1. yle.fi
  2. Uutiset

KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan välisen yrityskaupan kieltämistä – yrityskauppa johtaisi todennäköisesti hintojen nousuun

KKV:n mukaan toteutuessaan yrityskauppa muuttaisi terveyspalveluiden markkinaa peruuttamattomasti.

yrityskaupat
Kuvassa on Pihlajalinnan logo.
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltosen mukaan molemmat terveysyritykset selvittivät kilpailuoikeudelliset näkökohdat ennen yhdistymissopimuksen allekirjoitusta.Kimmo Brandt / EPA

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV esittää Suomen markkinaoikeudelle Mehiläisen ja Pihlajalinnan välisen yrityskaupan kieltämistä. KKV kertoo asiasta tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

KKV:n mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua terveyspalvelumarkkinoilla, koska kaupan jälkeen jäisi vain kaksi valtakunnallista terveyspalveluyritystä. Nykyisellään Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo hallitsevat Suomen terveyspalvelumarkkinoita. Nämä kolme suurinta toimijaa ovat KKV:n mukaan moninkertaistaneet markkinaosuuttaan vuodesta 2014 lähtien.

Toteutuessaan yrityskauppa sinetöisi kansallista keskittymiskehitystä ja muuttaisi suomalaista terveyspalveluiden markkinaa peruuttamattomasti, KKV kertoo tiedotteessa.

Yrityskaupan jälkeen kaksi yritystä – Mehiläinen ja Terveystalo – hallitsisivat merkittävää osaa terveyspalveluiden markkinoista ylivoimaisen markkina-asemansa turvin, Kilpailu- ja kuluttajaviranomainen toteaa tiedotteessa.

Kilpailuviranomaisen mukaan Mehiläinen ja Pihlajalinna kilpailevat keskenään lähes kaikilla yksityisen terveydenhuollon eri osa-alueilla ja myyvät palvelujaan yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkisen sektorin asiakkaille. KKV pitääkin todennäköisenä, että yrityskauppa johtaisi hintojen huomattavaan nousuun kaikilla näillä osa-alueilla.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä kommentoi Ylen haastattelussa, että kilpailullisia ongelmia havaittiin hyvin laajasti eri segmenteissä: yksityisasiakkaille tarjottavissa lääkäripalveluissa, työterveyspalveluissa, sairaalapalveluissa, vakuutusyhtiöpalveluissa sekä julkiselle sektorille myytävissä palveluissa.

Kilpailuviranomaisen mukaan kilpailuun liittyvät ongelmat eivät ole ratkaistavissa niin sanotuin sitoumuksin. KKV:n mukaan Mehiläinen jätti virastolle kaksi sitoumusehdotusta, mutta ne eivät viraston mukaan ole riittäviä estämään hintojen nousua ja asiakkaiden vaihtoehtojen vähenemistä.

– Yksityiskohdat on liikesalaisuuksia, mutta Mehiläinen tarjosi pakettia, jossa he olisivat luopuneet tietystä osasta liiketoimintoja, jotka tähän yrityskauppaan kuului. Mutta viraston selvitykset osoittivat, että ne olivat riittämättömiä ja eikä niitä voitu hyväksyä, koska ne eivät olisi poistaneet näitä kilpailuhuolia, Syrjälä sanoo.

"Ei lainkaan tavallista"

Syrjälän mukaan ei ole lainkaan tavallista, että KKV esittää yrityskaupan kieltämistä.

– Tämä on viides kerta Suomessa kun näin tapahtuu. Nyt tapahtui sattumalta vaan jo toisen kerran vuoden sisällä, mutta ei se ole millään tavalla tavallista, Syrjälä sanoo.

Viime helmikuussa markkinaoikeus kielsi Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan. Aikaisemmin asiat on Syrjälän mukaan ratkaistu markkinaoikeudessa sitoumuksin, eli markkinaoikeus on hyväksynyt ne asettamillaan sitoumuksilla.

