1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloiden lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello 1 lokakuun 8. päivä alkaen – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Jos maakunnan koronatilanne ajautuu kiihtymisvaiheeseen, joutuvat ravintolat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23.

koronavirus
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja elinkeinoministeri Mika Lintilä hallituksen tiedotustilaisuudessa 29. syyskuuta 2020.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa kiristyvistä ravintoloiden koronarajoituksista. Taustalla elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Hallitus kiristää ravintoloiden koronarajoituksia. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että ravintolat joutuvat 8. lokakuuta lähtien lopettamaan anniskelun kello 24 ja sulkemaan ovensa kello 1 yöllä.

– Tältä osin sääntely on selkeää, hän sanoi ja kuvasi tilannetta "uudeksi normaaliksi".

Ravintoloiden asiakaspaikkamäärää ei rajoiteta.

Jos alueen koronatilanne ajautuu kiihtymisvaiheeseen, joutuvat ravintolat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23. Lisäksi ravintolan sisätilassa tai sen osassa saa tässä tapauksessa oleskella samaan aikaan enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

– Tilannetta arvioidaan joka viikko, Kiuru huomautti.

Siirtyminen kiihtymisvaiheeseen perustuu THL:n lausuntoon, jossa otetaan huomioon erilaisia tekijöitä.

Kiuru lisäsi, että jos alueen epidemiatilanne rauhoittuu, on ravintolan mahdollista palata kaikkia ravintoloita koskevaan sääntelyyn.

Ravintoloiden hygieniasäännöt pysyvät ennallaan, ja kaikilla asiakkaille tulee edelleen olla oma istumapaikka.

Hallitus neuvotteli iltapäivästä lähtien ravintoloiden aukioloaikojen tiukennuksista koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Rajoituksia koskeva asetus on tällä haavaa voimassa lokakuun loppuun saakka.

Salminen: Iltariennoissa varovaisuus unohtuu helpommin

Johtaja Mika Salminen THL:sta katsoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen toimet ovat paikallaan.

– Me tiedämme sen, että ikävä kyllä iltariennoissa varovaisuusperiaatteet unohtuvat helpommin ja tapauksia on tullut. Useampia tartuntaketjuja on sieltä lähtenyt.

Salminen huomautti tiedotustilaisuudessa, että HUSin alueella ollaan jo kiihtymisvaiheessa. Kiuru ei kuitenkaan vastannut suoraan kysymykseen, tarkoittaako tämä sitä, että pääkaupunkiseudulla siirrytään nopeasti vielä tiukempiin aukiolo- ja anniskeluaikoihin.

– Torstai on päivä, jolloin kuullaan epidemian torjunnan näkökulmasta, mihin suuntaan Suomi on matkalla, hän totesi.

Kiuru painotti myös sitä, että tautitilanne on pahentumassa ja tilanne on vakava. Hän muistutti, että tiistaina on kirjattu 149 uutta tautitartuntaa.

– Kontaktien vähentäminen on A ja O epidemian hallinnassa.

Lue myös: "Näyttää siltä, että epidemia karkaa käsistä", sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja – positiivisia koronatestituloksia eilen lähes kolminkertainen määrä viime viikkoon verrattuna

Hallitus kertoi lisäksi, että koronaepidemiasta eniten kärsineiden yritysten tuki menee jatkovalmisteluun. Hallitus aikoo selvittää yleisen määräaikaisen yritysten kustannustuen käyttöönottoa.

– Nyt mennään yleistuen puolelle ja sitä kehitetään toimialariippumattomaksi, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Hetki hetkeltä -seuranta alkaa tästä:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Neuvottelujen lähtökohtana anniskelun päättyminen kello 24

Ylen tietojen mukaan hallituksen neuvottelujen lähtökohta on, että kaikissa ravintoloissa alkoholitarjoilu päättyisi kello 24 koko maassa. Ravintolat saisivat kuitenkin olla auki yöhön kello 01:een.

Hallituksen neuvotteluihin valmistellun päätösehdotuksen mukaan ravintoloiden aukioloaikoihin tulevat muutokset olisi tarkoitus saada voimaan torstaina 8. lokakuuta.

Lisäksi keskusteluissa on, tarvitaanko lisäksi alueellisesti joitakin muita ratkaisuja. Todennäköisesti mahdolliset alueelliset ratkaisut voisivat olla tiukennuksia koko maata koskevaan rajoitukseen alueilla, joilla koronavirus leviää vauhdikkaammin.

– Näkisin hyvin perustelluksi sen, että meille tulee myös alueita koskevia tiukempia rajoitustoimia, mutta ravintolatoiminta kokonaisuudessaan on sellainen ala, että pitää olla varovaisuutta ihan kaikilla ja kaikilla alueilla, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi saapuessaan Säätytalolle iltapäivällä.

Pääministeri Sanna Marin saapui Säätytalolle Helsingissä 29. syyskuuta 2020.
Pääministeri Sanna Marin uskoi ratkaisun ravintoloiden koronarajoituksista löytyvän tiistain neuvotteluissa. Katso Marinin kommentti, kun hän saapui Säätytalolle.

Ylen tietojen mukaan poissuljettu ei ole myöskään mahdollisuus, että alueilla, joilla virustartuntoja ei ole, rajoitukset voisivat olla kevyempiä kuin muualla.

Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole ollut niin paljoa esillä valmistavissa keskusteluissa kuin alueelliset tiukennukset. On myös mahdollista, että tämä vaihtoehto nousee uudelleen keskusteluihin kun nähdään, miten koronavirus leviää eri puolella Suomea.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on keväisessä kannanotossaan tuonut esiin, että alueelliset ratkaisut ovat mahdollisia virustilanteen mukaisesti.

Alkoholimyynnin ajallisen rajoittamisen oletetaan vaikuttavan eniten yökerhojen toimintaan.

Pääministeri Marin kertoi Säätytalolle saapuessaan, että hallitus saa myös katsauksen tautitilanteeseen.

Kiuru ei halunnut ennakoida päätöksiä

Ylelle kuvaillaan, että ravintolarajoitukset ovat lähes ainoa asia, johon hallitus voi puuttua. Useat muut asiat ovat nyt alueiden ja kuntien päätäntävallassa kuten kouluja, sosiaali- ja terveysyksiköitä, etätöitä, maskisuosituksia ja yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset.

Osaltaan ravintolarajoituksilla halutaan osoittaa alueille, että toimia pitää tilanteen pahentuessa tehdä. Ylen tietojen mukaan hallitus olisi rakentamassa tarkastelupisteitä, joissa käytäisiin läpi alueiden tautilannetta.

Mikäli tilanne helpottaa alueilla, rajoituksia voitaisiin lieventää. Ja jos tilanne pahentuu, rajoituksia voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saapui Säätytalolle Helsingissä 29. syyskuuta 2020.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) saapui tiistaina Säätytalolle neuvottelemaan ravintoloiden koronararajoituksista. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen ministereiden kommenteista, kun he saapuivat neuvotteluihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei halunnut Säätytalolle saapuessaan arvioida sitä, tuleeko ravintoloille alueellisia vai valtakunnallisia rajoituksia.

– On tärkeää, että alueelliset tilanteet arvioidaan ja sitä kautta myös sääntely vastaa pahenevaan tautitilanteeseen, hän tyytyi toteamaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korosti sitä, että Suomessa on eri alueilla erilaisia koronatilanteita.

– Jatkossa on hyvä miettiä mahdollisuuksia alueellisiin ratkaisuihin.

Alv-alennusta ei tule

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi, että alv-alennusta ravintoloille ei tule, mutta sitä selvitettiin pikaisesti.

– Se olisi ollut niin pahassa ristiriidassa ruoan arvonlisäveron ja ravintolatoimen varsinaisen toiminnan kanssa, että ei jatketa sitä selvittelyä. Valitettavasti näin.

Ylen tietojen mukaan hallituspuolueista keskusta oli esittänyt pohdittavaksi, voitaisiinko ravintoloita tukea jonkinlaisella määräaikaisella arvonlisäveroalennuksella. Tieto on vahvistettu Ylelle kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä.

Yksi lähde kuvaa, että keskustassa on mietitty ravintoloille vastaantuloa arvonlisäverossa ja että puolue on ehdottanut, että valtiovarainministeriö selvittäisi tällaista mahdollisuutta.

Toinen lähde kuvaa, että keskusta on tuonut ajatuksen arvonlisäveroalesta pohdittavaksi, heittänyt ajatuksen ilmaan.

Keskustan ehdotus on tullut esiin hallituksen neuvottelua valmistavissa keskusteluissa, kun on pohdittu, miten ravintolat pärjäävät taloudellisesti, jos tulee uusia rajoituksia.

Pääministeri Marin sanoi Säätytalolle saapuessaan, että ravintoloiden tukemista valmistellaan.

– Tästä kuulemme TEM:ltä tänään esityksen, mutta en osaa vielä sanoa, kuinka valmis tämä kokonaisuus on. Hallitus on aiemminkin tukenut alaa, kun rajoituksia on annettu. Nyt ehkä haetaan ennemminkin laajempaa kokonaisuutta kuin vain yksittäisiä toimijoita koskevaa avustusta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi, että kaikki rajoitustoimenpiteet tehdään niin, että niillä olisi mahdollisimman vähän vaikutuksia työllisyyteen ja talouteen.

Ravintolat odottavat jännittyneinä

Ravintoloissa odotetaan hallituksen päätöksiä pelonsekaisin tuntein. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi viime viikolla Ylelle, että ala ei kestä uusia rajoituksia.

– Tilanne on kriittinen sekä yrityksille että työntekijöille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen sanoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että HUSissa koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa. Puolet uusista koronatartunnoista on kirjattu pääkaupunkiseudulla.

– Tarvitaan alueellisesti päätöksiä sen suhteen, mitä pitäisi tehdä, Salminen totesi.

Suomessa on todettu 149 uutta koronavirustartuntaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 30.9.2020 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Sopu uusista ravintoloiden rajoituksista lähellä, hallitus päättää tiukennuksista tiistaina – Tarkista tästä jutusta muut keskeiset koronarajoitukset

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Pikkuravintola odottaa jännityksellä illan uutisia: "Kun otetaan parhaat tunnit pois, jää iso summa saamatta"

Valtiovarainministeri Vanhanen haluaa yrityksille uuden mittavan yleistuen – kokonaissumma nousemassa ainakin yli sataan miljoonaan

Suomessa 149 uutta tartuntaa – Salminen THL:n tiedotustilaisuudessa: HUSissa epidemia kiihtymisvaiheessa

Ravintoloissa odotetaan ensi viikkoa kauhulla – Ravintoloitsija: Uudet rajoitukset olisivat aivan hyödyttömiä, aivan kuten olivat ne aiemmatkin rajoitukset

Lue seuraavaksi