1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtiovarainministeri Vanhanen haluaa yrityksille uuden mittavan yleistuen – kokonaissumma nousemassa ainakin yli sataan miljoonaan

Koronatuesta päätettäisiin Vanhasen mukaan syksyn viimeisessä lisätalousarviossa.

valtiovarainministeriö
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen valtiovarainministeriön työllisyyspolitiikkaa koskevassa taustatilaisuudessa.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen puhumassa toimittajille järjestetyssä taustatilaisuudessa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus neuvottelee tänään ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamisesta.

Keväällä koronatoimista kärsineille ravintola-alan yrityksille oli tarjolla noin 170 miljoonan euron tukipaketti, mutta tällä kertaa ravintolatoimintaan kohdennettua tukea tuskin on tulossa rajoituksista huolimatta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei innostu yksittäisiä toimialoja koskevista tukimuodoista, mutta syksylle on odotettavissa yrityskenttää laajemmin koskeva tuki, joka muistuttaa kesällä käytössä ollutta kustannustukea.

– Meillä on paljon eri toimialoja, joihin kuluttajien varovaisuus vaikuttaa. Olen valmis puoltamaan syksyn viimeisessä lisätalousarviossa yrityksille sellaista tukea, joka auttaisi. Mallit ovat vielä haussa, mutta mieluummin sellainen, johon eri toimialat pääsevät mukaan kuin pistemäisiä, yksittäisiä yrittäjäryhmiä koskevia järjestelyjä, Vanhanen sanoo.

Kesän aikana käytössä oli Valtiokonttorin maksama yritysten kustannustuki, jonka perusajatuksena oli tukea koronakriisistä pahiten kärsineitä yrityksiä. Kustannustukeen varattiin 300 miljoonaa euroa, mutta siitä jakamatta jäi lähes kaksi kolmasosaa.

Vanhasen mukaan valtiovarainministeriö tukee kustannustuen tyyppistä mallia, joka ottaisi myös erityyppiset yritykset huomioon. Käytössä ollutta kustannustukea arvosteltiin liian tiukoista kriteereistä, joiden takia sen ei koettu soveltuvan pienille ja keskisuurille yrityksille.

– Jonkin verran on arvioita siitä, että pitäisi arvioida tuen kriteerejä niin, että erilaiset yritykset ja toimialat pääsevät siihen mukaan. Jakamatta jäänyt osuus kertoo toisaalta myös siitä, että hallitus varasi siihen riittävästi rahaa. Se rahahan täällä pohjalla on olemassa, Vanhanen sanoo.

Syksyn lisätalousarviossa yrityksille osoitettavassa tuessa puhutaan Vanhasen mukaan jälleen yli kolminumeroisesta määrästä miljoonia.

– Se pitää nähdä myös investointina tulevaisuuteen. Vaikka yrityksiä tuetaan velaksi, se tulee halvemmaksi kuin yritysten päästäminen konkurssiin. Sen kustannukset tulisivat kansantaloudelle paljon kalliimmaksi tulevaisuudessa.

Aiheesta voi keskustella keskiviikko-iltaan klo 23.

Lisää aiheesta:

Selvitimme, miksi ravintolatuista päättäminen kesti – Yksi konserni oli saada kolmen miljoonan tukipaketin, näin hallitus haki ratkaisuja yrittäjien ahdinkoon

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi