Pyynikintorille Tampereelle tulee iso, värikäs taideteos pysäkille – valmistettu autojen ikkunalaseista

Ratikka tuo uutta taidetta kaupunkiin.

Tampereen Pyynikintorille tulee limen ja fuksian värinen taideteos. Kuva: Havainnekuva: JCDecaux Finland Oy / Idis Design Oy / Skyfox.

Pyynikintorille valmistuu vuoden loppuun mennessä taideteos, joka herättää taatusti huomiota.

Taideteos on ratikan pysäkki. Tuulensilmät-niminen taideteos on tamperelaisen taiteilija Jaakko Himasen suunnittelema, ja se rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja. Tamperelainen Majaoja-säätiö on tukenut Pyynikintorin taidepysäkin toteutusta.

Pyynikintorin taidepysäkin avoin haku keräsi alkuvuonna 55 kiinnostunutta hakijaa. Taidepysäkin suunnittelijaksi valittiin tamperelainen kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Himanen.

Aukkojen sisäreunoihin asennetaan led-valonauhat, jotka valaisevat teoksen pimeällä. Värjätystä korkeapainelaminaattilevystä valmistettujen seinämien pääväritys on Taidemuseon suuntaan katsottaessa limenkeltainen ja Pyynikintorin suuntaan katsottaessa fuksianpunainen.

Taiteilija Jaakko Himanen halusi käyttää teoksessa kierrätyslaseja.

– Voidaan ajatella, että lasit ovat peräisin niistä autoista, jotka ovat vapautuneet käytöstä ratikan myötä. Lasien sommittelu, kuten myös koko teos on villi ja värikäs ja Pyynikintorin uusi iloinen maamerkki, hän sanoo.

Teos valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Tällä hetkellä 58 taiteilijaa on osallistunut 17 taideprojektiin ratikan rakentamisen aikana.