1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Ranska lähestyy Valko-Venäjän oppositiota: Macron ja Tsihanouskaja tapaavat tiistaina

Kyseessä on Svjatlana Tsihanouskajan korkeimman tason tapaaminen ulkomaisen valtiojohtajan kanssa.

Liettuassa asuvat valkovenäläiset protestoivat Valko-Venäjän hallintoa vastaan maan lähetystön edustalla Vilnassa sunnuntaina. Kuva: Darius Mataitis / AOP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaa tiistaina valkovenäläisen oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan. Asia vahvistettiin Ranskan presidentinkansliasta maanantai-iltana.

Macron aloitti maanantaina kolmipäiväisen vierailun Liettuassa ja Latviassa, ja on tiistaina Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Tsihanouskaja on oleskellut Vilnassa pian kaksi kuukautta. Hän on arveltu lähteneen Valko-Venäjältä hallinnon pakottamana sen jälkeen, kun Aljaksandr Lukašenka julistettiin presidentinvaalien voittajaksi elokuun puolivälissä.

Ranska välittäjäksi?

Tsihanouskaja kertoi maanantaina pyytäneensä Macronia tapaamaan hänet. Tsihanouskaja toivoo, että Macron voisi toimia välittäjänä Valko-Venäjän kriisissä ja voisi kannustaa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia mukaan vuoropuheluun.

Baltian-vierailunsa edellä Macron sanoi, että on selvää, että Lukashenkan on väistyttävä Valko-Venäjän johdosta.

Ranskan presidentti on Tsihanouskajan toistaiseksi arvovaltaisin vieras. Hän on tavannut aiemmin muun muassa Valko-Venäjän naapurimaiden Puolan ja Liettuan johtoa sekä Norjan pääministerin.

Nobel-Aleksijevitš Saksaan

Valko-Venäjällä näkyvät oppositiohahmot vähenevät jälleen ainakin hetkeksi. Opposition yhteistyöneuvostoon kuuluva Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitš matkusti maanantaina Saksaan terveyssyistä.

Hänen ystävänsä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että matka oli tiedossa jo aiemmin ja Aleksijevitsh palaa kotimaahansa kuukauden kuluessa.

Tsihanouskajan lisäksi useat muut Valko-Venäjän näkyvät oppositiohahmot ovat poistuneet kotimaansa julkisuudesta epäselvissä oloissa.

Lue myös: Oppositio ahtaalla Valko-Venäjällä: Nobelisti Svetlana Aleksijevitšin kotiin yritettiin tunkeutua – Maryja Kalesnikava tutkintavankeudessa

Tsihanouskaja ei avannut tarkasti lähtönsä syitä vielä maanantainakaan.

– Voin vain sanoa, että kävin keskusvaalikomissiossa kolmelta iltapäivällä ja aamukolmelta ylitin rajan Liettuaan. Enempää en voi juuri nyt kertoa, mutta on selvää, etten lähtenyt vapaaehtoisesti, Tsihanouskaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös:

Kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja pidätyksiä – poliisi suitsii jälleen ankarin ottein Valko-Venäjän protesteja

Valko-Venäjän ulkoministeri syyttää länsimaita "anarkian ja kaaoksen" kylvämisestä

Valko-Venäjän opposition naistenmarssilla pidätettiin kymmeniä – mukana viisi toimittajaa, joista yksi edelleen vangittuna

Miten käy Valko-Venäjän kansannousulle? YK:n ihmisoikeusraportoija Ylelle: "En ole kovin optimistinen"

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vannoi virkavalansa salaa