1. yle.fi
  2. Uutiset

Hybridiareena harppasi kohti käytäntöä Kokkolassa – myös jalkapallo siirtyy areenalle, vaikka 16 valtuutettua olisi halunnut toisin

Liikunta- ja urheilutilojen tarpeesta oltiin pitkälti samaa mieltä, mutta hintalappu hirvitti – vaikka sellaista ei vielä olekaan.

liikuntatilat
Tyhjä tontti Kokkolan urheilutalon ja uimahallin läheisyydessä.
Kalle Niskala / Yle

Hintalappu, tuntiveloitus, perälauta, velkaantuminen. Raha puhutti ymmärrettävästi paljon, kun Kokkolan kaupunginvaltuusto istui maanantaina päättämässä siitä, ottaako hybridiareena suuren käytännön askeleen.

Puhetta riitti lähes kahdeksi tunniksi, ja sen jälkeen äänestettiin käytännössä siitä, pitäisikö jalkapallo vielä pitää keskuskentällä.

Pentti Haimakainen (kok.) esitti, että päätöksestä tipautetaan pois sana hybridiareena ja että perustettavan yhtiön tehtävänä on toteuttaa alueelle urheiluhalli (ei hybridiareena, kuten esityksessä luki) ja harjoitusjäähalli ja kehittää aluetta liikunta- ja tapahtuma-alueena.

Tämä olisi hänen mukaansa jättänyt sen vaihtoehdon, että jalkapallo jää Keskuskentälle. Lisäksi Haimakainen esitti, että päätöksestä poistettaisiin kohta, jossa esitetään keskuskentän varaamista ja kaavoittamaista asuntotuotantoon.

Haimakaisen esitys sai kannatusta yli puoluerajojen. Sitä kannattivat omissa puheenvuoroissaan SDP:n Sakari Ruisaho, Petri Partanen ja Raimo Hentelä, vasemmistoliiton Kauko Niemi, kokoomuksen Janne Jukkola ja Bjarne Kallis sekäjaPerussuomalaisten Pekka Leppälä.

Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys kuitenkin voitti äänin 27–16.

Haimakainen konkretisoi esitystään niin, että jos valtuusto jossain vaiheessa asettaa kustannusten perälaudaksi vaikkapa 40 miljoonaa ja summa on ylittyä, olisi vielä säilytetty vaihtoehto, jossa pienemmällä rahalla olisi voitu parantaa jalkapallon olosuhteita keskuskentällä ja pysytty raamissa.

– Nyt tämä päätös tarkoittaa, että keskuskenttää aletaan kaavoittaa asuinalueeksi ja jalkapallostadion tulee hybridiareenalle.

Hentelä kannatti myös Ruisahon esitystä lisäkohdasta, jossa päätettäisiin perustaa ohjausryhmä ohjaamaan suunnittelua ja kustannuskehitystä. Tuo virkamiehistä ja poliittisista päättäjistä koostuva ryhmä voisi tarvittaessa painaa jarrua hankkeen edetessä.

Tuo esitys kaatui samoin luvuin 27–16.

SDP:n Mauri Lahti esitti, ettei valtuusto hyväksyisi yhtiön perustamista ennen kuin asia on valmisteltu paremmin ja tiedossa olisi, että yhtiöön olisi tulossa muitakin halukkaita. Esitys kuitenkin raukesi kannattamattomana.

Rohkeutta vai pöhlöyttä? kysyttiin valtuustossa

Osa valtuutetuista näkee hankkeen rohkeuden osoituksena ja panostuksena tulevaisuuteen. Joidenkin mielesstä se on liian suuri pala haukattavaksi kaupungille.

Puheenvuoroissa nostettiin tiuhaan esiin enimmäissummana esiin nostettu 50 miljoonan euron hintalappu, vaikka samalla toisaalla todettiin, että tietoa kustannuksista on liian vähän päätöksenteon pohjaksi.

Käytännössä valtuuston päätettävänä oli se, perustetaanko hanketta ajamaan yhtiö, jonka tehtävänä olisi toteuttaa hybridiareena, harjoitusjäähalli ja kehittää aluetta siltä pohjalta kuin valtuusto on yleissuunnitelmassa hyväksynyt.

Kohtuullisen yksimielisiä oltiin siitä, että liikunta- ja urheilutiloja tarvitaan huonokuntoisen urheilutalon korvaajaksi, ja myös jäälajit kärsivät tilapulasta.

– Kyllä jalkapallon rooli keskustelussa on noussut ihan omaan rooliinsa. Kokonaishanke on valtava, ja jalkapallo on vain pieni osa sitä, muistutti keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Johanna Paloranta.

Tahto kehittää olosuhteita eri lajeille onkin hänen mukaansa näkynyt keskustelussa kautta linjan. Kustannukset kuitenkin huolestuttavat.

– Kyllä vastuu painaa, ja tarvitaan analyysia siitä, mihin kaupungin kantokyky riittää. Vasta sitten voidaan puhua miljoonista.

Nyt aletaan siis pohtia kokonaiskustannusarviota ja investointien jaksottamista.

Puheenvuoroja pidettiin paljon, ja valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus joutui moneen otteeseen toistamaan toiveensa puheenvuorojen tiivistämisestä viiteen minuuttiin.

Lue myös:

Keskuskentän asuinalueesta on tehty jo ideasuunnitelmia Kokkolassa – "Helpottaa hahmottamista, mahdollistaa unelmoinnin"

Hybridiareenahanke eteni Kokkolan kaupunginhallituksessa – selvitysmies kehottaa unelmoimaan suuria suunnitellessa, rajat löytyvät kyllä kustannusten kautta

Lue seuraavaksi