Hyppää sisältöön

Koronan leviämisen kannalta nuorten aikuisten käytös voi olla ratkaisevaa – puolet koronan uusista kantajista juhlivia ja aktiivisia nuoria

Nuoret aikuiset eroavat selvästi muista ryhmistä uusissa koronatartunnoissa. Nuoria käy testeissä vähemmän huolimatta tartunnoista.

Nuoret aikuiset vastaavat noin puolta kaikista uusista koronatartunnoista. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Aktiiviset nuoret aikuiset ovat selvästi erottuvin ryhmä uusissa koronatartunnoissa.

Nuoret aikuiset 20 vuoden molemmin puolin ovat olleet viime aikoina esillä joukkoaltistumisissa. Hallitus miettii mahdollisuuksia rajoittaa etupäässä nuorten aikuisten kansoittamien ravintoloiden aukioloaikoja keinona estää koronan leviäminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tilaisuuksissa, jossa musiikki soi kovemmin, paikalla olijat puhuvat äänekkäämmin ja samalla mahdollisesti tartuttavat herkemmin muita.

Yle Uutiset katsoi viime kuukauden aikana julkistettuja ikäryhmittäisiä tietoja koronatartunnoista. Tietojen mukaan kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi nuorten ja nuorten aikuisten ryhmissä koronatartunnoissa ei ole tapahtunut viime viikkoina samanlaista selvää tartuntojen määrän kasvua.

Kasvutrendi on ollut erityisen selvästi nähtävissä 20–29-vuotiaissa nuorissa aikuisissa ja ryhmän osuudessa koronatartuntoihin tapahtui selvä käänne elokuun loppupuolella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ikäryhmän osuus kaikista tartunnan saaneista on noussut kuukaudessa viidenneksestä noin 30 prosenttiin. Mitään vastaavaa ei ole nähtävissä muissa ryhmissä.

Tosin sitä nuoremmassa ryhmässä, 10–19-vuotiaissa, on tapahtunut selvä, mutta pienempi hyppäys.

Aktiiviväestön osuuden kasvu voi olla ratkaisevaa koronan leviämisen kannalta

Kahden ikäryhmän tartunnat viime aikoina vastaavat jo lähes puolta kaikista tartunnoista. Kyseisissä ryhmissä on vajaat neljännes koko väestöstä.

THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikiven mukaan nuorten aikuisten tartunnat ovat lähteneet uudelleen nousuun.

Sarvikivi pitää tilannetta odotettuna, koska 20 ikävuoden molemmin puolin elämä on sosiaalista ja aktiivista. Nuoret aikuiset ovat saaneet vain harvoin vakavia koronatartuntoja ja ovat voineet sairastaa koronan myös oireettomana.

Ikään kuin tavallisena flunssana nuorilla aikuisilla ilmenevä korona voi olla koronan leviämisen kannalta ongelmallista.

– Nuoret eivät välttämättä ajattele, että he voisivat levittää virusta. Yritämme suitsia sitä, että korona ei leviä laajemmin, ja nuorten aikuisten merkitys ja käyttäytyminen voi olla tässä ratkaisevaa.

Sarvikivi arvelee, että ihmiset saattavat ajatella, että käyttämällä kasvomaskia voi unohtaa muun suojautumisen koronaa vastaan.

– Osa nuorista voi elää niin kuin normaalistikin eläisivät. Voi myös olla, että he ovat väsyneet tilanteeseen tai sitten eivät vain välitä.

Nuoria aikuisia testauksessa vähemmän

Nuoret aikuiset näyttävät käyvän testeissä vähemmän kuin ehkä pitäisi. Siitä huolimatta ryhmän osuus testatuista positiivisista koronatapauksista on ollut suurin viime aikoina.

Uudenmaan alueen vajaasta sadastatuhannesta syyskuussa HUS:ssa testatusta reilu viidennes oli 19–30-vuotiaita. Heidän osuutensa koronapositiivisista oli lähemmäs 40 prosenttia. 30–50-vuotiaiden testausten osuus oli vastaavasti noin kolmannes ja osuus tartunnoista selvästi alle kolmannes. Nämä kaksi ryhmää erottuvat HUS:n alueella koronan saaneissa.

Eniten testattiin suhteessa koronatartuntojen määriin peruskouluikäisiä, joilla oli vain vähän tartuntoja.

Yle Uutisten kesällä tekemän kyselyn mukaan koronarajoitukset ovat erityisesti 18–24-vuotiaille vaikeampia kuin muun ikäisille.

Sarvikivi ei halua nostaa nuoria aikuisia esille erityisenä uutena ryhmänä. Korona leviää sosiaalisten kontaktien kautta, ja voi myös olla, että koronahuipun aikana keväällä myös nuoret olivat samalla tavalla koronan kantajia. Keväällä testattiin lähinnä sairaalassa hoidettuja. Nyt tarkoitus on testata kaikki, joilla on oireita.

Lue myös: