1. yle.fi
  2. Uutiset

Kellonsoittajan koulutalolle väläytetään käyttökieltoa – sisäilmatutkimuksen tulokset karua luettavaa

Turun Kellonsoittajankadun koulutalolle on tehty kesällä kuntotutkimus.

Turku
Turun vaakuna.
Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Kellonsoittajan koulutalon sisäilmatutkimuksen tulokset ovat valmistuneet, tiedottaa Turun kaupunki. Tutkimus tehtiin kesän aikana ja siinä selvitettiin tällä hetkellä väistötilana toimivan rakennuksen kunto kolmen kerroksen osalta.

Turun kaupungin mukaan tulosten perusteella opetus on suositeltavaa siirtää muualle. Kaupunki tiedottaa tilojen tyhjentämisestä ja korvaavista tiloista vielä tämän viikon aikana.

– Tavoitteena on palauttaa Kellonsoittajankadulle väistöön sijoitetut toiminnot takaisin omiin tiloihinsa. Toiminnoille, jotka ovat käyttäneet Kellonsoittajankatua lisätilana, järjestetään korvaavat tilat muualta, kertoo Turku tiedotteessa.

Tiloja käyttävät tällä hetkellä ainakin ruotsinkielinen päiväkoti ja Luostarinvuoren koulun Kerttulin yksikön ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita.

Korjaaminen ei ole kannattavaa

Tutkimuksissa selvisi muun muassa, että rakennuksen ulkopuolisessa vedenpoistossa on puutteita, ja kosteutta on kulkeutunut rakennuksen vierustoille ja rakenteisiin. Kosteus on aiheuttanut rakennevaurioita erityisesti liikuntasalissa, auditoriossa ja ruokasalissa.

– Rakenneavauksia ja tarkastusreikiä tehtiin yhteensä 52, joista otetiin 44 mikrobinäytettä. Niistä 17 näytteessä havaittiin mikrobikasvustoa tai poikkeavaa lajistoa, kerrotaan tiedotteessa.

Mikrobivaurioita havaittiin tiedotteen mukaan ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa entisten asuntojen kohdalla, välipohjarakenteiden eristekerroksissa liikuntasalissa ja ruokalatilassa sekä liikuntasalin ikkunoiden koteloinneissa. Toisen ja kolmannen kerroksen ikkunoiden kotelorakenteissa havaittiin paikallisia mikrobivaurioita. Vaurioituneista rakenteista havaittiin ilmavuotoreittejä sisätiloihin.

Kuntotutkimuksissa esitetään merkittäviä korjaustoimenpiteitä rakennukseen. Turun mukaan korjaustoimenpiteiden toteuttaminen ei ole kannattavaa.

Tutkimuksista vastasi FCG Finnish Consulting Group Oy.

Lue lisää:

Sisäilmaongelmat käyvät kaupunkien kukkarolle – Turun kaupungilla pelkästään väistötila- ja muuttokuluihin vuodessa jopa neljä miljoonaa

Lue seuraavaksi