja ei kuulunut suorassa lähetyksessä.

Klo 3.54: Tarkkaile ainakin näitä asioita

Mika Mäkeläinen: Tervetuloa minunkin puolestani! Toimin Ylen Yhdysvaltain-pääkirjeenvaihtajana 2006–2009, ja tällä kertaa seuraan vaalikampanjaa etänä. On hyvin jännittävää nähdä, miten Trump ja Biden suhtautuvat toisiinsa ja yleisöön.

Trumpin osalta kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, toistaako hän samaa ydinkannattajille suunnattua viestiä kuin tähänkin asti, vai yrittääkö hän myös laajentaa kannattajakuntaansa uusilla avauksilla.

Bidenin osalta erityisen mielenkiintoista on se, kuinka paljon hän keskittyy Trumpin arvosteluun, vai tuoko hän konkreettisesti esiin omia näkemyksiään ja vaihtoehtoja Trumpin politiikalle.

Klo 3.49: Tervetuloa seuraamaan väittelyä

Simo Ortamo: Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden ensimmäinen vaaliväittely alkaa hetken kuluttua. Tervetuloa mukaan!

Seuraan debatin kulkua hetki hetkeltä. Mukana kommentoimassa on myös Ylen entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Väittely lähetetään Clevelandista Ohiosta, ja sitä johtaa Fox News -kanavan Chris Wallace. Aihealueita on kuusi: ehdokkaiden saavutukset, korkein oikeus, pandemia, talous, rasismi ja väkivalta sekä vaalien rehellisyys. Kutakin aihetta on tarkoitus käsitellä noin vartti.

Ehdokkaiden ensimmäinen kohtaaminen

Yhdysvaltain presidentinvaalit etenevät kohti ratkaisua, kun demokraattipuolueen Joe Biden ja republikaanien Donald Trump ottavat mittaa toisistaan ensimmäisessä tv-väittelyssä keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Voit katsella väittelyä suorana tässä jutussa, jossa seuraamme sitä myös tekstimuodossa hetki hetkeltä. Seurannan avulla pääset ajan tasalle siitä, mitä presidenttiehdokkaat ovat juuri sanoneet – tai voit palata tapahtumiin myöhemmin.

Mukana seurannassa on Ylen entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Trump ja Biden kohtaavat Clevelandin kaupungissa Ohiossa. Keskustelua johtaa Fox News -televisiokanavan uutisjuontaja Chris Wallace.

Väittely jakautuu kuuteen vartin mittaiseen osaan. Aiheina ovat molempien ehdokkaiden saavutukset, Yhdysvaltain korkein oikeus, koronaviruspandemia, rasismi ja väkivalta Yhdysvaltain kaupungeissa, vaalien rehellisyys ja talous.

Pääset keskiviikkoaamuna nopeasti kärryille siitä, miten Trumpin ja Bidenin kohtaaminen sujui. Verkkosivuillamme julkaistaan muun muassa seuraaavat jutut:

  • Koostamme nopeasti parhaat palat väittelystä nähtäväksesi.
  • Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajamme Iida Tikka kertoo analyysissaan, miten väittely ehdokkailta sujui.
  • Seuraamme myös faktantarkistusta: Puhuiko jompikumpi ehdokkaista palturia?
  • Väittelyn analysointi ja uutisointi jatkuu Ylen kanavilla ja netissä pitkin päivää.

Lisäksi kaikki kolme vaalitenttiä näytetään jälkilähetyksenä TV1:ssä suomeksi tekstitettynä. Ensimmäinen nähdään keskiviikkona 30. syyskuuta kello 12. Muut vaaliväittelyt ovat 16. ja 23. lokakuuta. Lisäksi varapresidenttiehdokkaat väittelevät 8. lokakuuta kello 4.00.