1. yle.fi
  2. Uutiset

Tommi Soidinmäki miettii alan vaihtoa ja Jani Wickholm turvautui ruoka-apuun – artistit kertovat kuinka korona vei elannon

Tapahtuma-alan ahdinko syvenee uusien koronarajoitusten myötä.

tapahtumat
Tommi Soidinmäki.
Artistien tukala tilanne on korona-aikana todellinen. Vuoden 2004 tangokuningas ei halua peitellä huolta ja hätää. Soidinmäki tietää, ettei ole vaikeuksissa yksin.Jaana Polamo / Yle

Tapahtuma-alalla on ajauduttu suuriin vaikeuksiin koronan vuoksi.

Uudet ravintolarajoitukset pahentavat tilannetta entisestään. Tapahtuma-ala työllistää vakituisesti 20 000 ihmistä. Tällä hetkellä 9 000 työntekijän työ on loppunut tai he ovat joutuneet lomautetuksi.

Viihdetaiteilija Tommi Soidinmäellä on peruuntunut ainakin 150 esiintymistä tänä vuonna ja peruuntumisia tulee koko ajan lisää.

– Tämä on ollut todella raskas vuosi. Peruuntumiset alkoivat maaliskuun puolivälissä. Musikaalien pääroolit lähtivät ja kaikki konsertit sekä kiertueet esimerkiksi laivoilla ja Lapissa peruttiin.

Myös Soidinmäen uuden korumalliston julkaisu siirtyi keväältä syksylle ja lanseerauskiertuetta lyhennettin. Lisäksi levyn tekoa on lykätty.

Myös muusikko Jani Wickholmilla keikkatilanne on surkea.

– Maaliskuusta kesäkuuhun minulla ei ollut yhtään keikkaa. Heinäkuu oli erittäin hyvä, mutta elokuu jälleen huonompi ja syyskuu edelleen heikompi. Loppuvuodeksi on tasan yksi esiintyminen sovittuna.

Ennen koronaepidemian alkua tammi- ja helmikuussa Wickholmilla oli orkesterinsa kanssa hyvin keikkoja. Hänen mukaansa korona on vähentänyt hänen keikkakalenteriaan 80 prosenttisesti.

Ei taloudellista tukea mistään

Erityisen hankalassa asemassa ovat ne artistit, jotka saavat tulonsa live-esiintymisistä.

Osa artisteista saa tuloja myös levytyssopimuksista sekä radio- ja suoratoistopalveluiden soitoista, kuten Spotifysta.

Koronan vuoksi peruuntuneesta esiintymisestä artisti ei saa korvausta tapahtuman järjestäjältä, eikä yleensä muualtakaan. Tilanne on sama riippumatta siitä, onko artisti yrittäjä tai ohjelmatoimiston työntekijä.

Peruutukset tehdään koronan takia force majeure eli ylivoimainen este -päätöksinä, joka ei oikeuta korvauksiin. Jos esiintyjä sen sijaan itse sairastuu, hän voi lääkärintodistuksella hakea korvausta Kelalta.

– Olen saanut tukea koko reilun puolen vuoden aikana Jyväskylän kaupungilta 2000 euroa, en mitään muuta. Onneksi osaan elää säästeliäästi ja olen selvinnyt tähän asti säästöilläni, sanoo Soidinmäki.

Jani Wickholm.
Wickholm saa vaikeina aikoina voimaa lapsistaan. Heinäkuussa häntä työllistivät yksityiskeikat. Jos niitä tulee lisää, hän kertoo hoitavansa ne.Tenho Tornberg / Yle

Jani Wickholm on ajautunut koronan vuoksi köyhyyteen. Hän ei ole pystynyt ostamaan esimerkiksi yhtään uutta vaatekertaa.

– Olen saanut koko korona-aikana 515 euroa työmarkkinatukea. Minulla on asuntolaina maksettavana ja lapset ovat luonani joka toinen viikko. Pahimmillaan meiltä laitettiin sähköt poikki maksamattomien laskujen vuoksi. Jouduimme kahden viikon ajan turvautumaan jopa seurakunnan ruoka-apuun, kun ei ollut rahaa ostaa ruokaa.

Viihdetaiteilija Arja Koriseva kertoo, että hänet pelastaa tv-työt.

– Olen mukana Vain Elämää -ohjelmassa ja meillä on myös Kontio & Parmas -sarjan kuvaukset meneillään. Muutama joulukonsertti on sovittuna. Järjestämme joissain kirkoissa kaksi konsettia, jotta mahdollisimman moni pääsisi perinteisesti tunnelmoimaan joulua kanssamme.

Korisevan mielestä pahinta tilanteessa on epätietoisuus, kun ei tiedetä, kauanko koronarajoitukset jatkuvat ja kuinka ne aina muuttuvat.

Tapahtuma-ala järjestäytyy

Tapahtuma-alalla toimii 3200 yritystä ja sen kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa.

