Hyppää sisältöön

Laatuhuonekaluja suomalaisiin koteihin ja Saddam Husseinin huvipurteen – Julius Kutvosen huonekalutehtaan "romppeet" heräävät henkiin Suonenjoella

Kutvosen huonekalutehtaan 70 vuoden tarina on esillä Suonenjoen kirjaston näyttelytiloissa.

Pirkko Hytösen mukaan yhden pöydän kiillottaminen kesti eri työvaiheineen useita tunteja. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Alussa olivat koivu, lainattu höyläpenkki ja Julius. Siinä tarpeet, joilla torpparin poika Julius Kutvonen (1896–1962) aloitti vuonna 1918 tekemään huonekaluja Suonenjoella.

Kutvonen oli perehtynyt huonekalujen tekemiseen jo nuorella iällä. Hän oli ollut jo vähän päälle kymmenvuotiaana oppipoikana muun muassa Savon Puunjalostustehtaalla Suonenjoella ja myöhemmin kisällinä Hietalahden höyrypuuseppätehtaassa Helsingissä.

Oppipoika Julius Kutvonen (vas.) kellon alla olevan puuseppämestari Eemil Jussilan verstaassa. Kuva: Heikki Rädyn kotiarkisto

Tuleva tehtailija oli innovatiivinen, ja hän hallitsi itse koko työprosessin.

– Julius oli erittäin tarkka työn laadusta. Koivu oli perusmateriaali, jota viilutettiin mahongilla ja pähkinäpuulla, kertoo Pekka Korhonen, joka on koonnut Kutvosen huonekalutehtaasta kertovan näyttelyn.

Korhonen on julkaissut yhdessä Timo Särkän ja Jarmo Sutisen kanssa kirjan Romppeita Suonenjoelta – Julius Kutvosen huonekalutehtaan vaiheita, josta on tänä vuonna otettu jo toinen painos.

Kuraattori Pekka Korhonen ihastelee näyttelyssä esillä olevaa huonekalutehtaan mallikansiota. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tyylihuonekaluja ja laatua

Suonenjoen kirjaston näyttelytiloissa ovat esillä erityisesti tehtaan päätuotteet, tyylikalustot, jotka jäljittelivät vanhoja biedermeier-, rokokoo- ja barokkityylisiä huonekaluja.

Tehtailija itse kutsui tuotteitaan vähättelevästi ”romppeiksi”, mikä aiheutti aluksi ongelmia pääkaupungin arvostetuissa huonekaluliikkeissä.

Kutvonen myi alkuvaiheessa tuotteitaan myös liian edullisesti.

– Mietittyään asiaa yön yli hän keksi, että niiden hintaa pitää nostaa puolella, Korhonen virnistää.

Laatu kävi kaupaksi, ja tehtaan kultakaudella 1950-luvulla töissä oli jo pari sataa työntekijää.

Tyylihuonekalustot olivat Kutvosen huonekaluliikkeen päätuote. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tuntikausien kiillotustyö

Tehdas hankki itse sopivat koivut, jotka sahattiin tuppeen omalla sahalla. Puuta kuivatettiin parikin vuotta taapelissa, ja loppukuivaus tapahtui kuivurissa.

Tehtaan palkkalistoilla oli runsaasti puuseppiä, hiojia, kiillottajia ja pintakäsittelijöitä, sillä huonekalut tehtiin koneista huolimatta pääosin käsin.

Huonekalutehtaan hiojia vuonna 1936. Pintakäsittelyssä työskenteli pääasiassa naisia. Kuva: Maija Aranto / Suonenjoen kaupungin arkisto

Erityisen paljon aikaa kului laadusta kertovan kovan, kestävän ja kiiltävän puupinnan tekemiseen.

Lakatun puuosan kiillotus tehtiin rättitytöksi kutsutulla työvälineellä. Kyseessä oli vanhasta sukan varresta tai villapaidan hihasta tehty suti, jonka päälle asetettiin pala palttinakangasta.

– Sitten ripoteltiin hohkakivijauhetta pöytälevylle, kasteltiin rättityttö pulituurilla ja alettiin pyörittää ja pehmittää lakkaa, kertoo Pirkko Hytönen, joka työskenteli tehtaalla 34 vuoden ajan.

Laavapohjaisen hohkakivijauheen lisäksi tarvittiin vielä muutama tippa parafiiniöljyä ja kuivattamista, pyörittämistä ja pehmittämistä, ennen kuin lakattu pinta saatiin sileäksi.

Puuosa laitettiin sen jälkeen kuivumaan ennen ”kirkastusta” eli lopullista kiillotusta. Hytösen mukaan lopputulos oli peilikirkas.

– Kokonaisen kaluston kiillottaminen kesti toistakymmentä tuntia, kun kaikki tehtiin käsin.

Huonekalujen veistäjät tekivät veistoraudoilla kohokuvioita esimerkiksi huonekalujen jalkoihin. Veistomestari Martti Lehtoaholla oli 74 erilaista veistorautaa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kutvosen henkselit paukkuivat

Monet työntekijöistä olivat olleet tehtaalla koko aikuisikänsä, ja ”Julukoksi” kutsuttu Julius Kutvonen kiersi mielellään jututtamassa heitä.

– Hän kiersi omat ympyränsä ja haastatteli kaikki vanhat tuttavansa, Hytönen hymyilee.

Tehtailija saattoi myös ohi kulkiessaan kokeilla sormellaan kiillotetun huonekalun pintaa.

Tehtailija Julius Kutvonen. Kuva: Annikki Tuokon kotiarkisto

Kutvosella oli tehdaskierroksellaan tapanaan myös sananmukaisesti paukutella henkseleitään.

– Aina ajateltiin, että nyt se miettii jotain, että jotain on pielessä, kun se seisoo ja katsoo, ja kun henkselit napsavat, Hytönen muistelee.

Hänen mukaansa työntekijät kunnioittivat ”Julukkoa”.

– Minun oli siellä hyvä olla, Hytönen sanoo liikuttuneena.

Jäljellä enää teksti talonseinässä

Tyylikalusteiden lisäksi Kutvosen huonekalutehdas valmisti myös ”suoralinjaisia” eli joka kodin huonekaluja, keittiökalusteita ja astiakaappeja.

Vuonna 1982 yritys valmisti ylelliset kalusteet Irakin johtajan Saddam Husseinin Al Mansur -huvijahtiin, ja samoihin aikoihin repertuaari laajeni käsittämään myös Eliel Saarisen suunnittelemien huonekalujen uustuotannon.

Kutvosen huonekalutehdas valmisti tyylihuonekalujen ohella myös "suoralinjaisia" keittiökalusteita. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kaikki tämä oli kuitenkin jo lopun alkua. Laatuhuonekalut eivät pärjänneet massatuotantona tehdyille kalusteille, ja Kutvosen huonekalutehtaan omistaja vaihtui useasti.

Tehtaan taru päättyi lopulta vuonna 1988, kestettyään yhtäjaksoisesti paikkakunnalla 70 vuotta.

Nyt tehdasrakennus on purettu, ja Kutvosesta muistuttaa Suonenjoen kaupunkikuvassa enää tehtailijan entisen asuin- ja liikerakennuksen seinässä oleva teksti: J. Kutvonen Huonekalumyymälä.

Julius Kutvosen entinen asuin- ja liikerakennus muistuttaa Suonenjoella toimineesta huonekalutehtaasta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Aiheesta voi keskustella 5.10.2020 kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

.
.