1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Rikottu hätäpoistumistie oli viimeinen pisara: alaikäiset eivät enää pääse Kaustisen omatoimikirjastoon ilman aikuista

Kirjastosta on tullut varsinkin viikonloppuisin nuorisotila, jossa on tehty myös vahinkoa.

kirjastot
Kuvassa skannataan viivakoodia kirjaston ovella
Omatoimikirjastot ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta niihin liittyy väärinkäytön riskejä. Kuvituskuva.Heini Holopainen / Yle

Kaustisen kirjasto muuttaa käytäntöjään: toistaiseksi omatoimiajalla sisään pääsevät yksin vain yli 18-vuotiaat. Sitä nuoremmat voivat käyttää omatoimikirjastoa vain vanhempien seurassa.

Syynä on tilojen väärinkäyttö, josta on tullut palautetta muilta asiakkailta. Kirjastossa on notkuttu isollakin porukalla käytännössä joka viikonloppu koulujen alettua ja ilmojen viilettyä.

Tilanne kärjistyi viime viikonloppuna, kun nuoriso aiheutti taloudellista vahinkoa rikkomalla hätäpoistumistien suojalukon ja tunkemalla sähkölukkoon purkkaa. Näin ovi saatiin omaan käyttöön.

Kirjastoon oli kirjautunut vain yksi nuori, jonka kortilla oli tullut sisään iso porukka muita. Ilkivaltaa tehneiden joukko onkin pieni, mutta nyt omatoimiaika sulkeutuu kaikilta alle 18-vuotiailta toistaiseksi.

Omatoimikirjaston käyttö vaatii asetukset kirjastonkorttiin ja pin-koodin. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat niiden hakemiseen huoltajan luvan.

Nyt Kaustisella alle 18-vuotiaiden käyttöoikeusruksit on poistettu järjestelmästä, ja he pääsevät kirjastoon vain sen aukioloaikoina.

Kirjasto on auki osana arki-illoista pisimmillään kello 18:aan ja viikonloppuisin suljettu. Omatoimiaikaa on päivittäin kello 7–22.

Lue myös:

Yhä useampi asioi kirjastossa ilman henkilökuntaa – myöhäiset aukioloajat tekivät Pertti Leskelästä kirjaston vakiokäyttäjän

Lue seuraavaksi