Kouvolan tulevien vuosien talousraami venyi miljoonia euroja – kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen: "Mielestäni ei puhuta katastrofista"

Kouvolan kaupunki on koonnut huimaa säästölistaa taloustilanteen paikkaamiseksi.

Kouvolassa on alettu käsitellä isoja säästöehdotuksia. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunginhallitus on höllentänyt tulevien vuosien säästösuunnitelmia.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina osana talousarviokäsittelyä, ettei Pilkanmaan ja Kaipiaisten kouluja lakkauteta. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kuitenkin kaupunginvaltuusto.

Kaupungin aiemman säästöesityksen mukaan Pilkanmaan ja Kaipiaisten koulut on ollut määrä lakkauttaa ensi vuoden syksyllä.

Pilkanmaan koulun lakkauttaminen karsisi kuluja 413 000 euroa ja Kaipiaisen koulun sulkeminen 176 000 euroa vuodessa.

Edellisen kerran koulujen lakkautus oli esillä viime syksynä.

Uimahallit pysyvät vielä auki

Myös Kouvolan kaikkien uimahallien toiminta on jatkumassa siihen saakka, kunnes kaupunkiin on rakennettu uusi uimahalli.

Pöydällä on ollut vaihtoehto, jonka mukaan Kuusankosken uimahalli suljettaisiin ensi vuonna. Tämä karsisi kuluja vuosittain noin 390 000 euroa.

Kuusankosken uimahalli on ollut lakkautuslistalla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Toinen vaihtoehto on ollut rakentaa kokonaan uusi uimahalli ja lakkauttaa kaikki muut uimahallit vuonna 2023.

Kaupunginhallituksen maanantaisen päätöksen mukaan yhtään uimahallia ei lakkauteta ennen uuden hallin valmistumista. Kaupunkiin rakennetaan uusi uimahalli, jonka valmistuttua Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahallit suljetaan. Aikataulusta ei ole vielä päätetty.

– Toivotaan, että Kouvolan ja Kuusankosken uimahallit pystytään pitämään mahdollisimman pienin korjauksin käyttövalmiina, kaupunginhallituksen jäsen Vesa Vainio (kd.) sanoo.

Vainio esitti maanantain kokouksessa höllennyksiä talousraamiin valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteisen ehdotuksen pohjalta. Ehdotus meni läpi kaupunginhallituksen äänestyksessä lukemin 9–4.

Uuden ehdotuksen myötä myöskään yhtään jäähallia ei lakkautettaisi, vaan jäähallien sulkemisesta suunniteltu 450 000 euron säästö etsittäisiin jostain muualta. Kaupunginhallitus päätti, että liikunta- ja kulttuurilautakunta etsii tarvittavan säästön, ja edellytti toimialajohdolta kiireellistä selvitystä eri vaihtoehdoista.

Jäähallien tuntihintaa voitaisiin korottaa säästöjen saamiseksi enintään 20 eurolla tuntia kohden.

Kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Spies (vihr.) arvioi Facebook-sivuillaan, että Kaipiaisten ja Pilkanmaan koulujen säilyttäminen tarkoittaisi sitä, että yhden jäähallin kulujen verran on etsittävä säästöjä.

– Tämä voi tarkoittaa yhden hallin sulkemista, Spies kirjoittaa.

Avustuksiin pienin mahdollinen leikkaus

Liikunta- ja kulttuuritoimialan avustusleikkauksiin esitetään pienintä mahdollista leikkausta. Kouvolan säästöjä pohtinut työryhmä on aiemmin esittänyt kolmea vaihtoehtoa, joiden summat olisivat noin 460 000 euroa, noin 600 000 euroa ja noin 1,4 miljoonaa euroa.

Niukimman säästöesityksen mukaan esimerkiksi Kymi Sinfoniettan avustus pienenisi 10 prosenttia nykyisestä.

Kymi Sinfoniettan avustusleikkaukset ovat olleet tänä vuonna tapetilla. Kuvassa puhallintaiteilija Abraham Cupeiro. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Koulukuljetuksista etsittäisiin 200 000 euron lisäsäästöjä esimerkiksi koulujen alkamisajankohtaa yhtenäistämällä. Säästöt on tarkoitus saada aikaan lukuvuonna 2021–2022.

