1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Haatainen: Hyväksikäytetyn ulkomaalaisen työntekijän asema paranee uudessa lakipaketissa – uhri saisi jäädä maahan, vaikka työ loppuisi

Uhrin asemaa parantava lakiesitys lähtee nyt lausuntokierrokselle.

A-studio
Ministeri Haatainen A-studiossa.
Ministeri Haatainen A-studiossa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi Ylen A-studiossa, että hyväksikäytetyn työntekijän asemaa parantava lakipaketti lähtee lausuntokierrokselle.

Tällä hetkellä hyväksikäytetty ulkomaalainen työntekijä ei välttämättä uskalla hakea apua Suomen viranomaisilta, koska hän pelkää toimeentulonsa ja työpaikkansa puolesta. Jos hyväksikäytön uhri saa potkut, hän voi menettää samalla oleskelulupansa ja joutua lähtemään maasta.

Haataisen mukaan uudessa laissa mahdollistettaisiin se, että riistetty työntekijä voisi hakea uutta työpaikkaa, eikä hänen tarvitsisi lähteä pois Suomesta.

– Lakiin sisältyy myös se, että yritys, joka harrastaa hyväksikäyttöä, voidaan asettaa rekrytointikieltoon, Haatainen sanoo.

Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö nousi jälleen puheenaiheeksi, kun Yle kertoi laajasti rakennusalan riistotyöstä. Ylen selvityksen mukaan Suomessa on työskennellyt jopa satoja ukrainalaisia rakennustyöntekijöitä, joista osa on joutunut esimerkiksi anelemaan ruokarahaa selvitäkseen.

Helsingin Sanomat on aiemmin uutisoinut muun muassa ravintola- ja siivousalan mittavasta ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytöstä.

Pitäisikö alipalkkaus kriminalisoida?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi maanantaina Twitterissä, että ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön on puututtava kaikin mahdollisin keinoin. Marin mainitsi toimena muun muassa alipalkkauksen kriminalisoinnin.

Myös A-studiossa vieraillut Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen nosti alipalkkauksen kriminalisoinnin yhdeksi keskeiseksi keinoksi, jolla ulkomaalaisten työntekijöiden riistoa voitaisiin kitkeä. Palosen mukaan rakennusalalle on jo ehtinyt syntyä kolmen kerroksen työmarkkinat, joissa suomalaisia, EU-alueen ja kolmansien maiden työntekijöitä kohdellaan eri tavalla.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sanktioita tarvitaan tähänkin. Alipalkkaus on pystyttävä kieltämään ja estämään. Meillä on erikseen olemassa työryhmä, joka tätä selvittää, ministeri Haatainen sanoi.

Haatainen ei kuitenkaan voinut arvioida, toteutuuko alipalkkauksen kriminalisointi tälläkään hallituskaudella. Esimerkiksi Jutta Urpilainen (sd.) kannatti alipalkkauksen kriminalisointia jo seitsemän vuotta sitten ollessaan valtiovarainministeri.

Juttua korjattu 29.9. Jutta Urpilainen oli valtiovarainministeri eikä pääministeri.

Lue lisää:

Työministeri Haatainen: Viranomaisten otteen pitää parantua ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön estämisessä

Työryhmä ehdottaa rangaistusmaksua ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä – nyt viranomaiset saavat vain ohjeistaa ja työnantaja kerää hyödyt

Ministeriö: Suomeen houkuteltu harhaanjohtavilla tiedoilla useita marjanpoimijaryhmiä – "Heitä on jätetty minne sattuu", kuvaa virkamies

Virkamies: Hyväksikäyttö saattaa koskea tuhansia työntekijöitä – "Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö on ongelma, jolta on helppo sulkea silmät"

Lue seuraavaksi