Kolme mallia syyttää ranskalaista mallipomoa raiskauksista – Syyttäjä tutkii jopa 40 vuoden takaisia tapahtumia

Kolme mallia syyttää Gerald Marieta raiskauksista, jotka tapahtuivat vuosina 1980–90. Marie kiistää syytökset.

Kolme mallia syyttää mallipomo Gerald Marieta raiskauksista. Kuva vuodelta 2004. Kuva: Liu Jin / AFP

Ranskassa syyttäjä on käynnistänyt tutkimukset kuuluisan Elite-mallitoimiston entisen johtajan Gerald Marien raiskaus- ja hyväksikäyttösyytöksistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Syytökset, joita tutkitaan, ovat raiskaaminen ja pakottaminen seksuaaliseen tekoon. Nämä ovat kohdistuneet sekä täysi-ikäiseen että alaikäiseen vuosien 1980–1998 aikana.

Yhdysvaltalainen Carre Sutton syyttää Marieta useista raiskauksista vuonna 1986, jolloin Sutton oli vain 17-vuotias. Myös yhdysvaltalainen Jill Dodd syyttää häntä raiskauksesta vuonna 1980 ja ruotsalainen Ebba Karlsson raiskauksesta vuonna 1990. Dodd oli syytetyn raiskauksen aikaan 19-vuotias ja Karlsson 20- tai 21-vuotias.

Lisäksi BBC:n entinen toimittaja Lisa Brinkworth sanoo, että Marie ahdisteli häntä seksuaalisesti yökerhossa vuonna 1998. Brinkworth oli tuolloin tekeytynyt malliksi, ja oli tekemässä dokumenttia mallien huonosta kohtelusta eri mallitoimistoissa.

Marien asianajaja Pascal Narboni kertoo AFP:lle, että hänen asiakkaansa "ehdottomasti kiistää" syytökset ja harkitsee oikeustoimia herjaavia syytöksiä vastaan.

Mallitoimisto Eliten listoilla työskenteli syytettyjen raiskausten aikaan mallimaailman kuuluisimpia nimiä, kuten Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford ja – myös Marien entinen vaimo – Linda Evangelista.

Marie lähti Elitestä vuonna 2012 ja johtaa tällä hetkellä pariisilaista Oui Management -mallitoimistoa.

Ei "unohdettuja uhreja"

Koska tapahtumista on kulunut jo niin kauan, on mahdollista, että Marieta ei voitaisi asettaa niistä enää syytteeseen. Myös tätä asiaa syyttäjä nyt selvittää.

Helmikuussa Pariisin syyttäjä Remy Heitz sanoi, että Ranskan viranomaiset eivät automaattisesti jätä tutkimatta rikoksia, jotka ovat vanhentumissäännön ulkopuolella. Näin taataan Heitzin mukaan se, ettei tule "unohdettuja uhreja". Ranskassa rikoksen vanhentumissääntö on pääsääntöisesti kaksikymmentä vuotta.

Heitz kommentoi asiaa liittyen tutkimuksiin, jokta kohdistuvat toiseen ranskalaiseen mallimaailmassa vaikuttaneeseen Jean-Luc Bruneliin.

Brunelin nimi on liitetty vahvasti muun muassa alaikäisten tyttöjen ja naisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetyn Jeffrey Epsteinin tapaukseen.

Epstein kuoli selliinsä viime vuoden elokuussa. Ruumiinavausraportin mukaan hän hirtti itsensä.