Hyppää sisältöön

Suomi suhtautuu maltilla influenssakauteen, vaikka maailmalla apteekit ja sairaalat hamstraavat rokotteita

Koronarajoitukset saattavat vaikuttaa tulevaan influenssakauteen Suomessa.

Influenssarokotus tulee THL:n mukaan järjestää ilman jonottamista yhteisessä odotussalissa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Suomessa kausi-influenssaan valmistaudutaan entiseen malliin koronasta huolimatta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sairaalat ja apteekit ovat hamstranneet influenssarokotteita ennakoidessaan kysynnän kasvua (siirryt toiseen palveluun).

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että Suomessa luotetaan aiempien vuosien osoittamaan rokotemäärään. Suomeen on tilattu kansallista maksutonta kausi-influenssarokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta ja 116 000 nenäsuihkeena annettavaa rokotetta.

Nohynekin mukaan syytä tilauksen kasvattamiselle ei ole ollut.

– Joka vuosi meillä on jäänyt käyttämättä 200 000–300 0000 annosta, siksi tuntuu väärältä, että sitä tilattaisiin lisää, Nohynek sanoo.

Suomessa uskotaan, että rokotteet riittävät ja vuosittaisella ylijäämällä voidaan paikata mahdollinen kysynnän kasvu.

Rokotevalmisteeseen ei ole tehty muutoksia koronaepidemian vuoksi.

THL tilaa ja jakaa rokotusohjelman mukaiset rokotteet julkisen puolen toimijoille, jotka järjestävät rokotukset suunnitelmiensa mukaisesti.

Nohynekin mukaan pistettävien rokotteiden jakelu on alkamassa, kun taas nenäsumuterokotteet saadaan maahan lokakuun puolessa välissä.

Sen sijaan yksityisen puolen toimijat tilaavat rokotteet itse. Nohynekin mukaan yksityisten toimijoiden kausittainen tilausmäärä on ollut noin 300 000 rokoteannosta vuosittain.

Kausi-influenssa on jäänyt eteläisellä pallonpuoliskolla lieväksi

Suomessa ei ole vielä merkkejä influenssakauden alkamisesta. Nohynekin mukaan eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi on jäänyt hyvin lieväksi.

– Kiitos koronatoimien, kun ihmiset eivät tapaa eivätkä matkusta, niin silloin ei viruksetkaan matkusta, Nohynek kuvailee.

Suomen tulevaan influenssakauteen tulevat mahdollisesti vaikuttamaan koronaan liittyvät toimenpiteet. Keväällä muun muassa etätöihin siirtyminen ja matkustuksen rajoittaminen hillitsivät myös influenssan leviämistä.

– Keväällä kun koronatapauksia alkoi tulla, niin varotoimenpiteet pysäyttivät influenssakauden hyvin pian maaliskuun alkuun, Nohynek sanoo.

Lue lisää: