1. yle.fi
  2. Uutiset

Ikävä tuliainen Ylläksen ruskaretkeltä: Kymmenen uutta koronavirustartuntaa eri puolilla maata

Tartunnan saaneita on Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

koronavirus
ruskamatkailijoita terassilla Äkäslompolossa
Äkäslompolossa Ylläksen juurella tarkeni terassilla ruskaviikkojen aikaan.Annu Passoja / Yle

Kolarin Ylläkseltä näyttää lähteneen liikkeelle useita koronavirustartuntoja. Kolarissa todettiin koronavirustartunta viime viikonloppuna. Tartunnan saanut oli mahdollisesti altistanut 40 henkilöä virukselle.

Tiistaina tuli tieto kymmenestä uudesta tapaukseen liittyvästä koronatartunnasta eri puolilta Suomea. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että tartunnan saaneita on Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä useilla paikkakunnilla Pohjois-Pohjanmaalla.

– Meillä on vahva epäilys, että tartunnat liittyvät Ylläksellä vierailuun, Broas sanoo.

Broaksen mukaan vielä ei tiedetä, kuka Ylläksellä olleista on tartuttanut kenet. Tarkempaa tietoa ei ole myöskään siitä, onko tartunnat saatu ulkona, sisällä tai esimerkiksi jossakin tapahtumassa.

– He eivät ole samaa ryhmää, vaan eri matkailijoita.

Ketjuun liittyviä uusia tartuntoja ei ole tullut tietoon Lapissa vaan kaikki tapaukset ovat etelämpänä. Broas arvioi, että tapaukseen liittyviä tartuntoja voi tulla lisää. Hän ei osaa sanoa, kuinka moni ihminen on altistunut uusille tartunnoille.

Ylläksellä kävijät koronatestiin, jos oireita tulee

Lapin sairaanhoitopiiri kehottaa Ylläksellä 14.-23. syyskuuta lomailleita hakeutumaan koronatestiin, jos heillä on koronainfektioon sopivia oireita kahden viikon kuluessa vierailusta.

Kolarin kunnan johtavan lääkärin Ulla Ylläsjärven mielestä matkailijoiden koronaohjeita on tapauksen takia ehkä mietittävä uudestaan.

– Nythän on semmoinen hetki, että ruska on ohi ja turistien määrä on tosi paljon vähentynyt. Uskon, että tämä tilanne rauhoittuu. Jatkoa ajatellen meidän on varmaan mietittävä koko Lappi yhteistyössä, miten matkailua voisi vielä tarkemmin ohjeistaa, jotta matkailu olisi koronaturvallista, Yllasjärvi sanoo.

Ylläsjärvi ei usko, että ruskasesongin koronatapaukset haittaisivat Ylläksen mainetta turistien parissa.

– En halua nähdä asiaa niin, vaan siten, että tämä tapaus on saatu hyvin hanskaan ja mietitään, mitä tästä voidaan ottaa opiksi.

Matkailupomo korostaa asiakkaiden vastuuta

Ylläksen markkinointiyhtiön Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma sanoo, että hän ei tiedä tarkemmin, mistä koronatartunnat ovat peräisin.

– Yhteisenä nimittäjänä niillä on lomamatka Ylläksellä.

Haarman mukaan Ylläksen yrittäjät ovat toimineet vastuullisesti, mutta koronaturvallisuus on aina yhteispeliä.

– Yrittäjät toimivat erittäin vastuullisesti. Ei ole tarpeellista vahtia ihmisiä 24/7 eikä se myöskään ole mahdollista. Meidän vastuullista toimintaa on tiedottaa koronaturvallisista käytänteistä ja asiakkailla on yksilönä vastuu noudattaa ohjeita ja mennä pienimmässäkin epäilyssä testiin.

Ylläksellä ruskakausi alkaa olla ohi. Seuraavan kerran väkeä odotetaan enemmän tuntureille koulujen syyslomilla, jotka ovat viikoilla 42 ja 43.

KORJATTU: Tartunnan saaneiden kotimaakuntia, poistettu virheellinen tieto Kokkolan tartunnasta.

Lue seuraavaksi