Alan liikevaihdosta on katoamassa tänä vuonna Turun yliopiston arvioiden mukaan 1,5 miljardia euroa (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun)

Tapahtumien järjestämiseen liittyy edelleen paljon rajoituksia ja niiden turvallinen järjestäminen syö merkittävästi kannattavuutta. Kannattavuus laskee, kun paikalle sallitaan pienempiä yleisömääriä, mutta valvontaa ja erikoisjärjestelyjä täytyy samalla lisätä.

– Yleisöjen luottamuspula vaikeuttaa myös tapahtumien järjestämistä. Moni ei uskalla tulla esimerkiksi konsertteihin turvajärjestelyistä huolimatta, sanoo hallinnon ja edunvalvonnan johtaja Kati Kuusisto Tapahtumateollisuudesta.

Kulttuuri-, urheilu- ja viihdealalla sekä muilla tapahtumiin liittyvillä aloilla tehdään työtä usein intohimosta ja on totuttu selviämään yksin.

Nyt alalla aletaan järjestäytyä, koska koetaan, ettei alan ahdinkoon olla kiinnitetty riittävästi huomiota.

– Tapahtumateollisuus ry perustettiin tänä kesänä ja jäseniksi liittyi hyvin laajasti eri tapahtuma-alojen organisaatioita muun muassa musiikista teatteriin ja urheiluun. Sillä on merkityksensä, että kokoonnumme yhteen ja puhumme yhdellä suulla, kertoo Kuusisto.

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestön perustajäseninä oli 44 eri tapahtuma-alan toimijaa. Kaikkiaan yhdistyksellä on yli 150 jäsentä, muun muassa Jääkiekon SM- liiga, Suomen palloliitto ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA sekä Helsingin Rock and Roll Oy.

Helsingissä syyskuun alussa järjestetyssä mielenilmauksessa luovutettiin esitys toimialan tukemiseksi elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Tapahtuma-alalla on lisäksi 175 000 tilapäistä työpaikkaa, joista peräti 145 000 on jäänyt täyttämättä.

Työt liittyvät usein tapahtumien järjestämiseen, kuten rakentamiseen, äänentoistoon, valoihin ja turvallisuuspalveluihin.

Moni on siirtynyt näiltä aloilta toisiin töihin.

– Olen kuullut, että esimerkiksi bändien ja artistien miksaajia on lähtenyt rakennustöihin, asentamaan keittiökalusteita tai pystyttämään hirviaitoja. Pelkona on, saadaanko näitä ammattilaisia koronan jälkeen enää palaamaan alalle, kertoo Kuusisto.

Kitara naulaan ja uusiin hommiin

Moni muusikko miettii jo jopa uran lopettamista ja alan vaihtoa.

Jani Wickholm kertoo olleensa keikkojen puuttuessa apaattinen.

– Olen vain tuijottanut seinää. Palo musiikin tekoon ja esittämiseen on vaihtunut syvään veteen sukeltamiseen.

Muusikkona itsensä parikymmentä vuotta elättänyt Wickholm on ilmoittanut itsensä työttömäksi työnhakijaksi lokakuun alusta lähtien.

– Olen laittanut osakeyhtiöni jäihin ja en tule enää tekemään musiikkia päätoimisesti vuonna 2021.

Wickholm kertoo tehneensä monenlaisia töitä elämänsä aikana ja olleensa työttömänä kolme päivä, eikä siis työtä pelkää.

– Olen valmis monenlaisiin hommiin, kunhan saan laskut maksettua. Voin ajaa taksia tai tarttua vaikka lapioon.

Tommi Soidinmäki haravoi nurmikkoa.
Soidinmäki on pitänyt päätään kasassa kuntoilemalla ja laittamalla kotiaan sekä pihaansa kuntoon. Hän on käynyt myös auttamassa isäänsä raivaamassa metsää kotitilallaan.Jaana Polamo / Yle

Myös Tommi Soidinmäki on pohtinut alan vaihtoa, jos koronarajoitukset vielä jatkuvat pitkään.

– Olen miettinyt tubettajan uraa tai voisin tehdä laulunopettajan työtä, johon olen saanut koulutuksenkin. Tai sitten voisin lähteä opiskelemaan maisemasuunnittelua.

Wickholm toivoo, että löytäisi vielä jonain päivänä musiikin tekoon sen kipinän, joka on vastoinkäymisten vuoksi nyt sammunut.

Molemmat miehet toivovat hartaasti voivansa jatkaa suuren intohimonsa musiikin parissa.

Soidinmäen päästyä kesällä harvoille keikoilleen, saapui yleisö paikalle pitkienkin matkojen takaa.

– Yleisöllä on kova kaipuu elävän musiikin pariin. Ihmiset saavat voimaa konserteista, se on heille terapiaa, sanoo Soidinmäki.

Lue seuraavaksi