1. yle.fi
  2. Uutiset

Eeva Kolu kirjoitti kirjan nuorten aikuisten uupumisesta: “Onni on ohimenevää, niin kuin kaikki muutkin tunteet”

Esikoiskirjailija tavoittelee mieluummin merkityksellisyyttä kuin onnellisuutta.

Puoli seitsemän
Moni ottaa paineita onnesta ja onnellisuudesta – "Jos siihen pyrkii koko ajan, saa kyllä pyrkiä loppuikänsä"
Moni ottaa paineita onnesta ja onnellisuudesta – "Jos siihen pyrkii koko ajan, saa kyllä pyrkiä loppuikänsä"

Bloggaaja ja vapaa kirjoittaja Eeva Kolu on kirjoittanut nuorten aikuisten uupumisesta kirjan Korkeintaan vähän väsynyt. Kirjassa hän avaa omaa uupumushistoriaansa ja niitä tekijöitä, jotka meitä nykyajassa väsyttävät. Osansa voi olla myös pakkomielteisellä onnellisuuden tavoittelemisella.

– Se on vähän sellainen ansa, koska onnihan on ohimenevää, niin kuin kaikki muutkin tunteet. Jos siitä tekee sellaisen elämän tarkoituksen, että pyrkii koko ajan siihen, niin saa kyllä pyrkiä loppuikänsä, Kolu naurahtaa.

Kolun mukaan moni ottaa nykyään paineita onnesta ja onnellisuudesta.

– Jos en ole koko ajan onnellinen ja elämäni ei koko ajan näytä tosi hienolta ja ei ole koko ajan sellainen olo, että elän kuin viimeistä päivää ja täysillä, niin olen jotenkin epäonnistunut, Kolu avaa yleistä ajattelutapaa.

Kolun kirja on selvästi puhutellut suomalaisia, sillä se on ilmestymisestään lähtien keikkunut myyntilistojen ja kirjastojen varauslistojen kärkisijoilla. Kolu itse nostaa merkityksellisyyden tunteen onnen tavoittelua tärkeämmäksi.

– Merkityksellisyys on sellainen, joka kuitenkin kantaa vähän pidemmälle, koska silloin me kestämme niitä huonompiakin päiviä. Jos aina tavoittelee vain onnellisuutta, niin sitten kun tuleekin päivä jolloin ei ole onnellinen, niin putoaa aika tyhjän päälle. Mutta jos näkee sen merkityksen siinä tekemisessä tai olemisessa, niin sitten kestää ne huonommatkin päivät.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta:

Lue seuraavaksi