Lue lisää: Markkinaoikeus ei anna Keskon ostaa Heinon Tukkua

Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan selvitystyö oli KKV:lle muutoinkin poikkeuksellinen.

– Kyllä tämä oli laajuudessaan ihan poikkeuksellinen. Arvioisin, että tämä vastaa vähintään kolmea tavanomaista yrityskauppaa. Tämä oli poikkeuksellisen suuri harjoitus meille. 10 kuukautta tätä yhteensä virastossa käsiteltiin ja meitä oli 5–15 ihmistä tätä tekemässä, Syrjälä kertoo.

Yritysjohtajat pitävät esitystä yllättävänä ja valitettavana

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoo tiedotteessa pitävänsä KKV:n kieltävää esitystä yllättävänä. Hänen mukaansa molemmat terveysyritykset selvittivät kilpailuoikeudelliset näkökohdat ennen yhdistymissopimuksen allekirjoitusta.

– Olemme edelleen sitoutuneet ostotarjoukseen yhdistymissopimuksen mukaisesti, mutta valmistaudumme kaikkiin vaihtoehtoihin, sanoo Aaltonen tiedotteessa.

– Meidän pääasiallinen tehtävämme on asiakkaiden palveleminen hyvin, ja jatkamme vahvasti oman toiminnan toteuttamista ja oman toimintasuunnitelmamme toteuttamista niinkuin tähänkin asti, Aaltonen kommentoi Ylelle puhelimitse.

Aaltonen ei suostunut arvioimaan, kuinka todennäköistä kaupan toteutuminen jossain vaiheessa olisi.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää puolestaan toteaa tiedotteessa pitävänsä KKV:n esitystä valitettavana. Hänen mukaansa yhtiössä perehdytään esitykseen ja sen jälkeen päätetään parhaasta tavasta edetä asiassa.

– Me tutustumme nyt yksityiskohtaisesti KKV:n esitykseen ja tiedämme sen jälkeen tarkemmin perustelut ja päätämme myös, mikä on paras tapa edetä asiassa Pihjalalinnaa konsultoiden, Järvenpää kommentoi Ylelle puhelimitse.

– Kaupan toteutuminen on varmasti mahdollista, mutta minkälainen todennäköisyys sille on, siihen en osaa enkä voi ottaa kantaa, Järvenpää totesi.

Markkinaoikeuden annettava päätöksensä kolmen kuukauden kuluessa

Markkinaoikeuden on annettava päätöksensä asiassa kolmen kuukauden kuluessa KKV:n esityksestä eli viimeistään 29. joulukuuta 2020.

Markkinaoikeus antoi Kilpailu- ja kuluttajavirastolle kesäkuussa lisäaikaa yrityskaupan kilpailuvaikutusten arviointiin. Kilpailuviranomaiset hakivat tuolloin lisäaikaa, koska arvioivat, että kauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia terveyspalveluiden markkinoilla Suomessa.

KKV:n mukaan yrityskaupan kieltoesitykset ovat Suomessa harvinaisia, ja nyt tehty kieltävä esitys on Suomessa kautta aikojen viides.

29.9.2020 kello 17.10 Juttua täydennetty Järvenpään ja Aaltosen puhelinhaastatteluissa antamilla kommenteilla.

29.9.2020 kello 21.00 Juttua täydennetty Syrjälän Ylelle haastattelussa antamilla kommenteilla.

Lue lisää:

Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikauppa viivästyy kilpailuviranomaisten selvitysten takia: keskittymisessä nähdään riskejä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto näkee riskejä Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikaupassa: Ei anna vielä vihreää valoa vaan tutkii lisää

Pohjoismaiden suurimmalle terveysjätille mutka matkaan: Pihlajalinnan ja Mehiläisen kauppa voi pitkittyä

Tutkija näkee useita riskejä – terveyspalvelut keskittyvät Suomessa kahdelle jätille: "Helpot hedelmät on jo poimittu"

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille

Lue seuraavaksi