1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Karjala

Laaja nuuskatapaus Pohjois-Karjalan käräjillä – Miesten epäillään salakuljettaneen Joensuuhun yli 365 kiloa nuuskaa

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat tavoitelleet teolla huomattavaa taloudellista hyötyä.

Pohjois-Karjala
Nuuskapurkkeja
Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään nuuskaan liittyviä rikoksia. Kuvituskuva.Juuso Stoor / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään laajaa rikosvyyhtiä, jossa on mukana 12 syytettyä. Tapauksessa kolme henkilön epäillään salakuljettaneen nuuskaa Ruotsista Tornion kautta Suomeen ja epäillään sen jälkeen myyneen nuuskaa muille syytetyille.

Yksi salakuljettaja sai esitutkinnan mukaan palkkioksi noin 200 euroa ja lisäksi noin 50 euron arvosta kipulääkkeitä per hakukerta.

Syyttäjä vaatii rangaistuksia salakuljetuksesta, veropetoksesta ja tupakan myyntirikoksesta.

Pääepäilylle vaaditaan vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja sen ohessa yhdyskuntapalvelua.

Salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta epäillylle syyttäjä vaatii kymmenen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Salakuljetuksesta ja veropetoksesta vaatimuksena on neljän kuukauden ehdollista vankeutta, ja nuuskan hankkimisesta epäillylle 60 päivän ehdollista vankeutta. Muille epäilyille vaatimuksena on sakkorangaistus.

Vuosina 2017–2018 kolmen henkilön epäillään tuoneen Suomeen yli 356 kiloa nuuskaa. Myymisestä on kertynyt myyntivoittoa yli 19 000 euroa. Verot nuuskasta olisivat olleet yhteensä yli 168 000 euroa.

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat tavoitelleet teolla huomattavaa taloudellista hyötyä. Heidän osalta veropetos on törkeä ottaen huomioon pitkään jatkuneen ammattimaisena pidettävän nuuskan salakuljetuksen ja jälleenmyynnin sekä yhdelle kuljettajalle annetun palkkion.

Lue lisää:

Nuuskakaupat Haaparannalla valmistautuvat asiakkaiden paluuseen – tulli pelkää salakuljetuksen vilkastuvan ja tehostaa valvontaa

Nuuskamaisesta nikotiinikorvaustuotteesta tuli miljoonabisnes – Proviisori: sitä käytetään nuuskan korvikkeena, kun rajat ovat kiinni

Lue seuraavaksi