1. yle.fi
  2. Uutiset

Seinäjoen kaupunki ei painostanut järjestöjä – työtuomioistuin hylkäsi kanteen

Kanne liittyi Seinäjoen viime keväisiin yt-neuvotteluihin, joissa sovittiin paikallisesti yleiskorotusten siirroista ja vapaapäiväkompensaatiosta.

työtuomioistuin
Seinäjoen kaupungintalo
Seinäjoki on säästösyistä joutunut turvautumaan erilaisiin henkilöstötoimenpiteisiin. Pasi Takkunen / Yle

Työtuomioistuin on hylännyt Seinäjoen kaupunkiin kohdistuneen Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön kanteen työrauhavelvoitteen rikkomisesta.

Työtuomioistuimen mukaan Seinäjoen kaupunki ei siis painostanut järjestöjä paikalliseen sopimiseen. Myöskään Kunnallinen työmarkkinalaitos ei laiminlyönyt valvontavelvollisuuttaan.

Kanne liittyy viime kevään yt-neuvotteluihin, joissa kaupunki esitti yleiskorotusten siirtoa ja siitä kompensaationa kahta palkallista vapaapäivää. Tehy ja Super syyttivät Seinäjoen kaupunkia työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Järjestöjen mukaan Seinäjoki painosti järjestöjä paikalliseen sopimukseen säästöjen nimissä. Osa järjestöistä hyväksyi paikallisen sopimuksen.

Seinäjoen kaupunki kertoo tiedotteessaan, että työtuomioistuimen ratkaisun mukaan Seinäjoen kaupungilla oli taloudelliseen tilanteeseensa liittyvät asialliset syyt yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiselle ja säästötoimille. Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla oli asialliset syyt esittää paikallisen sopimuksen vaihtoehtona muita säästökeinoja.

– Päätös oli odotetunlainen. Työnantaja ei ole painostanut missään vaiheessa yt-neuvottelujen aikana henkilöstöjärjestöjä hyväksymään paikallista sopimusta, toteaa henkilöstöjohtaja Raija Ranta.

Lue myös: Tehy ja Super haastavat Seinäjoen kaupungin oikeuteen painostuksesta – kaupunki kiistää

Lue seuraavaksi