1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harmaa talous

Tiedot laittomasta työvoimasta otetaan vakavasti Helsingissä ja Espoossa – Länsimetron johto: valvonta on vaikeaa, mutta koko rakennusalaa ei pidä leimata

Ylen selvityksen mukaan laitonta ukrainalaista työvoimaa on käytetty useilla työmailla.

Harmaa talous
Työntekijä rakennustyömaalla.
Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo sanoo, että Espoon kaupungilla on väärinkäytöksiin nollatoleranssi. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Ylen laaja selvitys kertoi maanantaina laittoman ukrainalaisen työvoiman käytöstä useilla pääkaupunkiseudun työmailla. Työntekijät eivät esimerkiksi ole saaneet kaikkia palkkojaan, ja osa heistä on asunut ala-arvoisissa oloissa.

Osa työmaista, kuten Espoon Länsimetron jatke ja keskustakirjasto Oodi on ollut suoraan kaupunkien rahoittamia, mikä sai myös päättäjät reagoimaan.

Sekä Espoo että Helsinki vakuuttavat suhtautuvansa ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön vakavasti ja puuttuvansa epäkohtiin.

Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo, että Espoon kaupungilla on tällaisiin tapauksiin luonnollisestikin nollatoleranssi.

– Jokaiseen tapaukseen pitää puuttua. Olemme omissa hankintamenettelyissämme ottaneet käyttöön toimia, joilla koitamme kitkeä sellaiset yritykset ja tarjoajat pois, joilla ei ole paperit kunnossa.

Isotalon mukaan kaupunki tekee myös laajasti yhteistyötä viranomaisten kanssa. Yhteistyö on tiivistä muun muassa verottajan ja aluehallintoviranomaisten suuntaan.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tuoreeltaan, että riistotalouden lopettamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

Isotalo: valtaosin asiat hoidetaan hyvin

Olli Isotalon mukaan alan valvontaa vaikeuttaa muun muassa urakoiden ketjuttaminen. Isoilla rakennushankkeilla on usein pääurakoitsija ja hyvin monia pienempiä aliurakoitsijoita. Sen kieltäminen ei kuitenkaan Isotalon mielestä sellaisenaan ratko ongelmia.

– Pitää pystyä kanavoimaan valvontaa ja toimintaa siten, että pystytään tätä ketjuttamisen läpinäkyvyyttä parantamaan merkittävästi, Isotalo sanoo.

Isotalon mielestä tapaukset kertovat myös siitä, että olemassa olevalla valvonta- ja seurantajärjestelmällä saadaan väärinkäytöksiä nostettua esiin.

Isotalo sanoo, että alan toimijoilla on peiliin katsomisen paikka, mutta myös alan toimijoiden ja viranomaisten yhteistyötä pitäisi entisestään voida parantaa.

Isotalo toteaa, ettei koko alaa pidä tapausten vuoksi huonoksi leimata

– Valtaosin asiat hoidetaan varsin hyvin.

Sinnemäki: valvontaiskuja Rakennusliiton kanssa

Myös Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan väärinkäytösepäilyt on otettava erittäin vakavasti.

Sinnemäki tarjoaa lääkkeeksi valvonnan tehostamista ja lainsäädännön mahdollista kiristämmistä entisestään.

– Yksi mahdollisuus on tehdä Rakennusliiton kanssa yhteisiä valvontakäyntejä työmailla, Sinnemäki sanoo.

Hänen mukaansa näitä on kaupungin työmailla tehtykin.

Rikosilmoituksia useista yrityksistä

Helsingin poliisilla on Ylen tietojen mukaan tieto lähes kahdestakymmenestä ukrainalaisesta hyväksikäytön uhrista. Poliisille tehdyt rikosilmoitukset koskevat useita eri yrityksiä.

Poliisi uskoo, että tapauksiin liittyy kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, vakavaa talousrikollisuutta ja ihmiskauppaa. Tapauksia koskeva esitutkinta alkanee ensi vuonna.

Apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan jotkin lainsäädäntömuutokset saattaisivat edesauttaa sitä, että tapauksia voitaisiin ratkoa tehokkaammin.

– Yksi olisi se, että kiskonnan tapainen työsyrjintä olisi rikos, jonka uhrilla olisi oikeus jäädä maahan, Sinnemäki sanoo.

Lue lisää:

Suomen rakennustyömailla on työskennellyt laittomasti jopa satoja ukrainalaisia – "Hän antoi meille 50 euroa mieheen, jotta pysymme hengissä"