Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty keskeyttää toimintansa Intiassa, syyttää hallitusta "noitavainosta"

Järjestön pankkitilit jäädytettiin, kun se oli nostanut esiin ihmisoikeusrikkomuksia Delhissä ja Kashmirin alueella.

Amnesty on syyttänyt Intian turvallisuusjoukkoja kovista otteista kiistellyllä Kashmirin alueella. Kuva: Farooq Khan / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International keskeyttää kaiken toimintansa Intiassa. (siirryt toiseen palveluun) Järjestön mukaan keskeytyksen syynä on Intian hallinnon häirintä, jota se kutsuu noitavainoksi.

– Meillä on Intiassa ennennäkemätön tilanne. Intian Amnesty International on joutunut hallituksen hyökkäysten, kiusaamisen ja häirinnän uhriksi hyvin järjestelmällisesti, järjestön tutkimuksesta ja kampanjoista vastaava Rajat Khosla kertoi yleisradioyhtiö BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Amnestyn mukaan toiminta kävi mahdottomaksi, kun sen pankkitilit jäädytettiin syyskuun alkupuolella. Järjestö irtisanoo työntekijöitään ja keskeyttää kaiken tutkimus- ja kampanjatyönsä Intiassa.

Järjestön mukaan häirintä johtuu siitä, että se on vaatinut hallitukselta läpinäkyvyyttä ja toimia ihmisoikeusrikkomusten selvittämiseksi.

Järjestö julkaisi viime kuussa raportin, jossa se kertoi Delhin poliisin ihmisoikeusrikkomuksista hindujen ja muslimien välisten yhteenottojen aikana helmikuussa.

Amnesty on myös syyttänyt Intiaa vakavista ihmisoikeusrikkomuksista Kashmirissa, jonka hallinnasta se kiistelee Pakistanin kanssa. Järjestö on vaatinut muun muassa poliittisten vankien vapauttamista ja internetyhteyden palauttamista.

Intian hallitus ei ole toistaiseksi vastannut Amnestyn syytöksiin. Järjestön toimintaa on vaikeutettu Intiassa eri tavoin jo vuosia, ja se keskeytti edellisen kerran toimintansa vuonna 2009.

Lue myös: