1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahtilaivat

Puutavaralastissa ollut proomu hinataan Alholman satamaan ennen tuulen voimistumista – aaltojen muodostumista pitää välttää, ettei alus kaadu

Aluksesta on karannut jopa sata kuutiota puutavaraa, ja veneilijöitä kehotetaan varovaisuuteen.

Proomu otti tukevan asennon hiekkapohjassa Hällgrundet–Mässkär-väylällä. Kuva: Privat/Mikael Hagman

Pietarsaaren edustalla sunnuntaina vaikeuksiin joutuneen kuitupuulastissa olleen proomun pelastustyöt edistyivät hyvin maanantain kuluessa. Proomu saatiin irrotettua väylän pohjasta, ja sen hinaus Alholman satamaan aloitettiin noin kello 17.

Proomu on vielä vähän kallellaan, ja se joudutaan hinaamaan perä edellä. Hinaus päätettiin aloittaa, koska tuuli ja aallokko ovat voimistumassa.

Pelastustöitä tekevän Adolf Lahti -yhtiön aluejohtaja Niko Miettinen painotti, että aaltojen muodostumista proomun lähellä pitää välttää, sillä ison huviveneeen aallot voivat jopa kaataa proomun.

Lastina ollutta kuitupuuta on karkasi aluksesta arviolta sata kuutiota ja se aiheuttaa vaaraa veneilijöille alueella. Paikka on Mässkärin lounaispuolella 2,5 metrin väylällä. Aluksesta karannut puutavara ajelehtii kohti Hällgrundin ja Uudenkaarlepyyn saaristoa.

Merivartiosto varoittaa veneilijöitä meressä ajelehtivista tukeista Pietarsaaren edustalla

Pelastustöitä tekevän Adolf Lahti -yhtiön aluejohtaja Niko Miettinen kertoi iltapäivällä, että puiden irtoamisvaara ja pinon kaatumisvaara oli yhä olemassa, mutta se pieneni koko ajan. Pinta oli tuolloin lähes saavutettu, ja sen jälkeen proomu piti saada oikaistua.

Olosuhteet ovat olleet pelastustöille otolliset.

– Keli on aivan harvinaisen hieno, se on edesauttanut työtä. Ja ylhäältä kuiva puupino auttaa pystyssä pysymistä. Jos nyt olisi kaatosade, tilanne saattaisi olla aivan toinen, sanoo Miettinen.

Tavoitteena on saada hinattua proomu Alholman satamaan, missä kuorma puretaan välittömästi.

Proomu joutui vaikeuksiin sunnuntaina, ja uppoamisriski oli suuri.

Juttua päivitetty kello 17.30 tuoreimmilla tiedoilla. Myös otsikko muutettu.