Kouvolan urheiluakatemian toiminta on jatkumassa nykyisellään.

– Katsoimme, että Kymenlaakson liikunta hoitaa toimintaa kouvolalaisten seurojen kanssa niin hyvin, että siihen on tässä vaiheessa turha puuttua, Vesa Vainio sanoo.

Kokoomus vastustaa

Kaupunginhallituksessa ainoastaan kokoomuksen edustajat vastustivat maanantaina tehtyä muutosesitystä.

Kokoomuksen Ville Kaunisto kommentoi illalla kokouksen jälkeen Facebook-sivuillaan, että talousarviokehykseen "tuupattiin arviolta noin seitsemän miljoonaa lisää menoja".

– Jos jotain poliitikot osaavat, niin se on muiden rahojen käyttäminen. Valitettavasti tämä taito on pitkässä juoksussa suurinta myrkkyä meidän lapsille ja nuorille, sekä työnteolle ja yrittäjyydelle. Kohta taas lomautellaan opettajia ja korotetaan kuntaveroa, kun mitään muutakaan ei muka voi tehdä, Kaunisto kirjoittaa.

Kokoomuksen Ville Kaunisto pelkää, että säästölistan karsiminen tarkoittaa jatkossa opettajien lomautuksia. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) muistuttaa, että seitsemän miljoonan euron lisäys jakautuu neljälle vuodelle, eli jokaiselta vuodelta säästölista lyheni noin 1,75 miljoonan euron edestä. Helminen pitää uutta esitystä parempana, koska alkuperäinen karsintalista oli hänen mielestään "tosi kova".

– Jos reilusti yli 600 miljoonan euron budjettiin tulee 1,75 miljoonaa lisää, niin mielestäni ei puhuta katastrofista. Tässä on kuunneltu kuntalaisten, kuten vanhempien ja perheiden ääntä, Harri Helminen sanoo.

Helmisen mukaan menoja pitää paikata tulopuolelta. Talousarvioesitys jo ehdottaa veronkorotusta 0,75 prosenttiyksiköllä vuonna 2022, jolloin kunnallisveroprosentti nousisi 22:een.

Vihreiden Kaisa Spies kirjoittaa Facebook-sivuillaan olevansa mukana neuvottelutuloksessa, vaikka ymmärtää sen taloudelliset vaikutukset.

– Tämä on kallis kompromissi. Se on kuitenkin paras, mihin tämä valtuusto realistisesti pystyy ja uudistaa rakenteita halliverkoissa.

Talous miinukselle vuonna 2022

Kouvolan kaupunki on tavoitellut mittavia säästöjä. Niiden saamiseksi kaupunginhallitus nimesi aiemmin työryhmän, joka esitti tänä syksynä vuosille 2021–2023 yhteensä 4,9–6,6 miljoonan euron pysyviä säästöjä sekä yli kolmen miljoonan euron kertaluonteisia säästöjä.

Maanantaina kaupunginhallitus otti kantaa talousarviokehykseen ja karsi siitä säästökohteita. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosina 2021–2024 menot lisääntyvät noin seitsemällä miljoonalla eurolla kehysehdotukseen nähden.

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan kaupungilla on kattamatonta alijäämää vuodelta 2019 noin 13 miljoonaa euroa.

– Kaupunginhallituksen kehyspäätöksen mukaan talous painuu miinukselle vuodesta 2022 lähtien, Hellevi Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan valtion koronatukipaketti helpottaa tilapäisesti Kouvolan taloudellista tilannetta vuosina 2020 ja 2021. Kouvola saa valtionosuuden lisäystä tänä vuonna noin kuusi miljoonaa euroa ja ensi vuonna noin neljä miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki saa ensi vuonna valtiolta verotulojen lisäystä noin viisi miljoonaa euroa.

Silti kaupungin pysyvää rakenteellista talouden epätasapainoa tulisi talousjohtajan mukaan korjata mahdollisimman pian.

– Säästötarve on suhteellinen kysymys, riippuen halutaanko taloudessa päästä juuri ja juuri plussalle vai halutaanko että on myös investointi- ja kehittämisvaraa sekä puskuria tuleville vuosille, Hellevi Kunnas sanoo.

Lopullisen päätöksen vuosien 2021–2024 talousarviokehyksestä ja ensi vuoden budjetista tekee kaupunginvaltuusto.