Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden lämpöenergiavarasto otettiin käyttöön Vaasassa – vanhoista öljyvarastoista tuli päästöttömän lämmön lähde

Vaskiluodon voimalaitoksen yhteydessä vanhoja kallioon louhittuja öljysäiliöitä hyödynnetään energian taltioimiseen

Vaasan Vaskiluodossa uusi lämpövarasto.

Uusi ainutlaatuinen lämpöenergiavarasto on otettu käyttöön Vaasassa. Vaskiluodossa voimalaitoksen yhteyteen on rakennettu järjestelmä, jossa hyödynnetään kolmekymmentä vuotta sitten käytöstä poistettuja kallioon louhittuja öljysäiliöitä.

Nyt merivedellä täyttyneissä säiliöissä varastoidaan lämpöenergiaa, jota hyödynnetään tarvittaessa kaukolämpöverkossa. Käytännössä lämpöenergiavarasto mahdollistaa monen erilaisen lämpölähteen varastoimisen.

– Tuulisina päivinä ladataan energiaa varastoon sähköstä. Tai sitten voidaan lisätä teollisuudesta syntyvää hukkalämpöä, Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin toteaa.

Yksinkertainen järjestelmä

Lämpöenergiavarasto toimii siten, että luolassa oleva merivesi lämmitetään, jolloin putkistossa kiertävä vesi lämpenee ja säilyttää lämmön. Kun energiasta on ylituotantoa, sillä voidaan lämmittää vettä, ja kun kaukolämpöverkostoon tarvitaan tasausta, voidaan lämpöä tuoda varastosta.

EPV Energian lämpövoimatuotannon johtaja Mats Söderlund on innoissaan lämpöenergiavaraston mahdollisuuksista.

– Tämä mahdollistaa sen, että me pystymme tulevaisuudessa eri tuotantomuotoja hyödyntämään niinä hetkinä, jolloin niistä saa parhaan hyödyn.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin(vas sekä Mats Söderlund EPV Energiasta toteavat että lämpöenergiavarasto on ainutlaatuinen. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Varaston koko on ainutlaatuinen

Sattumalta vanhat öljyvarastot sijaitsevat Vaskiluodon voimalaitoksen vieressä. Tämä on mahdollistanut järjestelmän rakentamisen suhteellisen maltillisella investoinnilla. Siitä tulee olemaan hyötyä pitkään.

Lämpöenergiavaraston kapasiteetti riittää pitkälle tulevaisuuteen, ja uusien päästöttömien sähköntuotantomuotojen yleistyessä sen hyöty kasvaa entisestään.

Vaasan Sähkön mukaan varaston käyttöönotto vähentää hiilidioksipäästöjä yhteensä 42 000 auton vuosipäästön verran.

– Tää on ainutlaatuista. Lämpöenergiavarasto on tällä hetkellä Suomen suurin käytössä oleva, ja myös maailmanlaajuisesti merkittävä, Damlin sanoo.

Vaasan sähkö luopuu kivihiilen käytöstä

Uusi lämpöenergiavarasto tukee Vaasan Sähkön päätöstä luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä. Nähtäväksi jää, mikä on kivihiililaitoksen kohtalo.

– Nähtäväksi jää. Selkeää on kuitenkin että kiviilestä luovutaan, ellei synny tarvetta varavoimaratkaisulle, Damlin toteaa.

Lue myös: Vaasa onnistui korvaamaan fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla – murheenkryyninä yhä yksi kivihiililaitos

Uraauurtavan geolämpölaitoksen poraukset alkoivat Vantaalla, ja pian se tuo kesän lämpöä talveen – minuutin animaatio näyttää, miten laitos toimii