Hyppää sisältöön

Seinäjoen datakeskuksen suunnitellaan kasvavan jopa 180 miljoonan euron investoinniksi – "Neuvottelemme maailman suurimpien toimijoiden kanssa"

Suuren konesalihankkeen takana on sijoittaja Petri Ylinen ja hänen yrityksensä International Data center Oy.

Havainnekuvat datakeskuksesta, jollaisia International Data center Oy aikoo rakentaa Seinäjoelle ainakin kuusi. Kuva: International Data center Oy

Seinäjoen kaupunki ja International Data center Oy ovat saaneet valmiiksi vuokrasopimuksen, jolla datakeskusta valmisteleva yritys saa haltuunsa itäväylän varrelta, Pihlajaniemestä, 2,5 hehtaarin kokoisen alueen.

Hankkeen taustalla on insinööriyrittäjästä sijoittajaksi siirtynyt seinäjokelainen Petri Ylinen. Hän omisti aluksi koko datakeskusyrityksen, mutta on luopunut osuuksista hankkiessaan lisää sijoittajia. Mukana tällä hetkellä olevat tahot ovat kaikki suomalaisia yksityishenkilöitä tai yrityksiä.

Datakeskuksen konesalien on tarkoitus täyttyä globaalien IT-alan yritysten asiakkaiden tiedoista, jotka tallentuvat Seinäjoella sijaitseville servereille.

– Jos esimerkiksi konesalissa toimii hakukoneyhtiö, asiakkaan hakiessa kännykällä jotakin hakusanaa, tieto kulkisi meidän keskuksemme kautta, Ylinen valaisee.

"Neuvottelut pitkällä"

Ylinen kertoo, että neuvotteluita on käyty suurien toimijoiden kanssa pitkin kuluvaa vuotta. Niiden nimiä hän ei voi tässä vaiheessa paljastaa.

– Neuvottelemme maailman suurimpien toimijoiden kanssa ja olemme neuvotteluissa jo pitkällä. Tarkoitus on hankkia vähintään yksi suuri asiakas, joka täyttäisi palvelinkeskuksen kapasiteetin tai vaihtoehtoisesti asiakkaina voi olla useampia riittävän kokoluokan toimijoita, Ylinen toteaa.

Suomi on koettu hyväksi paikaksi datakeskuksille ennenkin. Esimerkiksi Google perusti datakeskuksen Haminaan kymmenisen vuotta sitten ja on sittemmin laajentanut toimintaansa kaupungissa.

Ylinen on tehnyt sopimukset valmiiksi Seinäjoen kaupungin lisäksi myös tulevan konesalin infratoimittajan kanssa.

Rittal Oy on ollut mukana suunnittelemassa ja konsultoimassa teknologiaratkaisuja. Se tulee myös varustelemaan rakennuksen ja kalustamaan salit servereillä. Yhtiö hyödyntää lämmönkierrätysteknologiaa, jossa hukkaenergia ohjataan Seinäjoen kaukolämpölämpöverkkoon.

– Teknologian globaali markkinointi tullaan aloittamaan lähiviikkoina.

Suunnitelmissa kuusi rakennusta

Tontti Pihlajaniemessä on lähes yhdeksän hehtaarin kokoinen. Data centerin suunnitelmissa onkin ottaa alue tulevaisuudessa kokonaisuudessaan haltuun. Ensimmäisen rakennuksen, niin sanotun moduulin hinta-arvio on 30 miljoonaa euroa.

– Tulevaisuudessa aiomme rakentaa näitä moduuleita Seinäjoelle ainakin kuusi. Rakennusten yhteenlaskettu koko on yli 40 000 kerrosneliötä, eli se on vain vähän Seinäjoen Ideaparkia pienempi.

Rakentamaan aiotaan päästä ensi vuonna.

– Sopimukset asiakkaiden kanssa on saatava ensin valmiiksi. Hyvin suurella todennäköisyydellä kuokka isketään maahan vuoden sisällä.

Lue myös:

.
.