1. yle.fi
  2. Uutiset

Riistakeskus: Janakkalalaisen maatilan aitaaminen susilta olisi viisainta

Myös Hämeen poliisi katsoo, että esimerkiksi sähköaidan rakentaminen olisi paras vaihtoehto suden häätämiseen.

riistanhoito
Varg.
Susi on aiheuttanut neljän vasikan kuoleman karjatilalla Janakkalassa. Juha Laaksonen / Yle

Riistakeskus Etelä-Hämeen neuvo Janakkalan susiongelmaan on, että suden mielenkiinnon herättänyt pihatto pitäisi aidata sähköaidoilla.

Riistasuunnittelijat ovat ehdottaneet, että pihaton avoinna olevat päädyt aidataan 160 senttimetriä korkeilla sähköaidoilla, joissa on sähkölankoja on 30–40 sentin välein. Maan ja alimman sähkölangan välissä saisi olla tilaa parikymmentä senttiä, ettei susi lähtisi kaivautumaan aidan alapuolelta pihattoon.

Riistasuunnittelija Marko Muuttola sanoo, että kun susi yrittää mennä aitojen välistä, se saa kohtuullisen ison tällin. Jännitettä langoissa on 4 000 volttia. Ajatus suden karkottamisesta sähköiskuilla perustuu siihen olettamukseen, että eläin nuuskii outoa lankaa ja saa tärskyn. Jos eläin sen sijaan säntää pihattoon laukalla, se tuskin saa iskua, vaan menee vauhdilla sisään ja todennäköisesti jää sinne.

Riistakeskus Etelä-Hämeen alueella on jo rakennettu kymmenkunta sähköaitausta susien varalle lammastiloille. Niiden käytöstä annettiin Rengon susiongelman aikaan suosituksia muun muassa Tammelaan, Lopelle, Hattulaan ja Kalvolaan.

Janakkalan tapauksessa susi on keksinyt lihatilan, missä kasvatetaan vasikoita. Tähän mennessä runsaan kuukauden kuluessa susi on aiheuttanut tilalla jo tiettävästi neljän vasikan kuoleman.

Hämeen poliisista kerrotaan, että aitaaminen, esimerkiksi sähköaidan rakentaminen, on ensisijainen vaihtoehto suden loitolla pitämiseen. Komisario Rauno Piispa Hämeen poliisista sanoo, että esimerkiksi ajoneuvon käyttäminen suden häätämisessä on kyseenalaista, sillä eläimen pitää tajuta, että sitä estää ihminen.

Lue seuraavaksi