Hyppää sisältöön

Kaksi tuhatta Oulun kaupungin työntekijää kolmeksi päiväksi lakkoon – mukana esimerkiksi päiväkotien työntekijöitä

Lakolla vastustetaan Oulun kaupungin aikomusta ulkoistaa ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijät.

2000 Oulun kaupungin työntekijää on kolme päivää lakossa, jolla vastustetaan ulkoistamissuunnitelmia. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupungilla työskentelevät 2000 ammattiliittojen JHL:n ja Jytyn henkilöä aloittavat lakon huomenna keskiviikkona. Lakko kestää kolme päivää.

Lakolla vastustetaan Oulun kaupungin aikomusta ulkoistaa muun muassa ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijät.

Huomenna alkava lakko vaikuttaa esimerkiksi Oulun kaupungin päiväkodeissa, sillä päiväkotien lastenhoitajia on lakossa mukana. Samoin koulunkäynninohjaajat ja -avustajat kuuluvat lakon piiriin.

Ateria- ja puhtauspalvelujen työntekijöiden lakko vaikuttaa koulujen ja päiväkotien ruokailuihin ja siivouksiin loppuviikon ajan. Ainakin joissain kouluissa huoltajia on jo kehotettu varaamaan lapsille eväät loppuviikoksi.

Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjä. Lakon ulkopuolelle on rajattu palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, Oulun vesi, koronavastaanotot Tuirassa, Kontinkankaalla, Oulunsalossa ja Haukiputaalla, mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen sekä kotihoidon palvelut.

Oulun kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan hyväksyä ulkoistamissuunnitelmat ja esittää niitä kaupunginvaltuustolle toteutettavaksi.

Oulu aikoo ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut ja ICT-palvelut. Lisäksi koulusihteerit aiotaan siirtää Monetra Oulu Oy:n palvelukseen.

JHL ja Jyty vastustavat ulkoistamisia, koska ne liittojen mukaan johtaisivat henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen.

Jyty:n Oulun toimipisteen alueasiamies Jarmo Raappanan mukaan kysymys on työehtosopimushoppailusta.

– Ihmiset ovat olleet kunnallisessa työ-ja virkaehtosopimuksessa, ja nyt heitä suunnitellaan siirrettävän sellaisten sopimusten piiriin, joiden sopimusehdot ovat merkittävästi heikommat.

– 1800 euron palkalla olevien työntekijöiden kuukausipalkka laskee noin 200 euroa. Nämä ihmiset ovat kohta toimeentulo- ja asumistukea hakemassa. Tämä on sellaista hölmöläisten peiton jatkoa, sanoo Raappana.

Myös viime viikolla Oulun ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n ja Jytyn jäsenet olivat lakossa, joka kesti tuolloin alle vuorokauden. Lakossa oli tuolloin noin 300 henkilöä, ja lakon vuoksi muun muassa uimahallit olivat kiinni ja joissain kouluissa ei ollut lämmintä ruokaa.

Lopullisen päätöksen palveluiden ulkoistamisista tekee Oulun valtuusto kokouksessaan 5. lokakuuta.

Juttua korjattu 30.9. kello 9.50: Muutettu koulunkäynninavustajat muotoon koulunkäynninohjaajat ja -avustajat.

.
.