1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikkuravintola odottaa jännityksellä illan uutisia: "Kun otetaan parhaat tunnit pois, jää iso summa saamatta"

Hallitus päättää tänään aukioloaikojen rajaamisesta.

ravintolat
Sanna Solkinen
Ravintoloitsija Sanna Solkisen mukaan aukioloaikojen rajaus vaikuttaisi selvästi ravintolan toimintaan.Pyry Sarkiola / Yle

Tavallisesti Gastropub Betonyssa olisi lounasruuhka. Nyt ovet ovat säpissä ja ravintolasali odottaa iltapäivää tyhjillään.

Kouvolalaisravintolassa on huomattu, ettei lounaalle riitä asiakkaita. Siksi se avaa vasta myöhemmin iltapäivällä.

– Näin pystytään laittamaan rahaa säästöön tulevan varalle, ravintoloitsija Sanna Solkinen kertoo.

Hän kertoo odottavansa jännittyneenä ja ehkä hitusen pelokkaastikin sitä, millaisia rajoituksia ravintoloille on tulossa. Hallitus päättää ravintoloiden aukioloaikojen tiukennuksista tänään tiistaina.

Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan edessä voi olla yökerhojen aukioloaikojen lyhentäminen valtakunnallisesti ja lisäksi ravintoloiden aukioloaikojen tai asiakaspaikkojen rajoituksia alueilla, joissa epidemiatilanne heikkenee nopeasti.

Ilta-Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun) tietoihinsa nojaten, että baarit määrättäisiin suljettavaksi kello 24. Lehden mukaan illan neuvotteluissa kuullaan, onko sulkemisaika valtakunnallinen vai alueellinen.

Ylen tietojen mukaan neuvottelujen lähtökohta on, että kaikissa ravintoloissa alkoholitarjoilu päättyisi kello 24 koko maassa. Lisäksi keskusteluissa on, tarvitaanko lisäksi alueellisesti joitakin muita ratkaisuja.

Myynti tehdään illalla

Sanna Solkisen mukaan aukioloaikojen rajoitus vaikuttaisi ravintolan toimintaan merkittävästi. Gastropub Betony palvelee arkisin kello 23:een ja viikonloppuisin kahteen aamuyöllä.

– Isoin myynti tulee meillä kymmenen, yhdentoista jälkeen, niin kuin monilla baareilla, pubeilla ja varsinkin yökerhoilla. Perjantaina ja lauantaina tehdään iso osa viikon tuotosta. Kun otetaan parhaat tunnit pois, jää iso summa saamatta, Solkinen summaa.

Jos rajoituksia tulee, Solkinen toivoo niiden olevan ennemmin alueellisia kuin valtakunnallisia.

– Ehkä näin pystytään tekemään nopeampia päätöksiä alueellisesti, jos tilanne muuttuu parempaan tai huonompaan, hän miettii.

Tällä hetkellä ravintoloiden aukioloa tai asiakasmääriä ei rajoiteta, mutta jokaiselle asiakkaalle on järjestettävä istumapaikka. Ravintoloiden koronarajoituksista (siirryt toiseen palveluun) säädetään asetuksella, ja nykyinen asetus on voimassa syyskuun loppuun asti.

Gastropub Betonyn ravintolasalin tyhjiä pöytiä
Betonyn pöydät on haluttu järjestellä väljästi. Kuva on arkistosta.Tiina Karppi / Yle

"Loppuvuosi näyttää aika isosti, mihin suuntaan ollaan menossa"

Gastropub Betonyn pöydät on aseteltu etäälle toisistaan, jotta sekä asiakkailla että henkilökunnalla olisi turvallinen olo. Tästä ravintola on saanut Sanna Solkisen mukaan kiitosta. Miten pitkään ravintolatoiminta pysyy kannattavana, jos rajoitukset jatkuvat tai kiristyvät nykyisestä?

– Siihen kun osaisi vastata, olisi aika hyvä kristallipallo kädessä. Eihän ravintola-ala ole ikinä ollut niin sanotusti kannattavaa, jos nyt ihan rehellisiä ollaan. Enemmän tätä ehkä tehdään rakkaudesta lajiin ja pyritään siihen, että olisi mahdollisimman hyvä ja terve yritys, Solkinen sanoo.

Aika näyttää, kuinka kannattavaa ravintolatoiminta tulevaisuudessa on. Solkisen mukaan Betony tekee kaiken voitavan, jotta ravintolan kymmenkunta työntekijää voisivat pitää työpaikkansa.

– Loppuvuosi näyttää aika isosti, mihin suuntaan ollaan menossa ja tuleeko tästä bisneksestä voittoisaa. Mutta pysytään positiivisin mielin – eihän me muuten jakseta tulla tänne aamuisin, iltapäivisin tai iltaisin töihin, jos ajatus on se, että "ei tässä ole mitään järkeä, luovutetaan jo".

Lue myös:

Yle seuraa: Hallitus päättää, pitääkö baarien ja yökerhojen laittaa ovensa säppiin nykyistä aiemmin – katso suorana kello 15.30

Sopu uusista ravintoloiden rajoituksista lähellä, hallitus päättää tiukennuksista tiistaina – Tarkista tästä jutusta muut keskeiset koronarajoitukset

Lue seuraavaksi