Hyppää sisältöön

Altian yhdistyminen norjalaisyhtiön kanssa herättää positiivisia mietteitä viinamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla

Viljelijöiden, työntekijöiden ja poliitikkojen reaktiot Altian norjalaisomistukseen ovat myönteisiä.

Altian Koskenkorvan tehdas kuvattiin marraskuussa 2018. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Perinteisen alkoholiyhtiö Altian ja norjalaisen Arcuksen sulautuminen uudeksi yhtiöksi on herättänyt tänään Etelä-Pohjanmaalla, Koskenkorvan syntysijoilla, poikkeuksellisen myönteisiä reaktioita.

Altia on maakunnalle tärkeä. Mutta tärkeitä ovat myös maakunnan ohrapellot Altialle. Ja tulevalle Anora Group Oyj:lle.

Altia ostaa vuosittain Koskenkorvan tehtaalleen yli 200 miljoonaa kiloa ohraa viinankeittonsa raaka-aineeksi. Suurimman osan pohjalaisilta pelloilta.

Ilmajokelainen Juha Ketola kuuli uutisesta päivällä työpaikallaan Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa. Iltapäivällä Ketola pui ohraansa kurikkalaisella pellolla.

Ohra kulkeutuu Koskenkorvan tehtaalle jalostettavaksi. Näin on tehty jo 90-luvulta saakka.

– Toivon, että tämmönen pohjoismainen yhtiö saa vielä laajemmat markkinat ja raaka-aine kasvatetaan edelleen pohjalaisilla pelloilla ja jalostetaan Koskenkorvan tehtaalla, toteaa Ketola.

Koskenkorvan tehtaallakin toiveikkuutta

Ohranviljelijä Ketola ei myönnä pelkäävänsä, että laajemmat markkinat voisivat heikentää Koskenkorvan asemaa.

– Jos tämä vaikka poikisi mahdollisuuksia. Esimerkiksi että Koskenkorvalla tehtäisiin raaka-ainetta enemmänkin ja useamman yhtiön tarpeisiin. Ja että raaka-ainetta tarvittaisiin enemmän niin, että siitä olisi jopa pulaa ja hinnat hieman nousisivat, visioi viljelijä.

Myöskään Ilmajoen Koskenkorvan tehtaalla yrityskauppa ei ensi kuulemalta herätä pelkoa. Tehtaan johto ei asiaa voi kommentoida, mutta pääluottamusmies Juha Tuomari kertoo ottaneensa yhdistymisuutisen vastaan positiivisin mielin.

– Varmasti Koskenkorvan tehtaan asema tulee tässä yhtiössä vahvistumaan. Ainakin virallisista lähteistä saamieni tietojen mukaan Koskenkorvan etanolia tarvitaan jatkossa entistä enemmän.

Edelleen suomalainen yhtiö

Vielä pari vuotta sitten Altian suomalaista omistusta puolustanut kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) pitää uutista tavallaan yllättävänä, vaikka toisaalta yrityskaupat olivat odotettavissa. Valtionyhtiön listautuminen pörssiin ja ajatukset omistuspohjan laajentamisesta olivat perustana sille. Jo silloin valtion määräysvalta menetettiin.

Kurvinen pitää hyvänä sitä, että yhtiö kertoi listautuvansa Helsingin pörssiin ja olevansa jatkossakin suomalainen yritys.

– Luottavainen olen, että Ilmajoen Koskenkorva on edelleen tärkeä paikka uudellekin yhtiölle, sanoo Kurvinen.

Kurvinen toivoo myös, että uudellekin yhtiölle löytyy "sinivalkoista omistajuutta" eli että suomalaiset pitävät osakeomistuksistaan kiinni ja ostavat yhtiötä edelleen.

– Silloin kun Altia listattiin, oli sellaista isänmaallista henkeä lähteä ostamaan osakkeita täältä kotimaakunnasta ja toivon, että sellaista henkeä löytyy jatkossakin, sanoo Kurvinen.