1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiritetäänkö työllisyyttä vai kuritetaanko suurituloisia? Kuntien kassakriisiä ei haluta paikata palkkaverojen korotuksilla Pirkanmaalla

Lähes kaikki Pirkanmaan kansanedustajat tyrmäsivät tuloveron noston. Vaihtoehtoja tuli poliittisen värikartan mukaan.

tulovero
Anna Kontula.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula toivoo kauaskantoisia taloustoimia. Hänestä esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkaukset olisivat nyt vain pikaista dopingia. Veroja ei voi laskea, mutta ei myöskään nostaa kaikille tasaisesti.Antti Eintola / Yle

"Ei korottaa veroa, vaan jyrkentää progressiota."

"Tulisi harkita fossiilisten polttoaineiden veronkorotusta."

"Korotusten sijaan työn verotusta on kevennettävä."

Kommentit on poimittu Anna Kontulan (vas.), Satu Hassin (vihr.) ja Sofia Vikmanin (kok.) vastauksista Ylen kyselyyn.

Kysyimme Pirkanmaan kansanedustajilta "Pitäisikö ansiotuloista laskettavaa valtion tuloveroa korottaa, jotta koronan aiheuttamien lisämenojen kanssa kamppailevia kuntia voitaisiin tukea enemmän?"

Kyselyyn vastasi 16 Pirkanmaan 19 edustajasta.

Vauhtia työllistämiseen

Kokoomusedustaja Sofia Vikmanin mielestä työn verotusta pitäisi pikemminkin laskea kuin nostaa. Se edellyttää työllisyyden lisäämistä.

– Meillä ei ole varaa siihen, että yhä vain pienenevän työssäkäyvän joukon verotus kiristyisi.

Sofia Vikman.
Sofia Vikman sanoo, että yhä useammalla suomalaisella on oltava töitä, jotta kunnat ja valtio pärjäävät.Antti Eintola / Yle

Vikmanin mielestä veronkorotukset eivät ole akuutissa kriisissä ensimmäinen keino julkisen talouden paikkaamiseen.

– Otetaan mieluummin mallia Ruotsista. Siellä luodaan enemmän ostovoimaa keventämällä työntekijöiden, palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Näin saadaan liikettä talouteen, Sofia Vikman uskoo.

Hänen mielestään nykyisellä hallituksella olisi keinoja myös pikaiseen työllistämiseen.

– Niitä on. Niitä ovat tarjonneet valtionvarainministeriön virkamiehet, niitä on tarjonnut kokoomus. Ja nykyisellä hallituksella on yhä vain "nollat taulussa".

Myös Vikmanin puoluetoveri Anna-Kaisa Ikonen perää pikaisia työllisyystoimia.

– Kaikkein kriittisintä on tehdä uskottavia työllisyystoimia, joilla synnytetään noin 100 000 työpaikkaa ja nostetaan työllisyysastetta. Se on olennaista koko hyvinvointijärjestelmämme kestävyydelle.

Jyrkennystä verokulmaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ryöpyttää kokoomuksen puheita veronalennuksista ja työllisyydestä.

– Kokoomuksen tarjoama keino on laskea verotusta tilanteessa, jossa jo muutenkin otetaan paljon velkaa. Toinen tarjottu ehdotus on laskea sosiaalietuuksia. Nämä molemmat ovat vain doping-keinoja, jotka ehkä hetkellisesti saattaisivat nostaa työllisyyttä.

Kontula mielestä vaikutukset rapauttaisivat yhteiskuntaa. Pikadopingin sijaan tulisi etsiä rakenteellisia, pitkällä aikavälillä vaikuttavia keinoja.

Verojen tasaista korotusta Anna Kontula ei kannata.

– Läpi linjan menevän noston sijaan pitäisi jyrkentää verojen progressiota. Korotetaan hiukan enemmän hyvätuloisten veroja ja alennetaan veroja tulohaitarin alemmasta päästä.

Kontula ei suoraan osaa sanoa täsmällistä euromäärää, jonka jälkeen verokäyrä alkaisi jyrkentyä. Esimerkkinä hyvätuloisesta hän mainitsee vaikkapa kansanedustajat.

Tiukennusta veronkantoon

Edustajista vain vihreitten Iiris Suomela jäi Ylen kyselyssä miettimään tuloveron korotuksia. Hän vastasi ettei osaa sanoa.

– Koronakriisin ennen pitkään vaatimaa talouden tasapainotusta ei pidä tehdä vain palveluista leikkaamalla. Se olisi monella tapaa inhimillisesti kestämätöntä.

Lopulta Suomelan perustelut ovat lähellä demariedustajia, jotka painottavat aggressiivisen verosuunnittelun ja suoranaisen veronkierron torppaamista.

Tämä ajatus löytyy Suomelan lisäksi Marko Asellilta, Ilmari Nurmiselta ja Pia Viitaselta.

Ei kun ei, mutta mitä?

Satu Hassi harkitsisi pikemminkin fossiilisiin polttoaineisiin kohdistuvien verojen kuin tuloveron korotusta.

Tuloverojen korotus ei sovi myöskään perussuomalaisten Veijo Niemelle. Hän harmittelee niihin jo nyt sovittua korotuksia.

– Ei. Nyt jo korotetaan samoille työntekijöille esimerkiksi polttoaineveroa.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus ei halua nostaa valtion tuloveroa, mutta ei myöskään tarjoa vaihtoehtoja.

– Ei pidä korottaa! Lisämenojen kanssa kamppailevia kuntia on tuettava enemmän ja talous saatava rullaamaan, mutta tuloverojen nosto ei ole oikea keino.

Lue seuraavaksi